Evropski put BiH blokiran: Kasne reforme

BiH neće do kraja godine dobiti status kandidata za EU, a ako bi nam Brisel i progledao kroz prste, ne bi nam učinili nikakvu uslugu, tvrdi Igor Crnadak, predsjednik Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini RS.

Bosna i Hercegovina 21.02.2021 | 11:39
Evropski put BiH blokiran: Kasne reforme

Crnadak je, uoči sastanka Parlamentarnog foruma BiH za evropske integracije, koji će biti održan sutra u Banjaluci, istakao da će na ovom skupu parlamentaraca gost biti Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH i da je to dobra prilika da se otvoreno razgovara o ozbiljnom zastoju na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Forum se održava u pravo vrijeme, jer je evropski put BiH blokiran, a od 14 preporuka EU Bosna i Hercegovina je ispunila samo dvije, koje nisu od suštinskog značaja. Jedna od njih je održavanje izbora u Mostaru, što ipak ima, ograničen, lokalni karakter, a druga je formalno ukidanje smrtne kazne u RS – rekao je Crnadak.

On je naglasio da BiH nije učinila skoro ništa na borbi protiv korupcije, te da je stanje u pravosuđu i dalje katastrofalno. Uz sve to, dodaje Crnadak, još nisu u potpunosti provedeni ni rezultati izbora iz 2018. godine, jer u Federaciji BiH nije uspostavljena vlast utemeljena na rezultatima tih izbora.

Jedan od bitnih neobavljenih poslova jeste, smatra Crnadak, i izborna reforma, jer građani BiH zaslužuju da glasaju slobodno, bez pritisaka i ucjena.

– Kad sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da ne možemo očekivati kandidatski status do kraja godine, jer ga BiH ne zaslužuje. Ne treba da očekujemo da nam neko progleda kroz prste, nego moramo zbog sebe i svoje budućnosti provesti preporuke Evropske komisije – kaže Crnadak.

U radu Parlamentarnog foruma BiH za evropske integracije, koji se održava sutra u Banjaluci, učestvovaće poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS i Skupštine Brčko Distrikta.

(Srpskainfo)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mitar 2

21.02.2021 11:05

E moj druze mi i Europa razlika kao nebo i zemlja mi jos uvijek treba da stojimo u redu iza Albanije a po broju mafijasa i kriminalaca tri putasmo jaci.

ODGOVORITE
Name

RE MITAR 2

21.02.2021 13:33

EVROPA JE OVDE UMJESTO INTEGRACIJA,DEMOKRATIJE,NORMALNOG ZIVOTA UVELA AUSTROUGARSKU, S SELDZUK POLITICKIM SISTEMOM, U KOJEM SE PRIMJENJUJE SAMO POLITICKI PRINCIP VOLJE NACIONALISTICKIH NAZOVI LIDERA. POTPUN PROMASAJ DOBRO PLACENIH IDIOTA IZ MEDJUNARODNE ZAJEDNICE. NEMA TU SRA DA SE PRICA. MLADI U ISELJAVANJE JER STETA JE OVDE ZIVOT PROTRACITI S MOREM BUDALA NA FUNKCKCIJAMA.

Name

Meri

21.02.2021 20:03

Nacionalizam u modernom svijetu je prevaziđena stvar jer je on izvor svakog zla. Sve kad bi ostvarili željene snove poklali bi se sami između sebe. Ljude treba dijeliti na dobre i loše bez obzira na vjeru i naciju. Živjela BiH i svi dobri ljudi u toj zemlji.

Name

Mile

22.02.2021 09:02

Kakva EU. .ovdje ja carujem

Name

Gluposti

21.02.2021 11:40

Ovi nasi politicari ili nista neznaju ili im neko naredi sta ce pricati .Makedonija je sve uradila i ime drzave promijenila i nije se makla ni Korak . O kaom putu vi pricate kad taj put ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Мирко и Славко

21.02.2021 11:58

Југо БиХ у европи је. Само што БХ тога још није свјестан, а Ви у Семберији и Крајини, у РС.

ODGOVORITE
Name

Југославија

21.02.2021 12:12

ЈугоБиХ додворавати ЕУ. БХ је кренула путем Југословенства, али и слободе РС, Дејтон и конфедеративне републике Херцег Босна, РС (пре турска Босна), Сарајевска Босна (они који су прихватили турску вјеру и начин живота, муслимани, данас им је поклоњено име бошњаци) прије него што је и почела пут за ЕУ и од тог може солидно живјети.

ODGOVORITE
Name

ЕУ и ЈугоБиХ

21.02.2021 12:14

ЕУ има своје квалитете, Југо БиХ (Југословенство) има своје квалитете, нису најкомпатибилнији, али ЈугоБиХ је и без ЕУ солидна, колко је мање циганије по медијима, а не тамо неке измишљене реформе у ЕУ или ЈугоБиХ у.

ODGOVORITE
Name

izraelac

21.02.2021 12:26

kad se svi normalni isele, ostaće samo kriminalci

ODGOVORITE
Name

Ich

21.02.2021 13:01

Nisu to samo političari krivi,najviše je kriv narod jer on bira političare

ODGOVORITE
Name

Re ich

21.02.2021 14:08

Pogledajte samo stajlig i ukupnu pojavu ovog ( ne toliko starog) političara ! A bio je do skoro ministar inostranih poslova ????

Name

Sead

21.02.2021 15:43

Rijetko normalan i objektivan covjek,koji je kao ministar inostranih poslova štitio svoju državu i zastupao je iskreno i bez rezerve.

Name

Re Sead

21.02.2021 16:07

Tako je , mudro i iskreno zboriš !