Поствирусни синдром хроничног умора - болест која је веома опасна 

Проблем који човјек најчешће игнорише може нам доћи главе, а то је хроничан умор који се јавља након прележаног вирусног обољења.

Здравље 07.02.2021 | 18:50
Поствирусни синдром хроничног умора - болест која је веома опасна 

Професор др Бранислав Миловановић, кардиолог и шеф прве Неурокардиолошке лабораторије у Србији истиче да је поствирусни синдром хроничног умора болест која је веома опасна и у рангу карцинома и ХИВ-а, а СЗО ју је признала и прошле године одредила шифру ове болести Р53.8.

Он напомиње да клинички умор није обичан умор, већ онај који не пролази одмором и спавањем и који траје дуже вријеме, а након немогућности да се одморите јављају се и други симптоми и поремећаји.

- Американци су дошли до податка да од 33 до 50 одсто случајева пост ковида настају оштећења аутономног нервног система, а то је битно јер може да дође до појаве изненадне срчане смрти, оштећења кардиоваскуларног система и свих система - рекао је за РТРС доктор Миловановић.

Он је савјетовао свим пацијентима који су прележали вирус корона да прате своје стање наредних шест мјесеци и да не дозволе да уђу у пост ковид синдром.

- У огромном проценту се јавила та болест и настала је епидемија, а лијечење је кључно и компликовано. Пацијенти прво почињу да губе свијест, јављају им се несвјестице и вртоглавице, зујање у ушима, имају проблем са краткотрајним памћењем, постају анксиозни, добијају тремор руку и ногу. Осамдесет одсто пацијената имају проблем са стомаком - каже доктор Миловановић.

Он напомиње да до таквог стања долази јер су оштећене органеле митохондрије које производе енергију у организму, те да су због тога у свијету почели да се формирају институти који се баве том проблематиком.

- Ако и послије шест мјесеци имате ове тегобе и нисте се опоравили, онда улазите у опасно стање гдје имате инвалидитет - каже доктор и додаје да је Свјетска здравствена организација одредила 12. мај као Међународни дан подизања свијести о синдрому хроничног умора (МЕ/ЦФС).

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар