БиХ привреда на кољенима: Драстичан пад БДП-а

Ескалација пандемије вируса корона у првој половини прошле године веома се негативно одразила на привредна кретања, што је довело до драстичног пада бруто домаћег производа /БДП/ у БиХ, наведено је у Информацији коју би у уторак, 9. фебруара, требало да разматра Заједничка комисије за економске реформе и развој парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 07.02.2021 | 15:00
БиХ привреда на кољенима: Драстичан пад БДП-а

Прелиминарни подаци Агенције за статистику БиХ указују на то да је БиХ у првој половини прошле године забиљежила пад БДП-а од 3,7 одсто у односу на исти период претходне године, наведено је у овој Информацији о кретању макроекономских показатеља за јануар-октобар 2020. године, коју је припремила Дирекција за економско планирање /ДЕП/.

Овакав пад БДП-а био је посљедица истовременог пада како домаће тако и извозне тражње што је узроковано ескалацијом глобалне пандемије вируса корона.

Прелиминарни подаци Евростата указују да је пад БДП-а у другом кварталу прошле године на нивоу ЕУ износио око 14 одсто у односу на исти квартал претходне године.

Посматрано по земљама, регистроване стопе пада БДП-а у поменутом периоду износиле су у Италији 17,7 одсто, Хрватској 15,1 одсто, Аустрији 12,9 одсто, Словенији 12,9 одсто и Њамачкој 11,3 одсто.

Прелиминами подаци БХАС-а /статистика националних рачуна/ за други квартал 2020. године указују на то да су се ова дешавања у главним трговинским партнерима и увођење "локдауна" изразито негативно одразила и на привредна кретања у БиХ.

Према тренутно расположивим подацима БХАС-а, БиХ је у другом кварталу прошле године забиљежила пад БДП-а од 9,3 одсто у односу на исти период претходне године, док је пад на нивоу првог полугодишта износио 3,7 одсто, наводи се у Информацији.

"Ако се има у виду да је БиХ у спољнотрговинском смислу готово у потпуности оријентисана ка тржиштима земаља ЕУ и региона, не изненађује чињеница да је овај сегмент привреде најжешће погођен кризом коју је изазвала пандемија вируса корона", наводи се у Информацији.

Према подацима БХАС-а, БиХ је у првом полугодишту прошле године забиљежила пад укупног извоза /робе и услуге/ од око 17,5 одсто у реалном смислу у односу на исти период претходне године, док је пад увоза износио 17 одсто.

Пад физичког обима индустријске производње, смањење запослености и плата, смањен прилив дознака грађана из иностранства, слабија кредитна активност и пад промета у малопродаји указују на слабљење расположивог дохотка грађана у БиХ, наведено је у Информацији ДЕП-а.

Истовремено, у првој половини прошле године усљед ослабљеног расположивог дохотка грађана и мањој склоности за потрошњом дошло је до пада приватне /домаћинства/ потрошње од четири одсто у реалном смислу.

С друге стране, новонастале околности усљед пандемије вируса корона захтијевале су појачан ангажман институција у БиХ кроз повећање издатака за заштиту јавног здравства и санирање економских посљедица кризе што је довело до повећања јавне потрошње од око 0,5 одсто.

У ДЕП-у сматрају да ово повећање није ни изблиза довољно да би се искомпензирали губици настали у оквиру приватне потрошње, тако да је пад финалне потрошње у БиХ у првом полугодишту 2020. године износио 3,1 одсто, што је практично значило и пад БДП-а, с обзиром да финална потрошња има заступљеност са око 90 одсто у структури БДП-а.

Према Информацији, инвестиције у структури БДП-а имају нешто нижи ниво заступљености од око 18 одсто, што је прилично скромно за земљу која тежи вишем стадијуму економског развоја каква је БиХ.

Констатовано је да су новонастале околности усљед избијања глобалне пандемије вируса корона које карактерише неизвјесност тржишта, пеимистична очекивања и лимитирани извори финансирања резултовале смањењем бруто инвестиција од око 14 одсто у односу на исти период претходне године.

У недостатку података из националних рачуна а на бази краткорочних статистичких података за БиХ врло је тешко процијенити кретање БДП-а у трећем кварталу прошле године.

Међутим, подаци Евростата указују да је у земљама ЕУ током трећег квартала дошло до, условно речено, благе стабилизације економских прилика, односно пад привредне активности је био блажи у поређењу са претходним кварталом, јер је након двоцифрених стопа пада БДП-а у другом кварталу, у трећем кварталу прошле године, у односу на исти период претходне године на нивоу ЕУ, регистрован пад БДП-а од 4,3 одсто.

Ако се имају у виду ова кретања у главним трговинским партнерима и караткорочни статистички показатељи, може се процијенити да су слични трендови забиљежени и у БиХ, јер према тренутно расположивим подацима чини се да су негативни трендови из прве половине године углавном настављени и у трећем кварталу, као и у октобру, али у нешто блажем облику, наводи се у Информацији.

Наведено је да је физички обим индустријске производње за период јануар-октобар прошле године смањен за 7,5 одсто, док је пад производње у оквиру прерађивачке индустрије износио 9,5 одсто. 

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дусан

07.02.2021 14:15

Која привреда? Дали ми уопсте имамо привреду? То је главно питање, а онда се даље мозе доносити закљуцци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.02.2021 14:35

Сада це диспецер казати да то није истина.

Name

Дјокс

07.02.2021 15:01

Кладионице, коцкарнице, кафици..то су привредни субјекти који су носиоци привредног зивота у овој земљи.. А да..умало заборавих..смркаонице

Name

Мојмило

07.02.2021 15:19

Ми немамо привреду .Све је то транге франге тендер привреда Али и сами подаци којим власти баратју нису тацни нису тацни Например БДП по глави становника води се да БИХ има 3,5 милиона станвника а сви који се иоле разумију у демографију знају да је број становника БИХ максимално 2,6 милиона Тако да ако је истинин овај БДП који власти саопставају у ста сумњам он би био много веци по глави становника него сто се приказује Исто например број запослених у РС власт сопстава да је тај број 275 000 али прави број је 240 000 ......80 000 људи ради у јавном сектору а 160 000 у привтаним фирмама од тога 80% су услузне дјелатности трговине,апотеке,фризерски салони,адвокатске канцеларије и слицно .Дакле нема производње и стварања вредности

Name

075

07.02.2021 16:43

2,4милијуна у БиХ тотал, од тога 850.000 пензионера, 450.000 беспослених, 400.000 ухљеба, 450.000 вртићи, школе и факултети и 350.000 робова код робовласника у тзв реалном сектору, рецепт за пропаст!!

Name

Ухх

07.02.2021 19:22

Ста нам уради диспецер и зора.

Name

Хмм

07.02.2021 14:16

Како када ка'е Миле да со у суфициту... Мозда гледа по својој куцној ситуацији ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

07.02.2021 14:28

Стварно срамота. Док цитав свјет биљези висок раст и зиви у изобиљу код нас све пропада. Сигурно су наси политицари криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмус

07.02.2021 14:57

Ко да је некад и била на ногама, од рата на овамо привреда је на кољенима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

07.02.2021 15:23

Вазно је да сте ви обилазили. Бесплатан превоз и кркање. Народ то плаца. Сто се ви неби бринули о народу. Залите ви овај напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

07.02.2021 15:54

ХА ХА.... НИЈЕ МОГЛА ПАСТИ КАД ЈЕ НИСМО НИ ИМАЛИ. МОЖЕ ЛИ ЧОВЈЕК ПАСТИ КАД ЛЕЖИ НЕПОМИЧАН. ТО СУ НАШИ СТРУЧЊАЦИ ОПЉАЧКАЛИ И УНИШТИЛИ НА ВРИЈЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

07.02.2021 16:00

Развијеним земљама запада а прије свега ММФ-у да се мјера стања економије земље мјери искључиво са БДП. Бруто друштвени производ, а поготово раст БДП не мора бити поуздан показатељ тренутног стања економије. Комперативно посматрање раста друштвеног не даје слику о структури економских параметар вриједности. Мнаго већи раст БДП неразвијених земаља у односу на развијене земље не значи да је неразвијена земља економски успјешнија од развијене у неком посматраном периоду. Прави показатељ успјешности је национални доходак или новостворена вриједност. Раст друштвеног производа је задовољавајући показатељ ефикасности сам у случају кад се пореде земље истог поласног степена развоја и са истом привредном структуром. Поређење на основу стопе раста БДП је ситуација као кад би успјешност предузећа поредили на основу раста укупног прихода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

07.02.2021 16:04

Сви будзети реп, опстина јавмних предузеца иду ка пар фирми. Наградно питање Којих и цијих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.02.2021 16:09

Како онда Шпирић купи стан у Бечу ако је привреда на кољенима? Од књилига, јел??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2021 18:22

А како лука купи станове по Бг и како направи хацијенде? Новца има ал је то код сектаски лопова.

Name

Зорка министарка

07.02.2021 16:42

То се нас не тиче, ми смо стабилни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

07.02.2021 17:11

Нема диаспоре нема пара. Будимо искрено да нема протјераних који додју свако љето ми би банкротирали одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно

07.02.2021 17:49

Главна привреда је већ 20 година дијаспора.Могу почети заборављати на те паре,стари болесни и не долазе а младе Би Х и не занима.

ОДГОВОРИТЕ