ЕРС не одустаје од милионског посла са Шкрбићевим зетом

„Електропривреда РС“ (ЕРС) и фирма „Дwелт“ успјели су на суду да оборе рјешење Канцеларије за разматрање жалби БиХ, којим је поништен уговор „тежак“ 12,3 милиона КМ између ове двије фирме.

Република Српска 26.01.2021 | 20:11
ЕРС не одустаје од милионског посла са Шкрбићевим зетом

ЕРС већ годину дана покушава да преговарачким поступком без објаве обавјештења, који је уједно и најмање транспарентан, фирми Стефана Крнете, зета бившег министра здравља и социјалне заштите Ранка Шкрбића, додијели уносан посао за набавку софтверске платформе.

Како је ЦАПИТАЛ раније писао, ЕРС и компанија “Дwелт” су на све начине покушавали реализовати договорени софтвер вриједан 12,3 милиона марака, а након одлуке Суда БиХ, тај договор је све извјеснији.

Наиме, ЕРС је са “Дwелтом” почетком прошле године закључила уговор према којем је требало да креира софтверску платформу за обрачун струје за 500.000 потрошача.

Под изговором хитности, вођен је преговарачки поступак без објаве обавјештења, а дијељењу државних милиона под сумњивим околностима се успротивио “Ланацо” који је пред Канцеларијом за разматрање жалби успио да поништи поступак.

Међутим, занимљиво је да је “Ланацо” након тога донио несвакидашњу одлуку да одустане од жалбе и препусти посао Шкрбићевом зету.

Канцеларија за разматрање жалби то, ипак, није прихватила те је оставила на снази своје рјешење којим је утврдила да је ЕРС незаконито додијелила посао „Дwелту“.

Међутим, то рјешење Канцеларије сада је поништио Суд БиХ и вратио им предмет на поновно поступање.

Суд је у образложењу пресуде навео да је Канцеларија поништила поступак додјеле уговора између ЕРС и „Дwелта“ без позивања на одредбу закона и не дајући јасне и ваљане разлоге за овакву одлуку.

„Спорна је за овај суд, како одлука о поништењу уговора, тако и одлука о поништењу тендерске документације. Наиме, у односу на ове одлуке тужена није дала никакве разлоге, нити из списа произилази да је у било којој фази поступка, када је већ уговор на правној снази, могуће поништити уговор с обзиром на то да су међусобни односи уговорних страна уређени у складу са Законом о облигационим односима те да су закључењем уговора уговорне стране сагласиле међусобна права и обавезе“, наводи се у образложењу пресуде.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РаденкоРајлиц

26.01.2021 19:28

Наравно и треба да раде са Скрбицевим зетом па ова Прција Република Србска је од Додика и кумова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

26.01.2021 22:38

него са ким,прво са кумом,ста вам је људи,па свако би тако

Name

Миркан

27.01.2021 06:23

Горе Бог а овдје кум и тако код Срба вјековима. Слажем се,ништа спорно. Шта има Ланако да се буни узимао је 25 година сам и све.

Name

Искоса

26.01.2021 22:00

софтвер вриједан преко 12 милиона марака хаххахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брентача Свету Петровић

26.01.2021 22:44

А не треба бити на крај срца, ваља помоћи невољнику. Хоће и оно да буде бизнисмен, па први посао 12-13 милиона марака. Још кад би зетоња знао како се користи семафор и пјешачки прелаз све би било потаман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каролина

27.01.2021 06:22

Као у бајкама - бас осладило се на крају прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

27.01.2021 08:46

Е зато струја поскупљује а народ ћути. Робује до нестанка очигледно нема памети за другачије. А вакцине ни на видику. Па што ће нам нама тј. Народу је ионако свеједно. Ми смо такав народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

27.01.2021 08:52

ШКРБИЋ ЋЕ НАМ И ХРАНУ ИЗ ЖЕЛУЦА ОТИМАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

27.01.2021 09:16

Електродобој је и овај садашњи њихов софтвер направио са својим информатичарима и сада не учествују у овој непотребној куповини софтвера који кошта невјероватних 12 милиона. То само показује колика је размјера ове пљачке.

ОДГОВОРИТЕ