ERS ne odustaje od milionskog posla sa Škrbićevim zetom

„Elektroprivreda RS“ (ERS) i firma „Dwelt“ uspjeli su na sudu da obore rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojim je poništen ugovor „težak“ 12,3 miliona KM između ove dvije firme.

Republika Srpska 26.01.2021 | 20:11
ERS ne odustaje od milionskog posla sa Škrbićevim zetom

ERS već godinu dana pokušava da pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji je ujedno i najmanje transparentan, firmi Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića, dodijeli unosan posao za nabavku softverske platforme.

Kako je CAPITAL ranije pisao, ERS i kompanija “Dwelt” su na sve načine pokušavali realizovati dogovoreni softver vrijedan 12,3 miliona maraka, a nakon odluke Suda BiH, taj dogovor je sve izvjesniji.

Naime, ERS je sa “Dweltom” početkom prošle godine zaključila ugovor prema kojem je trebalo da kreira softversku platformu za obračun struje za 500.000 potrošača.

Pod izgovorom hitnosti, vođen je pregovarački postupak bez objave obavještenja, a dijeljenju državnih miliona pod sumnjivim okolnostima se usprotivio “Lanaco” koji je pred Kancelarijom za razmatranje žalbi uspio da poništi postupak.

Međutim, zanimljivo je da je “Lanaco” nakon toga donio nesvakidašnju odluku da odustane od žalbe i prepusti posao Škrbićevom zetu.

Kancelarija za razmatranje žalbi to, ipak, nije prihvatila te je ostavila na snazi svoje rješenje kojim je utvrdila da je ERS nezakonito dodijelila posao „Dweltu“.

Međutim, to rješenje Kancelarije sada je poništio Sud BiH i vratio im predmet na ponovno postupanje.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je Kancelarija poništila postupak dodjele ugovora između ERS i „Dwelta“ bez pozivanja na odredbu zakona i ne dajući jasne i valjane razloge za ovakvu odluku.

„Sporna je za ovaj sud, kako odluka o poništenju ugovora, tako i odluka o poništenju tenderske dokumentacije. Naime, u odnosu na ove odluke tužena nije dala nikakve razloge, niti iz spisa proizilazi da je u bilo kojoj fazi postupka, kada je već ugovor na pravnoj snazi, moguće poništiti ugovor s obzirom na to da su međusobni odnosi ugovornih strana uređeni u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima te da su zaključenjem ugovora ugovorne strane saglasile međusobna prava i obaveze“, navodi se u obrazloženju presude.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RadenkoRajlic

26.01.2021 19:28

Naravno i treba da rade sa Skrbicevim zetom pa ova Prcija Republika Srbska je od Dodika i kumova.

ODGOVORITE
Name

kole

26.01.2021 22:38

nego sa kim,prvo sa kumom,sta vam je ljudi,pa svako bi tako

Name

Mirkan

27.01.2021 06:23

Gore Bog a ovdje kum i tako kod Srba vjekovima. Slažem se,ništa sporno. Šta ima Lanako da se buni uzimao je 25 godina sam i sve.

Name

Iskosa

26.01.2021 22:00

softver vrijedan preko 12 miliona maraka hahhahahahah

ODGOVORITE
Name

Brentača Svetu Petrović

26.01.2021 22:44

A ne treba biti na kraj srca, valja pomoći nevoljniku. Hoće i ono da bude biznismen, pa prvi posao 12-13 miliona maraka. Još kad bi zetonja znao kako se koristi semafor i pješački prelaz sve bi bilo potaman.

ODGOVORITE
Name

Karolina

27.01.2021 06:22

Kao u bajkama - bas osladilo se na kraju price.

ODGOVORITE
Name

Nada

27.01.2021 08:46

E zato struja poskupljuje a narod ćuti. Robuje do nestanka očigledno nema pameti za drugačije. A vakcine ni na vidiku. Pa što će nam nama tj. Narodu je ionako svejedno. Mi smo takav narod.

ODGOVORITE
Name

xy

27.01.2021 08:52

ŠKRBIĆ ĆE NAM I HRANU IZ ŽELUCA OTIMATI!

ODGOVORITE
Name

Nije nego

27.01.2021 09:16

Elektrodoboj je i ovaj sadašnji njihov softver napravio sa svojim informatičarima i sada ne učestvuju u ovoj nepotrebnoj kupovini softvera koji košta nevjerovatnih 12 miliona. To samo pokazuje kolika je razmjera ove pljačke.

ODGOVORITE