Казахстан: Масовно хапшење на протестима

Неколико десетина људи који су протестовали због данашњих избора у Казахстану, одржаних без опозиције, приведени су у главном граду Нур Султану, али су пуштени послије неколико сати.

Свијет 10.01.2021 | 19:41
Казахстан: Масовно хапшење на протестима

Интерфакс преноси да је више демонстраната приведено у Нур Султану, а према новинској агенцији Акипрес, више од 30 демонстраната приведено је и у Алмати.

Замјеник министра унутрашњих послова Аристангани Запаров рекао је да су сви приведени пуштени без оптужби.

Пет странака такмичило се данас за мјеста у доњем дому парламента, али све су лојалне влади. Једина регистрована опозициона странка у земљи одбила је да учествује на изборима, наводи АП.

Националистички политичар Садир Жапаров, који је недавно пуштен из затворен услијед протеста у којима је свргнут председник Киргистана прошле недеље, највероватније ће освојити власт на данашњим изборима.

Жапаров је према до сада обрађеним подацима освојио 79 одсто гласова, али и дозволу народа на референдуму да промени устав којим би се председнику дала много већа овлашћења, пренео је АП.

(Тањуг)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И овај

10.01.2021 18:59

Хоце дозивотно да влада а "багра" неда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Би Рекао

10.01.2021 19:50

"Бугарски Воз" стигао до Казахстана. Овако нешто се није никада десило док је Казахстан био у саставу СССР-а, ха ха... .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

10.01.2021 20:43

Ссср је био олицје демократије, владавине права и људских права и као такав пропао, цитав исток, која стета. Ста мислис засто се тако несто никада није десило?

Name

Фор Ма Да

10.01.2021 21:42

Још када би ти знао шта је Иронија и Сарказам, а да, ти си читао стрипове а не књиге, мада и у стриповима има добрих ствари. Недовољно да би сконтао.

Name

Рашо

11.01.2021 06:47

Моје скромно мишљење је да све земље настале од бившег СССР-а имају диктаторе за владаре и нема има у погледу слободног друштва још дуго напретка. У ту групу не улазе земље које су ушле у ЕУ: Естонија, Литванија и Латвија. Такође неке почетке демократије су мођда имале Украјина и сада покушава Молдавија. Азербејџан спасава само нафта и гас иначе диктатура.

ОДГОВОРИТЕ