Kazahstan: Masovno hapšenje na protestima

Nekoliko desetina ljudi koji su protestovali zbog današnjih izbora u Kazahstanu, održanih bez opozicije, privedeni su u glavnom gradu Nur Sultanu, ali su pušteni poslije nekoliko sati.

Svijet 10.01.2021 | 19:41
Kazahstan: Masovno hapšenje na protestima

Interfaks prenosi da je više demonstranata privedeno u Nur Sultanu, a prema novinskoj agenciji Akipres, više od 30 demonstranata privedeno je i u Almati.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Aristangani Zaparov rekao je da su svi privedeni pušteni bez optužbi.

Pet stranaka takmičilo se danas za mjesta u donjem domu parlamenta, ali sve su lojalne vladi. Jedina registrovana opoziciona stranka u zemlji odbila je da učestvuje na izborima, navodi AP.

Nacionalistički političar Sadir Žaparov, koji je nedavno pušten iz zatvoren uslijed protesta u kojima je svrgnut predsednik Kirgistana prošle nedelje, najverovatnije će osvojiti vlast na današnjim izborima.

Žaparov je prema do sada obrađenim podacima osvojio 79 odsto glasova, ali i dozvolu naroda na referendumu da promeni ustav kojim bi se predsedniku dala mnogo veća ovlašćenja, preneo je AP.

(Tanjug)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I ovaj

10.01.2021 18:59

Hoce dozivotno da vlada a "bagra" neda.

ODGOVORITE
Name

Ko Bi Rekao

10.01.2021 19:50

"Bugarski Voz" stigao do Kazahstana. Ovako nešto se nije nikada desilo dok je Kazahstan bio u sastavu SSSR-a, ha ha... .

ODGOVORITE
Name

Ma da

10.01.2021 20:43

Sssr je bio olicje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava i kao takav propao, citav istok, koja steta. Sta mislis zasto se tako nesto nikada nije desilo?

Name

For Ma Da

10.01.2021 21:42

Još kada bi ti znao šta je Ironija i Sarkazam, a da, ti si čitao stripove a ne knjige, mada i u stripovima ima dobrih stvari. Nedovoljno da bi skontao.

Name

Rašo

11.01.2021 06:47

Moje skromno mišljenje je da sve zemlje nastale od bivšeg SSSR-a imaju diktatore za vladare i nema ima u pogledu slobodnog društva još dugo napretka. U tu grupu ne ulaze zemlje koje su ušle u EU: Estonija, Litvanija i Latvija. Takođe neke početke demokratije su mođda imale Ukrajina i sada pokušava Moldavija. Azerbejdžan spasava samo nafta i gas inače diktatura.

ODGOVORITE