Rusi skinuli tajnost sa arhivskih akata iz II svjetskog rata

- Odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) za Krim i Sevastopolj skinulo je tajnost sa arhivskih dokumenata o borbama sovjetskih vojnika protiv nacistučke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Svijet 08.05.2024 | 16:14
Rusi skinuli tajnost sa arhivskih akata iz II svjetskog rata

Objavljeni dokumenti uključuju izveštaje, podatke iz izviđanja i protokole ispitivanja nemačkih zarobljenika, prenosi TASS.


Nacisti su sa Krima isterali oko 60.000 sovjetskih građana, uglavnom ratnih zarobljenika, nakon što je Crvena armija probila nemačku odbranu kod Perekopa u proleće 1944, prema arhivskim dokumenatima.


''Nakon što su Rusi 9. aprila 1943. godine probili nemačka utvrđenja kod Perekopa, svi ruski ratni zarobljenici, zatvorenici i turski bataljoni formirani iz redova ruskih zarobljenika hitno su otpremljeni u Konstancu u Rumuniji.

Osim toga, neki civili koji su dobrovoljno pristali da odu, koliko se sećam, oko 60.000 ljudi, uglavnom krimskih radnih ekipa formiranih od ratnih zarobljenika, bilo je internirano u Konstancu", rekao je general-pukovnik Vermahta Ervin Janeke.

On je to izjavio u zatvoru u Sevastopolju, nakon što su ga sovjetske snage uhapsile u Donjoj Saksoniji u junu 1945.

Nemci su sa Krima odneli i muzejske eksponate, karakul ovce, pamuk i duvan, piše TASS.

Nemački general je govorio i o pohodima nemačkih komandi protiv krimskih gerilaca, koje je SS

Generalštab neuspešno pokušao da eliminiše bombom i eksplozivom sa otrovnim gasovima.

Kako je rekao Janeke, gerilci su se sakrili u kamenolomima, koje su Nemci blokirala kako bi krimski vojnici ostali bez hrane i vode.

Oko 350 gerilaca je izašlo, a Janeke navodi da je njih 40 streljano.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

A koliko

08.05.2024 17:22

...je originalan, mogu da zamislim! Koliko je bilo dodavanja i oduzimanja u ovih 80 godina samo da bi se Staljin pokazao kao dobar a Njemci loši... Kao i za Katinsku šumu gdje se 1999 otkrilo da su 20 000 poljskih vojnika i generala poubijali Rusi a ne Njemci!

ODGOVORITE
Name

Re:

08.05.2024 20:11

To ti iz iskustva, a?

Name

Darko BL

09.05.2024 09:08

A dje su nase arhive iz Jasenovca? Nikad ih niko nece vidjeti, a ne otvoriti.

Name

Ozna

08.05.2024 17:37

Kada ce biti dostupni arhiva o silovanjima koje je su cinili pojedinim pripadnici Crvene Armije i sta je po tome civila njihova komanda ? Isto tako koja je to nacionalna gripa bila dominanta na Krimu i sta je uradjeno sa tim narodom

ODGOVORITE
Name

Ministar

08.05.2024 18:06

Kao covek mogu da kazem da mi je zao svakog ko je bio zrtva. Kao osoba koja razmislja mogu da kazem da su Rusija i mnoge druge drzave, trebale da sprovedu i vecu represiju. Pominjete silovanje? Procjena je da su cevenoarmejci silovali 2 miliona zena. Da su samo nad nemcima izvesili ravncanje racuna, gde bi bili Nemci? 22 miliona gradjana sovjetskog saveza je stradalo od Nemaca. Da su isli 1 za 1, sto su realno mogli, u istocnoj njemackoj ne bi preteklo ni prase. Tu su i drugi dobropoznati saradnici nacista kao npr. balticke nacije, hrvati, madjari, Albanci, pa cak i Rumuni. Da nisu verovali u nenacionalno drustvo i da su hteli sprovesti ravnanje racuna. Sa teritorija koje su zauzeli, odveli bi u sibir celokipnu populavciju i tamo bi radili do smrti. I to bi ih razdvojili na muske i zenske logore, da izumru vremenom. Ne kazem da su to trebali uraditi zapravo sreca pa se nisu to uradili. Ali da su se vodili cistom logikom ravnanja racuna, ne bi im sada Albanci, Hrvati i drugi koji su podrzavali naciste, slali oruzje od kojih ginu njihova djeca. Sto je najzalisnije, vecinu tog oruzja je sssr poklonio ili dao ispod svake cijene tim istim nacijama. Tako da o pravdi nema sta da pricate. Slicno kao i kod nas na Balkanu. Kad Hrvat i Bosnjak pomene pravdu, samo neka kazu je li pravda da poravnamo racun? Recimo racun za Jasenovac? Sreca pa ni ne razmisljamo tako i ne treba tako da se razmislja. Zato ne pominji pravdu.

Name

Prijedorčanin M.

08.05.2024 19:18

Rusi su 45g bili brutalni u Srbiji,posebno u Vojvodini,mnoge žene i djevojke silovane,umalo zbog takvih događaja da dođe do obračuna,koča popović intervenisao kod ruskog generala,general mu kaže;ruski vojnik mora *ebati i obećao da se viŝe to neće ponaviti,samo se smanjilo itd....

Name

To bi samo

08.05.2024 19:19

Mogao Memorial, oni rade na razotkrivanju Staljinovih zločina, nikako ovaj fsb, KGB ili nkwd. Ali Memorial je zabranjen od Putina. Njegova se istina mora čuti.

Name

Ozna 2

09.05.2024 10:36

Pričao mi jedan covjek zato znam sve. Imate li vi pojma o zvjerstvima Nijemaca nacista, hrvata ustasa, raznih balista ili samo ide pričao mi jedan covjek. Arhiva se i čuva da bi se vidjelo kasnije šta je ko radio. Zašto Zapad nije u poslednjih 80 godina ništa rekao o lošim Rusima a sad odjednom svi u kolonu protiv Rusa da njih ocrne a svoje kooperante zaštite od istine.

Name

Dzomba

09.05.2024 11:40

Kada ce biti dostupna arhiva o silovanju srpskih žena i devojaka koje su činili pripadnici Crvene Armije.

ODGOVORITE