Тренутни ПЦР тест у БиХ не може открити нови сој

Нови сој коронавируса шири се у европским земљама. А, уколико се деси да дође до Босне и Херцеговине, тешко да би сазнали.

Босна и Херцеговина 28.12.2020 | 21:57
Тренутни ПЦР тест у БиХ не може открити нови сој

- Да би утврдили је ли у питању варијантни или не, морали би радити секвенцирање. Ми то на Ветеринарском факултету можемо радити, али у овом тренутку нико није заинтересиран за такво нешто. Међутим, оно што је кључно истаћи, мјере се не би промијениле уколико бисмо утврдили његово присуство. Оно што циљамо нашим ПЦР тестовима су мете које нису захваћене промјенама које налазимо код овог варијантног соја - казао је шеф лабораторије и проф. др. Теуфик Голетић с Ветеринарског факултета".

Вирусни геном

Како појашњава, сви ПЦР тестови који се темеље на доказу "С дијела вирусног генома", дакле, који кодира "С протеин", могу бити компромитовани код мутираног соја.

- Међутим, већина ПЦР тестова које користимо у БиХ, макар колико је мени познато, темеље се на другим генима. То су најчешће "РдРП", "Н" и "Е" гени. А ни један од њих није одговоран за синтезу "С протеина", код којег је уствари дошло до мутације. Тако да с те стране можемо бити мирни. С друге стране, чак и да утврдимо нови мутирани сој, мјере би остале исте које тренутно имамо, јер су свугдје у свијету такве - истиче проф. др. Голетић.

Наводи да, оно што се зна о новом соју коронавируса, јесте да је нешто лакше преносивији, али што се тиче његовог учинка у смислу одређивања тежине болести, ту нема никаквих посебних измјена.

- У овом тренутку ми то можемо радити, али колико је мени познато, нико то не ради. Зато што тренутно на тржишту нема расположивих комерцијалних ПЦР тестова којима се утврђује нови мутирани варијантни слој. Не само код нас, нема ни у Европи. Ми заиста у том контесту тестова које радимо пратимо Европу и свијет. Иако нисмо на губитку, било би јако битно да знамо има ли тог вируса код нас или не - казао је проф. др. Голетић.

- Ако би тај С ген био негативан, а ови стандардни, које иначе користимо, РдРП, Н или Е ген позитивни, онда би могли закључити да је ријеч о варијантном слоју. Али коначну потврду могли би добити једино секвенцирањем. Ми радимо то на Ветерини, онда када за то постоји потреба, а тренутно изгледа да не постоји - закључује Голетић.

(Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма да

28.12.2020 21:28

Среца па има ветерина, ста би инаце стока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.12.2020 22:45

Прате ли ови назови струцњаци струцне објаве еминентних института и струцњака? Реце ли њима ико да је то медијска хајка на Енглеску? Бице да није

Name

Тадивоје

28.12.2020 21:44

Каква је народ стока могу га возати како хоце.....ахааааа други сој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.12.2020 22:38

Па проблем је не мозе ни први сој са сигурности открити а камоли нови. Све је као бинго??‍♂️ лицно искуство,тестирао се први пут јер сам био ван земље и показе позитиван,наравно никакав симптом нисам имао,тако одем на друго тестирање друго мјесто, тест негативан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

28.12.2020 22:51

Мозе се утврдити на ветеринарском лабораторију а инаце никог неинтересује..... е па стварно смо стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

29.12.2020 00:55

Није то никакав "сој новог вируса",људи који су примили вакцину,неки од њих имају тај вирус у организму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

29.12.2020 07:21

Пцр тест не мозе открити никакву заразу то вец сви знамо. За мањи број циклуса репликације до 25 добијају се негативни резултати, а за веци број циклуса преко 45 добијају се позитивни резултати. На мјерама дијагностике се не ради намјерно да би се вртила пландемија и правила криза. Има ли иста ново да нам мозете реци сто вец не знамо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико, ниста, ницега

30.12.2020 18:24

Изгледа да нико не мозе открити никакакав сој ницега.Мисле неки да је довољно кад казу да има несто и то се зове...

ОДГОВОРИТЕ