Trenutni PCR test u BiH ne može otkriti novi soj

Novi soj koronavirusa širi se u evropskim zemljama. A, ukoliko se desi da dođe do Bosne i Hercegovine, teško da bi saznali.

Bosna i Hercegovina 28.12.2020 | 21:57
Trenutni PCR test u BiH ne može otkriti novi soj

- Da bi utvrdili je li u pitanju varijantni ili ne, morali bi raditi sekvenciranje. Mi to na Veterinarskom fakultetu možemo raditi, ali u ovom trenutku niko nije zainteresiran za takvo nešto. Međutim, ono što je ključno istaći, mjere se ne bi promijenile ukoliko bismo utvrdili njegovo prisustvo. Ono što ciljamo našim PCR testovima su mete koje nisu zahvaćene promjenama koje nalazimo kod ovog varijantnog soja - kazao je šef laboratorije i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta".

Virusni genom

Kako pojašnjava, svi PCR testovi koji se temelje na dokazu "S dijela virusnog genoma", dakle, koji kodira "S protein", mogu biti kompromitovani kod mutiranog soja.

- Međutim, većina PCR testova koje koristimo u BiH, makar koliko je meni poznato, temelje se na drugim genima. To su najčešće "RdRP", "N" i "E" geni. A ni jedan od njih nije odgovoran za sintezu "S proteina", kod kojeg je ustvari došlo do mutacije. Tako da s te strane možemo biti mirni. S druge strane, čak i da utvrdimo novi mutirani soj, mjere bi ostale iste koje trenutno imamo, jer su svugdje u svijetu takve - ističe prof. dr. Goletić.

Navodi da, ono što se zna o novom soju koronavirusa, jeste da je nešto lakše prenosiviji, ali što se tiče njegovog učinka u smislu određivanja težine bolesti, tu nema nikakvih posebnih izmjena.

- U ovom trenutku mi to možemo raditi, ali koliko je meni poznato, niko to ne radi. Zato što trenutno na tržištu nema raspoloživih komercijalnih PCR testova kojima se utvrđuje novi mutirani varijantni sloj. Ne samo kod nas, nema ni u Evropi. Mi zaista u tom kontestu testova koje radimo pratimo Evropu i svijet. Iako nismo na gubitku, bilo bi jako bitno da znamo ima li tog virusa kod nas ili ne - kazao je prof. dr. Goletić.

- Ako bi taj S gen bio negativan, a ovi standardni, koje inače koristimo, RdRP, N ili E gen pozitivni, onda bi mogli zaključiti da je riječ o varijantnom sloju. Ali konačnu potvrdu mogli bi dobiti jedino sekvenciranjem. Mi radimo to na Veterini, onda kada za to postoji potreba, a trenutno izgleda da ne postoji - zaključuje Goletić.

(Avaz)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ma da

28.12.2020 21:28

Sreca pa ima veterina, sta bi inace stoka...

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.12.2020 22:45

Prate li ovi nazovi strucnjaci strucne objave eminentnih instituta i strucnjaka? Rece li njima iko da je to medijska hajka na Englesku? Bice da nije

Name

Tadivoje

28.12.2020 21:44

Kakva je narod stoka mogu ga vozati kako hoce.....ahaaaaa drugi soj

ODGOVORITE
Name

Milan

28.12.2020 22:38

Pa problem je ne moze ni prvi soj sa sigurnosti otkriti a kamoli novi. Sve je kao bingo??‍♂️ licno iskustvo,testirao se prvi put jer sam bio van zemlje i pokaze pozitivan,naravno nikakav simptom nisam imao,tako odem na drugo testiranje drugo mjesto, test negativan.

ODGOVORITE
Name

Aaaa

28.12.2020 22:51

Moze se utvrditi na veterinarskom laboratoriju a inace nikog neinteresuje..... e pa stvarno smo stoka

ODGOVORITE
Name

U straha su velike oci

29.12.2020 00:55

Nije to nikakav "soj novog virusa",ljudi koji su primili vakcinu,neki od njih imaju taj virus u organizmu.

ODGOVORITE
Name

Haha

29.12.2020 07:21

Pcr test ne moze otkriti nikakvu zarazu to vec svi znamo. Za manji broj ciklusa replikacije do 25 dobijaju se negativni rezultati, a za veci broj ciklusa preko 45 dobijaju se pozitivni rezultati. Na mjerama dijagnostike se ne radi namjerno da bi se vrtila plandemija i pravila kriza. Ima li ista novo da nam mozete reci sto vec ne znamo???

ODGOVORITE
Name

Niko, nista, nicega

30.12.2020 18:24

Izgleda da niko ne moze otkriti nikakakav soj nicega.Misle neki da je dovoljno kad kazu da ima nesto i to se zove...

ODGOVORITE