Здравковић: Бројни бенефити “Турског тока”

Енергетичар Милош Здравковић изјавио је поводом пуштања пробног гаса кроз цијеви “Турског тока” положене у Србији да су бројни бенефити од тог гасовода, али да је највећи енергетска стабилност Србије.

Србија 26.12.2020 | 09:16
Здравковић: Бројни бенефити “Турског тока”

“То је двосмерни гасовод којим гас може да се креће из правца Бугарске ка Мађарској и обрнуто. То је важно због енергетске безбедности, не само наше државе, већ умрежавања целог региона западног Балкана са гасним инсталацијама“, рекао је Здравковић.

Он је указао да цијели гасовод “Турски ток” на територији Србије још није изграђен, али да, ако је судити по темпу досадашњих радова, то не треба да брине.

“На територији Србије остало је да се уради још једна компресорска станица. Она ће сигурно бити завршена до јуна, а потребно је да се заврше и две такве станице на територији Бугарске. Међутим, притисак гаса у цевима које су положене на траси `Турског тока` је довољно велики да гас може да прође из Бугарске ка Србији и да у Панчеву већ може да се користи за потребе гасне електране, односно за прављење струје и топлотне енергије“, рекао је Здравковић за “Спутњик”.

Он је додао да преостаје и обиман посао на гасификацији земље у пуном капацитету, те да ће Србија и Бугарска моћи да користе гас, али и да зарађују више од “Турског тока” када буду завршене компресорске станице.

Према његовим ријечима, тада ће “Гаспром” овом рутом моћи да извози гас и на територију Републике Српске, односно Федерације БиХ и ка Мађарској.

Он је навео да је предвиђено да у блиској будућности у Србији буде изграђено још пет гасних електрана и објаснио да су то заправо електране-топлане, које ће бити подигнуте уз највеће индустријске центре Србије.

“У Панчеву ће се производити четири одсто струје укупно произведене у Србији, уз то ће се снабдевати топлотном енергијом рафинерија и сви њени погони. Са пуним капацитетом `Турског тока` то ће бити могуће урадити у близини Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца. Када се производи струја, нуспроизвод је топлотна енергија која се користи уз велике индустријске, односно, пословно-стамбене центре“, објаснио је Здравковић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је пробни гас већ прошао кроз “Турски ток” у Србију и да ће у сриједу, 30. децембра, званично бити пуштен у рад нови гасовод од Бугарске до Мађарске границе.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Аууу

26.12.2020 10:11

Који су то планери да комплетан живот становниства у региону повезују са Русијом.Нормалан домаћин не чека да га “пец огрије “из комсине куће обезбеди себи ЛИЧНО ГРИЈАЊЕ па иако је скупље СИГУРНОСТ ИЗНАД СВЕГА! Са Русијом се не зна јеси ли пос’о или досо све зависи колико се и дали се свидас Путину!!НАЈБОЛИ ПРИМЈЕР ЈЕ “МИЛЕ ИКОНА”!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

26.12.2020 10:27

Види се колико си паметан поредис једно Милокрада са једном дрзавом?? Ти мислис да Руси нису упознати са Милокрадом??

Name

Ре

26.12.2020 11:50

Амери никад неце дозволити потпуну зависност европских земаља од руског гаса, а да они од тога немају ниста и да нико не купује њихов гас. За овај потез Србија није имала сагласност истох, тако да у следецим годинама треба оцекивати притисак САДа а вец је и најављен именовањем Олбрајтове за савјетника за Балкан, није безвезе Трамп у оном папиру дотурио тацку да се потписнице обавезују на "диверсификацију снабдјеваца енергената".

Name

РЕ

26.12.2020 12:04

Некада је Додиг ишао у Русију и ургирао за неки гасовод, глумио високог и значајног свјетског политичара, од свега, зна се, велика нула ⭕️

Name

Славко

26.12.2020 12:14

Ауууу... ма је ли, а ста је по теби сигурно, па и ако је скупље? Мозда америцки гас транспортован танкерима преко океана? Е па ти га онда купуј за себе, па га плацај 5 пута скупље.

Name

ок

26.12.2020 12:15

Цијела Европа зависи од Руског гаса само неки из Федерације то јос нису науцили.Господин Вуциц би требао да даје курсеве овим Балканским политицарима јер осим пљувања друго ниста и незнају.

Name

реално

26.12.2020 12:32

Србија није колонија као БиХ . Дрзава у сваком погледу сама одлуцује о својим потребама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

База

26.12.2020 22:02

Амери имају већу базу у Србији него у Босни. Читаво Косово је база.

Name

Брача.

26.12.2020 22:00

Вучићев ТУРСКИ брат увијек уз Србију. Турци су увијек ту за њих а срби увијек мрзе родбину.

ОДГОВОРИТЕ