Зашто већина Нијемаца неће да се вакцинише?

У Њемачкој је спремност грађана да се вакцинашу пала на минимум од почетка епидемије, а као главни разлог се наводи страх од нуспојава.

Свијет 20.12.2020 | 17:40
Зашто већина Нијемаца неће да се вакцинише?

Влада рачуна да је за побједу над пандемијом потребно да се вакцинише две трећине људи, пише ДW.

Прву вакцина против короне која се већ масовно даје у западним земљама начинили су њемачки научници из Бајонтека у Мајнцу, а у понедјељак би Европска агенција за лијекове требало да је одобри за цијелу Европску унију.

Њемачка планира почетак вакцинације већ за 27. децембар, али је тренутно мање од половине Нијемаца спремно да се вакцинише, наводи ДW.

У испитивању спроведеном у другој седмици децембра, само 48 одсто људи је рекло да ће се вакцинисати, преноси Мониторинг који су успоставили Универзитет у Ерфурту и Институт "Роберт Кох". У тој анкети је 40 одсто људи рекло да жели да причека са одлуком, а 11 одсто одбија вакцинацију.

У питању је драстичан пад спремности да се прими вакцина у односу на прољеће, када је 79 одсто Нијемаца у принципу било спремно да се вакцинише када вакцина буде доступна.

Они који су скептични или сасвим одбијају вакцинацију најчешће су као разлоге наводили да вагају предности и могуће ризике, као и да не вјерују да су транспарентно објављене све могуће нуспојаве.

Испитивање агенције Форс спроведено 15. и 16. децембра дало је готово у длаку исте проценте као поменута анкета.

Хамбуршки Центар за здравствену економију је прошлог мјесеца начинио поређење европских земаља и закључио да се Њемачка креће у просјеку - свуда опада спремност на вакцинацију.

"Сада одлука постаје конкретнија", каже психолог Филип Шмид са Универзитета у Ерфурту.

"Кад људи говоре о томе како би се понашали у будућности, нагињу да више улазе у ризике него код сасвим конкретних одлука", рекао је он у интервјуу за Дојчландфунк.

У преводу - питање о вакцинацији сада је врло конкретно јер је вакцина ту.

Дебата се води и око једне друге анкете два стручна удружења запослених у интензивној њези. Према њој, почетком децембра је 73 одсто љекара и свега 50 одсто медицинских сестара и његоватеља рекло да би се вакцинисало.

"Веома ме изненађује да спремност медицинског персонала на вакцинацију није знатно виша и да постоји оволика суздржаност", рекао је Карл Лаутербах, стручњак за здравствену политику њемачких Социјалдемократа.

У тексту ДW се наводи да је на занимљив начин до јавности дошла процјена званичног Берлина какав одзив на вакцинацију очекује. Наиме, на снимку који приказује канцеларку Ангелу Меркел како је у сриједу ишла на сједницу Владе, у њеној руци су се јасно видјели папири који можда нису били за јавност.

Ту се види да власти процјењују да ће на крају 69 одсто људи бити спремно да прими вакцину, али да ће највиша спремност од 80 одсто бити у посебно осјетљивим групама. Ту се убрајају старији од 70 година, пацијенти стационарно смјештени у болницама и домовима за негу и медицинско особље.

За групу дјеце до 12 година на папиру је само наведено да их има 9,9 милиона, али без процјене колико би се њих вакцинисало.

"Зато се може претпоставити да Савезна Влада не очекује да се ова група вакцинише“, наводи лист Велт.

Ако би процјене власти биле тачне, Њемачкој ће требати око 90 милиона доза вакцине да имунизује 46,16 милиона људи. Њемачка за сада има уговоре или предуговоре за укупно више од 300 милиона доза, али нису сви потенцијални произвођачи још прошли клиничке студије и ушли у масовну производњу.

Према процјенама њемачких научника, ефикасна вакцинација 65-70 одсто становника била би довољна да се побиједи пандемија. Све је више гласова који траже опсежну "кампању за вакцинацију" којом би се грађанима објасниле предности вакцине.

Канцеларка Меркел је прије неколико дана у Бундестагу поновила да ће вакцинација остати добровољна, али је додала да, ако би оних који не желе да се вакцинишуо било преко 40, 50 или 60 одсто, онда ће још много дуже морати да се носе маске, јер неће бити постигнут имунитет крда.

Њемачка је од прошле сриједе у строгом локдауну који ће трајати најмање до 10. јануара.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

сомеоне

20.12.2020 16:54

Ако неки високи функционер буде ишао са мном и да од две вакцине ја бирам коју ћу а он да први прими ону другу пристаћу врло радо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.12.2020 18:14

Ја нецу не интересују ме политицари а за њихове зивоте и здравље не дајем 5 пара.

Name

Никола озрен

20.12.2020 20:48

Браво.

Name

Вакцина

20.12.2020 17:10

Све је добро док је на добровољној бази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вакцина

20.12.2020 20:38

Ако би заиста досли у ситуацију да нас присилно вакцинису, не дај Бозе цак примјеном силе, онда зивот губи сваки смисао. У такву будуцност нецу да вјерујем, јер би тим све било сведено на принцип силе, логора, апсолутне обесправљености...

Name

Добој

20.12.2020 17:29

Пропаганда...људи у Њемацкој свакодневно на улицама дрзе трибине и протесте и буне се против вакцинације. Пропаганда је цудо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.12.2020 17:56

Страх од нуспојава је оправдан. Журили су, нису имали времена да вакцине испитују на мишевима, одмах су прешли на људе. Што се мене тиче, слободно је могу узети који вјерују у вакцину и у корону тј. они који ме стално нападају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Скептик

20.12.2020 22:40

Сто би било лијепо да се ниси ни оглашавао својим коментарима који морам ти признати по обичају су “садржајни и поучни “! Узгред било речено ни име ти није боље али ти и одговара и пасе ко’ Сароњи мотка!

Name

За Ре;Скептик

21.12.2020 01:06

А ти несто губис зивце? Схватио да за дзаба "ботујес" .. ти мислио бице боље плацено? ???

Name

Сиктер море

20.12.2020 18:13

Па једноставно зато што су Њемци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.12.2020 18:53

Зар то није она иста Њемацка,на ције би се дисциплиноване градјане ми требали угледати.Бар тако казу ови наси аусландери који нас, који смо остали овде,гледају као балканске горстаке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

20.12.2020 20:11

Како Нијемци тако и ја.

Name

Ре Андрицу

20.12.2020 20:57

Само си погресио у ријеци "горстаци" - боље је БАЛКАНСКИ ЗИВОТИЊАРЦИ!!!

Name

ББ ЗА РЕ

21.12.2020 08:11

Ја сам незнам каква си ти битанга . Тисве знас нај паметниси дзукела .

Name

БН Минотаур

20.12.2020 20:05

Медиа лавиринт.

ОДГОВОРИТЕ