"Неће бити притиска на Српску, Бајдену потребна сарадња"

Тимоти Лес са Универзитета Кембриџ говорио је о порукама бивших и актуелних званичника САД везане за будућу политику САД према региону и Србији.

Република Српска 16.12.2020 | 20:23
"Неће бити притиска на Српску, Бајдену потребна сарадња"

Разне поруке могле су се чути претходних дана, а иако би Срби могли да схвате као претеће, Лес верује да су оне, како каже, ограниченог капацитета.

"Србија не треба да брине да ће бити ултиматима који би их приморавао да признају КиМ како би сачували Републику Српску", поручује Лес.

Лес, наиме истиче да ће новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден ''гурати политичку и економску интеграцију региона као једину одрживу политичку опцију коју има на располагању, а да су годишњица Дејтона и седница Комитета за спољне послове Представничког дома САД искоришћене за налет изјава и политичких предлога либералних америчких коментатора ''обасипаних'' самопоуздањем након Бајденове победе, о судбини КиМ и Дејтонског споразума.

На питање како тумачити Бајденову изјаву да је Дејтон донео мир у БиХ, али да посао у тој земљи још није завршен, као и да ли таква изјава угрожава опстанак Републике Српске, Лес за Тањуг каже да је реч о понављају већ постојечег става Бајдена о томе да САД нису завршили свој посао у БиХ, што је и неспорна истина јер јер Клинтонова администрација желела да БиХ буде функционална, мултиетничка држава и чланица ЕУ и НАТО, а у томе нису успели.

"Све што ће Бајден урадити је да спречи распад БиХ, што није ништа ново, док ће се његова администрација бавити неуспехом америчку политике у тој земљи", сматра Лес и додаје да не верује да ће Бајденова администрација у наредном период вршити притисак за промену устава у БиХ јер је САД потребна помоћ Србије у решавању статуса Косова.

"Ако Бајденова администрација поново отвори босанско питање, она ће то урадити само ако је коначни статус КиМ решен, што значи да се то неће догодити у наредних четири године ако Бајден одбаци поделу КиМ као опцију за компримис", тврди Лес и додаје да је случају, дане буде решења за статус КиМ, такође мало вероватно да ће доћи и до значајније интервенције у БиХ.

Контрапродуктивно би било претити Србима у БиХ, каже он, јер ће то довести до кризе у Републици Српској, распламсавање национализма у Србији, али сузити простор председнику Србије Александру Вучићу за постизање компромиса око КиМ. 

Ако Бајденова администрација, објашњава Лес, жели да промени устав БиХ, онда ће то морати да ради са локалним актерима, укључујући Србе и Хрвате који иначе имају право вета на било који предлог.

"Они неће прихватити ништа што ће ослабити њихову аутономију, а разумно је и предвиђање да ће било који покушај за централизацију БиХ пропасти имајући у виду разговоре у Бутмиру из 2009.", објашњва Лес и додаје да је Хрватска такође битан за очување Дејтона.

Са геополитичког угла Лес такође не види директну претњу по статус Републике Српске и каже да ово нису ране 2000-те када је НАТО имао на хиљаде трупа у БиХ и када је канцеларија високог представника имала диктаторска овлашћења.

Он наглашава да Бошњаци не могу да укину Српску нити законски, нити политички, а сукоби икада претили у физичком смислу онда би се сукобили са Србијом, а вероватно и са другима.

"Бошњаци такође немају моћ да сруше Републику Српску јер једноставно немају народ који живи тамо", каже Лес и додаје да није нити у интересу Бајденове администрације да узнемирава Србе у БиХ бар за сада.

Дакле, тврди Лес, најгори сценарио из перспективе босанских Срба је далекосежна аутономија у национално уједињеној БиХ у којој ће Бошњаци наставити да покушавају централизацију.

На питање да ли ће Република Српска бити искоришћена као уцена за решавање питања КиМ, Лес каже да је САД увек раздвајао ова два питања, тако да је тешко за очекивати да ће Бајденова администрација предложити било шта што ће повезати Српску и Косово.

"Србија не треба да брине да ће бити ултиматима који би их приморавао да признају КиМ како би сачували Републику Српску", објашњава Лес и додаје да је реч у супротној тенденцији у којој Срби повезују Српску и Косово, а посебно то што Срби виде прилику за размену територија између Спрске и Косова.

Међутим, додаје он, Вучић не верује у то јер он зна да су САД против распада БиХ.

"Потребна му је помоћ Вашингтона да би се спасило што се може спасити од дебакла са Косовом. Чини се да он више воли "мађарску" стратегију за реинтеграцију Републике Српске у Србији преко заједничног држављанства и економске и културне интеграције, што би било квази решења за национално питање које избегава ризик од америчког кажњавања", закључује Лес.

Лес сматра да ће Бајденова политика неизбежно бити компромис између онога што желе да ураде и онога што могу да ураде, имајући у виду политичку реалност на терену, али и одбијање Вашингтона да се превише удуби по питању Балкана због важнијих спољнополитичких изазова.

(Тањуг)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

кики

16.12.2020 19:32

Мени Бајден јуце прица несто друго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

16.12.2020 20:38

Бајден мозе да гура само ходалицу испред себе ?? а ста це да гура енгкеска преко америке то цемо да видимо, вјероватно ниста добро.

Name

Добој 2

16.12.2020 22:32

Бајден има такву гарнитуру струцњака који це да мету а он се само појављује кад је све пометено УСА нема намјеру помести РС. него једно је сигурно да це Додик и његови клонови нестати са политицке сцене БИХ. РС је ентитет а дрсава сецесија у пакету одлазе са политицке сцене МИР

Name

Дзо!

16.12.2020 22:33

Бајден, није ни заљубљен у БиХ, нити мрзи Србе како се манипулисе. Бајден је веома професионалан, искусан и конструктиван. Сама цињеница да се упутио два пута у токо рата 95-тих да посјети БИХ, посјетио Тузлу и Сарајево, Хрватску и Милосевица, говори колико је он био заинтересован за истину и колико он није спреман да се бави цула-казала, вец висе воли да се сам увјери, прије него доноси неки суд. И касније је долазио и са Вуцицем се сусрео.Бајден је изузетно постен цовјек а надасве правицан. Е то мозе некима смета. Друго Оваква БИХ је и продукт Америцких одлука, у БиХ се изузетно улагало, финансијски, војно и у сваком погледу. Наивно је да било ко повјерује да це Америка и Европа/Француска, Енглеска,Њемацка,Сведска и друге Европске земље/ олако препустити да се тај пројекат распадне. У БИХ се улозила изузетна енергија и то неби био само пораз за БИХ, вец и за УСА и ЕУ, и није слуцајно да тако мала безнацајна земља привлаци толику пазњу. О томе би требали размисљати сви који се играју популизма и рескирају јос увијек крхки мир, па макер то био и сам Додик. А кад несто размислим и ста нам фали како смо могли фино зивјети прије рата засто неби могли наставити тако. Потрбно је само срусити ова три мускетара и њихове политике и изабрати младје и прослости неоптерецене људе.

Name

Маx

16.12.2020 22:52

Бајден је 8 година био потпредседник, и шта се догодило, ништа. Тако да, не узбуђујте се много!

Name

Вук, УСА.М

16.12.2020 23:12

Ја имам луд да сам папир, овај Тимоти Леш наручена купљена трагедија се још оглашава.Па људи јесте ви нормални.Како платиш тако напише.Прочитајте шта написа прије 20 дана ,пола вас и не зна да Трамп више нијецглавни.Е моје бене?п.м

Name

Ма јок

16.12.2020 23:32

Ма САД нема висе ту моц а ни интерес

Name

Значи

16.12.2020 19:43

Мексиканци могу да Сруше неколико Савезних Држава на југу САД. Ко би рекао, политика се мијења из часа у час.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

16.12.2020 19:44

Тјешите се.. видјећете убрзо шта ће вас снаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.12.2020 20:18

Тако је.

Name

Хе Хе

16.12.2020 20:28

Мислиш све нас, или мислиш да ти нећеш осјетит то "сналажење". Враш се.

Name

Брзи

16.12.2020 20:51

Пусти их нека живе у сновима, нека и даље подржавају ронхила, до неког слиједећег олујног вјетра

Name

ре Хе Хе

16.12.2020 23:38

Ми то осјећамо већ 25 година. Како каже онај виц, вријеме је да се мало и шара .

Name

Долазе промјене

17.12.2020 02:15

Тимоти Лес зели са изјавом само да смањи тензије и да спусти лоптицу. Све ста је изјавио неце бити, зиви били па видјели. Запад као и Биден виде да Руси зеле на простору бивсе СФРЈ да ојацају свој утицај, сто им никако не одговара. Биден це врсити притисак на Србију да признају КиМ да би се та тема заврсила. Такодје се не писе добро ни РС, захваљуци Додику који је направио огромну стету РС и народу и увалио у дубоку кризу. Могуце да це Даyтон измјенити и укинути ентитет. Биден није Трумп...

Name

@Долазе промјене

17.12.2020 08:45

Надати се промјенама устава у смислу укидања ентитета је заиста наивно и нереално. Не постоји нацин да се то демократским и мирним путем деси. Нема апсолутно никакве сансе. А ако се надате примјени силе да би се то постигло, то је јос наивније. И опасно. А то сто це нека страна администрација да притиска политицаре због неких својих циљева, то није ниста ново. Гледамо то по цијелом свијету, одувијек. На крају, није Дејтонски споразум проблем вец наси политицари. Нико се не би освртао на уредјење дрзаве да зивимо добро.

Name

Ништа

16.12.2020 19:47

Није важно шта је речено већ ко је рекао. А овај је очито нико...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

16.12.2020 20:07

Све струцњаци до мога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

16.12.2020 20:08

Ето ти рече неце бити притисака.Па и неце само це добити наредјење ста да ураде и .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

16.12.2020 20:19

ако вец додик и његови то раде, ми не смијемо прихватит поистовјецивање особе са позицијом коју обнасају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.12.2020 20:21

Ухапсити Додика Цовица и Изедбеговица и мирна Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.12.2020 20:29

Ово неки руски играц мени се цини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

16.12.2020 21:33

Дали ово спада у Лазареву клетву?? Народ кои има кљуц за рјрсење свих проблема гони само инат.Овакви и њему слицни се друзе са Карадјордјевицима.Кад су код њих у посјети нико не зна.А мозда у 4 год додју једном у званицну посјету Србији?? Све су то похлепи титоисти....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако вам је лакше тако

16.12.2020 22:11

Утјеха је нај лакши одговор. Дали сте ви слушали и гледали Бајдена 90 тих, да је његова иницијатива и говор са Билл Цлинтоном довела до НАТО напада и подршци БиХ да се скине вето за наоружање. Разговор са Милосевјцем и Караџићева а мало послије тога Милошевич је ухапсен а Карадзиц у бјекстви. Тај Лее, Лили Мозе бити Додиков психички савјетник да га тјеши док Додик се копрца у лудзацкој кошуљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

16.12.2020 22:55

Па ето све да вам дадну миг да нападнете Републику Српску јел мислите да мозете несто? Па и 95 нисте изасли из застицени зона док нас Нато није бомбардовао и Хрватска војска усла у рат против нас а Милосевиц нам увео санкције. Нити је Милосев8ц висе на власти а и Хрвати су видили ко сте и ста сте а није ни пијани Јељцин ма власти у Русији а Кинези улозили озбиљан новац у регион тако да мозете да слините у трокутистану 23%

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2020 23:40

Јест, јест, 23%, трокутистан, не можете нам ништа, '95. нисмо били пред апсолутним сломом... Само ти мантрај ?

Name

Ре

17.12.2020 00:13

Добро си им написао. Све паметњаковићу који читав живот проведу чекајући да неко други побиједи Србе а они да ликују. Јад и биједа и ништа друго.

Name

Лејкерс

17.12.2020 00:53

А није ни 92 када сте били поносни

Name

Ре

17.12.2020 05:22

Само ти гуслај о 23 посто, а за то вријеме пола Рс ради и зарађује за хљеб у тих 23 посто. А ти с вуковима и лисицама у планину па свирај... И сигурно ти није лако да зивис у Босни и Херцеговини, а умисљас да зивис у некој другој земљи. Није ти лако...

Name

xy

17.12.2020 00:25

Да, наредних 25 година ће бити потребно да Држава БИХ буде функционална у пуном капацитету,овај тренутни споразум који је потписан у Даyтон бит ће модификован и ту миле неће моћи ништа да спријечи вјероватно ће се ићи на промјену назива РС јер је то ентитет и друга два народа,промјена заставе,химне,а да не говоримо о људским правима која су као у неким афричким земљама,много ће бити посла за господина Бајдена,ово су само неки планови из прве руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радос

17.12.2020 02:39

По мом мисљењу да Бајден има интерес да уједини дрзаву без ентитета да постави једнога преседника ,мислим ипак било би нам свима боље кадбисе тако несто и десило једна дрзава један прдсједник и зивјели би сви боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

17.12.2020 09:53

Америка, иако демократска земља, воли диктаторе у земљама са којима ради, сарађује, са којима упера. лакше им је тако него да се сударају са којекаквим демократским процедурама и правилима. Попријеко рјешава шта треба да се ријеши, а не около и наоколо, оди ми дођи ми. А пошто је овдје као диктатортакав најизраслији и већ упраксан овај 'наш' апсолутиста, узурпатор, могли би они њега типовати. Само да распетља са Русијом. И ето га, већ формиран, готов.

Name

јаднисмо

17.12.2020 05:56

Кога инересује БиХ, Србија,КиМ мозда нас у усијаним главама јер прије који дан смо показали право лице у односу са госп. Лаwром који је био сретан да оде назад а камоли американци. Луди народ мозе само несто зељети и оцекивати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.12.2020 06:14

Неће бити притисак јер неће бити РС... Срби су сами себе укинули...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

17.12.2020 06:22

Заболи Бајдена и Амере гуyца за РС, БиХ, Србијом, Хрватском..... они имају СКОРО све испланирано за наредним 50 година за стоку ситног зуба..... "Цувајте братство и јединство јер бицете кусур великих сила" Тито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко

17.12.2020 06:38

Просуо би он опет бомбе да није братка Путина..Нису висе код Срба издајници на целу дрзаве,а и војска није висе неспособна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

17.12.2020 07:22

Муслимани ће имати користи од Бајдена исто онолико колико су Срби имали од Трампа. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

17.12.2020 10:33

Ма довољно је да обуставе кредите и одосмо у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.12.2020 13:22

Изетбега су добро прочитали и знају ским имају посла. Потомак је он творца исламске деклерације, која је разбила бившу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ