"Neće biti pritiska na Srpsku, Bajdenu potrebna saradnja"

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž govorio je o porukama bivših i aktuelnih zvaničnika SAD vezane za buduću politiku SAD prema regionu i Srbiji.

Republika Srpska 16.12.2020 | 20:23
"Neće biti pritiska na Srpsku, Bajdenu potrebna saradnja"

Razne poruke mogle su se čuti prethodnih dana, a iako bi Srbi mogli da shvate kao preteće, Les veruje da su one, kako kaže, ograničenog kapaciteta.

"Srbija ne treba da brine da će biti ultimatima koji bi ih primoravao da priznaju KiM kako bi sačuvali Republiku Srpsku", poručuje Les.

Les, naime ističe da će novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden ''gurati političku i ekonomsku integraciju regiona kao jedinu održivu političku opciju koju ima na raspolaganju, a da su godišnjica Dejtona i sednica Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD iskorišćene za nalet izjava i političkih predloga liberalnih američkih komentatora ''obasipanih'' samopouzdanjem nakon Bajdenove pobede, o sudbini KiM i Dejtonskog sporazuma.

Na pitanje kako tumačiti Bajdenovu izjavu da je Dejton doneo mir u BiH, ali da posao u toj zemlji još nije završen, kao i da li takva izjava ugrožava opstanak Republike Srpske, Les za Tanjug kaže da je reč o ponavljaju već postoječeg stava Bajdena o tome da SAD nisu završili svoj posao u BiH, što je i nesporna istina jer jer Klintonova administracija želela da BiH bude funkcionalna, multietnička država i članica EU i NATO, a u tome nisu uspeli.

"Sve što će Bajden uraditi je da spreči raspad BiH, što nije ništa novo, dok će se njegova administracija baviti neuspehom američku politike u toj zemlji", smatra Les i dodaje da ne veruje da će Bajdenova administracija u narednom period vršiti pritisak za promenu ustava u BiH jer je SAD potrebna pomoć Srbije u rešavanju statusa Kosova.

"Ako Bajdenova administracija ponovo otvori bosansko pitanje, ona će to uraditi samo ako je konačni status KiM rešen, što znači da se to neće dogoditi u narednih četiri godine ako Bajden odbaci podelu KiM kao opciju za komprimis", tvrdi Les i dodaje da je slučaju, dane bude rešenja za status KiM, takođe malo verovatno da će doći i do značajnije intervencije u BiH.

Kontraproduktivno bi bilo pretiti Srbima u BiH, kaže on, jer će to dovesti do krize u Republici Srpskoj, rasplamsavanje nacionalizma u Srbiji, ali suziti prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za postizanje kompromisa oko KiM. 

Ako Bajdenova administracija, objašnjava Les, želi da promeni ustav BiH, onda će to morati da radi sa lokalnim akterima, uključujući Srbe i Hrvate koji inače imaju pravo veta na bilo koji predlog.

"Oni neće prihvatiti ništa što će oslabiti njihovu autonomiju, a razumno je i predviđanje da će bilo koji pokušaj za centralizaciju BiH propasti imajući u vidu razgovore u Butmiru iz 2009.", objašnjva Les i dodaje da je Hrvatska takođe bitan za očuvanje Dejtona.

Sa geopolitičkog ugla Les takođe ne vidi direktnu pretnju po status Republike Srpske i kaže da ovo nisu rane 2000-te kada je NATO imao na hiljade trupa u BiH i kada je kancelarija visokog predstavnika imala diktatorska ovlašćenja.

On naglašava da Bošnjaci ne mogu da ukinu Srpsku niti zakonski, niti politički, a sukobi ikada pretili u fizičkom smislu onda bi se sukobili sa Srbijom, a verovatno i sa drugima.

"Bošnjaci takođe nemaju moć da sruše Republiku Srpsku jer jednostavno nemaju narod koji živi tamo", kaže Les i dodaje da nije niti u interesu Bajdenove administracije da uznemirava Srbe u BiH bar za sada.

Dakle, tvrdi Les, najgori scenario iz perspektive bosanskih Srba je dalekosežna autonomija u nacionalno ujedinjenoj BiH u kojoj će Bošnjaci nastaviti da pokušavaju centralizaciju.

Na pitanje da li će Republika Srpska biti iskorišćena kao ucena za rešavanje pitanja KiM, Les kaže da je SAD uvek razdvajao ova dva pitanja, tako da je teško za očekivati da će Bajdenova administracija predložiti bilo šta što će povezati Srpsku i Kosovo.

"Srbija ne treba da brine da će biti ultimatima koji bi ih primoravao da priznaju KiM kako bi sačuvali Republiku Srpsku", objašnjava Les i dodaje da je reč u suprotnoj tendenciji u kojoj Srbi povezuju Srpsku i Kosovo, a posebno to što Srbi vide priliku za razmenu teritorija između Sprske i Kosova.

Međutim, dodaje on, Vučić ne veruje u to jer on zna da su SAD protiv raspada BiH.

"Potrebna mu je pomoć Vašingtona da bi se spasilo što se može spasiti od debakla sa Kosovom. Čini se da on više voli "mađarsku" strategiju za reintegraciju Republike Srpske u Srbiji preko zajedničnog državljanstva i ekonomske i kulturne integracije, što bi bilo kvazi rešenja za nacionalno pitanje koje izbegava rizik od američkog kažnjavanja", zaključuje Les.

Les smatra da će Bajdenova politika neizbežno biti kompromis između onoga što žele da urade i onoga što mogu da urade, imajući u vidu političku realnost na terenu, ali i odbijanje Vašingtona da se previše udubi po pitanju Balkana zbog važnijih spoljnopolitičkih izazova.

(Tanjug)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

kiki

16.12.2020 19:32

Meni Bajden juce prica nesto drugo...

ODGOVORITE
Name

Doboj

16.12.2020 20:38

Bajden moze da gura samo hodalicu ispred sebe ?? a sta ce da gura engkeska preko amerike to cemo da vidimo, vjerovatno nista dobro.

Name

Doboj 2

16.12.2020 22:32

Bajden ima takvu garnituru strucnjaka koji ce da metu a on se samo pojavljuje kad je sve pometeno USA nema namjeru pomesti RS. nego jedno je sigurno da ce Dodik i njegovi klonovi nestati sa politicke scene BIH. RS je entitet a drsava secesija u paketu odlaze sa politicke scene MIR

Name

Dzo!

16.12.2020 22:33

Bajden, nije ni zaljubljen u BiH, niti mrzi Srbe kako se manipulise. Bajden je veoma profesionalan, iskusan i konstruktivan. Sama cinjenica da se uputio dva puta u toko rata 95-tih da posjeti BIH, posjetio Tuzlu i Sarajevo, Hrvatsku i Milosevica, govori koliko je on bio zainteresovan za istinu i koliko on nije spreman da se bavi cula-kazala, vec vise voli da se sam uvjeri, prije nego donosi neki sud. I kasnije je dolazio i sa Vucicem se susreo.Bajden je izuzetno posten covjek a nadasve pravican. E to moze nekima smeta. Drugo Ovakva BIH je i produkt Americkih odluka, u BiH se izuzetno ulagalo, finansijski, vojno i u svakom pogledu. Naivno je da bilo ko povjeruje da ce Amerika i Evropa/Francuska, Engleska,Njemacka,Svedska i druge Evropske zemlje/ olako prepustiti da se taj projekat raspadne. U BIH se ulozila izuzetna energija i to nebi bio samo poraz za BIH, vec i za USA i EU, i nije slucajno da tako mala beznacajna zemlja privlaci toliku paznju. O tome bi trebali razmisljati svi koji se igraju populizma i reskiraju jos uvijek krhki mir, pa maker to bio i sam Dodik. A kad nesto razmislim i sta nam fali kako smo mogli fino zivjeti prije rata zasto nebi mogli nastaviti tako. Potrbno je samo srusiti ova tri musketara i njihove politike i izabrati mladje i proslosti neopterecene ljude.

Name

Max

16.12.2020 22:52

Bajden je 8 godina bio potpredsednik, i šta se dogodilo, ništa. Tako da, ne uzbuđujte se mnogo!

Name

Vuk, USA.M

16.12.2020 23:12

Ja imam lud da sam papir, ovaj Timoti Leš naručena kupljena tragedija se još oglašava.Pa ljudi jeste vi normalni.Kako platiš tako napiše.Pročitajte šta napisa prije 20 dana ,pola vas i ne zna da Tramp više nijecglavni.E moje bene?p.m

Name

Ma jok

16.12.2020 23:32

Ma SAD nema vise tu moc a ni interes

Name

Znači

16.12.2020 19:43

Meksikanci mogu da Sruše nekoliko Saveznih Država na jugu SAD. Ko bi rekao, politika se mijenja iz časa u čas.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

16.12.2020 19:44

Tješite se.. vidjećete ubrzo šta će vas snaći.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

16.12.2020 20:18

Tako je.

Name

He He

16.12.2020 20:28

Misliš sve nas, ili misliš da ti nećeš osjetit to "snalaženje". Vraš se.

Name

Brzi

16.12.2020 20:51

Pusti ih neka žive u snovima, neka i dalje podržavaju ronhila, do nekog slijedećeg olujnog vjetra

Name

re He He

16.12.2020 23:38

Mi to osjećamo već 25 godina. Kako kaže onaj vic, vrijeme je da se malo i šara .

Name

Dolaze promjene

17.12.2020 02:15

Timoti Les zeli sa izjavom samo da smanji tenzije i da spusti lopticu. Sve sta je izjavio nece biti, zivi bili pa vidjeli. Zapad kao i Biden vide da Rusi zele na prostoru bivse SFRJ da ojacaju svoj uticaj, sto im nikako ne odgovara. Biden ce vrsiti pritisak na Srbiju da priznaju KiM da bi se ta tema zavrsila. Takodje se ne pise dobro ni RS, zahvaljuci Dodiku koji je napravio ogromnu stetu RS i narodu i uvalio u duboku krizu. Moguce da ce Dayton izmjeniti i ukinuti entitet. Biden nije Trump...

Name

@Dolaze promjene

17.12.2020 08:45

Nadati se promjenama ustava u smislu ukidanja entiteta je zaista naivno i nerealno. Ne postoji nacin da se to demokratskim i mirnim putem desi. Nema apsolutno nikakve sanse. A ako se nadate primjeni sile da bi se to postiglo, to je jos naivnije. I opasno. A to sto ce neka strana administracija da pritiska politicare zbog nekih svojih ciljeva, to nije nista novo. Gledamo to po cijelom svijetu, oduvijek. Na kraju, nije Dejtonski sporazum problem vec nasi politicari. Niko se ne bi osvrtao na uredjenje drzave da zivimo dobro.

Name

Ništa

16.12.2020 19:47

Nije važno šta je rečeno već ko je rekao. A ovaj je očito niko...

ODGOVORITE
Name

Modrica

16.12.2020 20:07

Sve strucnjaci do moga....

ODGOVORITE
Name

BG

16.12.2020 20:08

Eto ti reče nece biti pritisaka.Pa i nece samo ce dobiti naredjenje sta da urade i .

ODGOVORITE
Name

bl

16.12.2020 20:19

ako vec dodik i njegovi to rade, mi ne smijemo prihvatit poistovjecivanje osobe sa pozicijom koju obnasaju.

ODGOVORITE
Name

Milan

16.12.2020 20:21

Uhapsiti Dodika Covica i Izedbegovica i mirna Bosna.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

16.12.2020 20:29

Ovo neki ruski igrac meni se cini.

ODGOVORITE
Name

rodjo

16.12.2020 21:33

Dali ovo spada u Lazarevu kletvu?? Narod koi ima kljuc za rjrsenje svih problema goni samo inat.Ovakvi i njemu slicni se druze sa Karadjordjevicima.Kad su kod njih u posjeti niko ne zna.A mozda u 4 god dodju jednom u zvanicnu posjetu Srbiji?? Sve su to pohlepi titoisti....!

ODGOVORITE
Name

Ako vam je lakše tako

16.12.2020 22:11

Utjeha je naj lakši odgovor. Dali ste vi slušali i gledali Bajdena 90 tih, da je njegova inicijativa i govor sa Bill Clintonom dovela do NATO napada i podršci BiH da se skine veto za naoružanje. Razgovor sa Milosevjcem i Karadžićeva a malo poslije toga Miloševič je uhapsen a Karadzic u bjekstvi. Taj Lee, Lili Moze biti Dodikov psihički savjetnik da ga tješi dok Dodik se koprca u ludzackoj košulji.

ODGOVORITE
Name

Hamis

16.12.2020 22:55

Pa eto sve da vam dadnu mig da napadnete Republiku Srpsku jel mislite da mozete nesto? Pa i 95 niste izasli iz zasticeni zona dok nas Nato nije bombardovao i Hrvatska vojska usla u rat protiv nas a Milosevic nam uveo sankcije. Niti je Milosev8c vise na vlasti a i Hrvati su vidili ko ste i sta ste a nije ni pijani Jeljcin ma vlasti u Rusiji a Kinezi ulozili ozbiljan novac u region tako da mozete da slinite u trokutistanu 23%

ODGOVORITE
Name

re

16.12.2020 23:40

Jest, jest, 23%, trokutistan, ne možete nam ništa, '95. nismo bili pred apsolutnim slomom... Samo ti mantraj ?

Name

Re

17.12.2020 00:13

Dobro si im napisao. Sve pametnjakoviću koji čitav život provedu čekajući da neko drugi pobijedi Srbe a oni da likuju. Jad i bijeda i ništa drugo.

Name

Lejkers

17.12.2020 00:53

A nije ni 92 kada ste bili ponosni

Name

Re

17.12.2020 05:22

Samo ti guslaj o 23 posto, a za to vrijeme pola Rs radi i zarađuje za hljeb u tih 23 posto. A ti s vukovima i lisicama u planinu pa sviraj... I sigurno ti nije lako da zivis u Bosni i Hercegovini, a umisljas da zivis u nekoj drugoj zemlji. Nije ti lako...

Name

xy

17.12.2020 00:25

Da, narednih 25 godina će biti potrebno da Država BIH bude funkcionalna u punom kapacitetu,ovaj trenutni sporazum koji je potpisan u Dayton bit će modifikovan i tu mile neće moći ništa da spriječi vjerovatno će se ići na promjenu naziva RS jer je to entitet i druga dva naroda,promjena zastave,himne,a da ne govorimo o ljudskim pravima koja su kao u nekim afričkim zemljama,mnogo će biti posla za gospodina Bajdena,ovo su samo neki planovi iz prve ruke

ODGOVORITE
Name

Rados

17.12.2020 02:39

Po mom misljenju da Bajden ima interes da ujedini drzavu bez entiteta da postavi jednoga presednika ,mislim ipak bilo bi nam svima bolje kadbise tako nesto i desilo jedna drzava jedan prdsjednik i zivjeli bi svi bolje

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

17.12.2020 09:53

Amerika, iako demokratska zemlja, voli diktatore u zemljama sa kojima radi, sarađuje, sa kojima upera. lakše im je tako nego da se sudaraju sa kojekakvim demokratskim procedurama i pravilima. Poprijeko rješava šta treba da se riješi, a ne okolo i naokolo, odi mi dođi mi. A pošto je ovdje kao diktatortakav najizrasliji i već upraksan ovaj 'naš' apsolutista, uzurpator, mogli bi oni njega tipovati. Samo da raspetlja sa Rusijom. I eto ga, već formiran, gotov.

Name

jadnismo

17.12.2020 05:56

Koga ineresuje BiH, Srbija,KiM mozda nas u usijanim glavama jer prije koji dan smo pokazali pravo lice u odnosu sa gosp. Lawrom koji je bio sretan da ode nazad a kamoli amerikanci. Ludi narod moze samo nesto zeljeti i ocekivati!

ODGOVORITE
Name

Realno

17.12.2020 06:14

Neće biti pritisak jer neće biti RS... Srbi su sami sebe ukinuli...

ODGOVORITE
Name

Mrkva

17.12.2020 06:22

Zaboli Bajdena i Amere guyca za RS, BiH, Srbijom, Hrvatskom..... oni imaju SKORO sve isplanirano za narednim 50 godina za stoku sitnog zuba..... "Cuvajte bratstvo i jedinstvo jer bicete kusur velikih sila" Tito.

ODGOVORITE
Name

brko

17.12.2020 06:38

Prosuo bi on opet bombe da nije bratka Putina..Nisu vise kod Srba izdajnici na celu drzave,a i vojska nije vise nesposobna.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

17.12.2020 07:22

Muslimani će imati koristi od Bajdena isto onoliko koliko su Srbi imali od Trampa. Toliko.

ODGOVORITE
Name

Coco

17.12.2020 10:33

Ma dovoljno je da obustave kredite i odosmo u pm

ODGOVORITE
Name

Василије

17.12.2020 13:22

Изетбега су добро прочитали и знају ским имају посла. Потомак је он творца исламске деклерације, која је разбила бившу БиХ.

ODGOVORITE