“Потпуни колапс правосудног система”

Привремена истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ послала је на данашњем засједању захтјеве државним институцијама након разматрања Трећег годишњег извјештаја ОЕБС-а о одговору правосуђа на корупцију: Синдром некажњивости.

Босна и Херцеговина 02.12.2020 | 19:38
“Потпуни колапс правосудног система”

“Овдје се не ради о затајењу, него о потпуном колапсу правосудног система. Дакле, ја бих дала још једну тежу квалификацију. Оно што посебно забрињава јесте однос челног човјека Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) према свим овим извјештајима о којима смо ми расправљали”, казала је Мирјана Маринковић-Лепић.

У извјештају Мисије ОЕБС-а препоручује се усвајање измијењеног и допуњеног Закона о ВСТВ-у, који укључује реформе усмјерене на јачање интегритета у правосуђу и дисциплинским процесима, што чланови Комисије подржавају.

“Ово је, од одржавања наше тематске сједнице о правосуђу, већ трећи извјештај неког међународног фактора који барем у мени производи осјећај стида када је у питању овај сегмент, јер заиста се поставља питање да ли је толики уплив политике и повлачење конаца из позадине овдје у питању или потпуни дилетантизам одређених носилаца правосудних функција”, истакла је Маринковић-Лепић.

Чланови Комисије су изразили посебну бригу о дијелу извјештаја који показује да од 24 препоруке које су предложене, напредак није постигнут у њих 12, за осам препорука реализација је у току, три су дјелимично реализоване и само је једна у потпуности проведена.

Алма Чоло је рекла како је извјештај ОЕБС-а по својој оцјени тежак и указује на велике проблеме који су заступљени у правосудном систему БиХ. Посебан акценат Чоло је ставила на различите праксе приликом судских поступака, за које не зна зашто се дешавају, али “помисли да до оваквих ствари долази због злоупотребе”.

“Не можете ви у једној земљи која има 3,5 милиона становника, у Сарајеву судити на један начин, у Тузли на други начин. Зна се који је доказ законит, а који је незаконит”, казала је Чоло објашњавајући проблематику различите праксе правосудних интитуција.

Синдром некажњивости је резултат нерада и нечињења правосудног система с циљем да се не замјера с потенцијалним починитељима кривичних дјела у земљи, сматра Бранислав Бореновић.

Он је рекао како је у извјештају посебно наглашено да сви носиоци власти требају тежити очувању независног истраживачког новинарства и улоге цивилног друштва у пропитивању рада правосуђа.

“Управо оно што један дио истраживачког новинарства и цијело друштво раде, што свакако треба поздравити. Овдје се тражи и инсистира на пропитивању рада правосуђа, то је потпуно супротно од онога што се покушава тражити као изговор или нека квалификација кључних људи у правосудном систему ове земље”, истакао је Бореновић.

Након Трећег годишњег извјештаја Мисије ОЕБС-а у БиХ, Привремена истражна комисија тражи од Савјета министара да одмах преузме конкретне мјере с циљем санирања свих проблема с правосуђем на које извјештај указује, речено је током засједања Комисије.

Чланови Комисије су од ВСТВ-а затражили да у року од 15 дана достави одговоре због чега је у извјештајном периоду дошло до затајења кривичноправног система, због чега постоји неспремност ВСТВ-а да подржи етичке стандарде и осигурава одговорност у оквиру правосуђа, да ли је ВСТВ преузео мјере едукације како би се ријешила погрешна тумачења закона, те да ли је ВСТВ заузео званичан став о извјештају, као и да ли изјаве предсједника представљају званичан став ВСТВ-а.

Такође, Комисија тражи од Дирекције за Европске интеграције БиХ да извијести о свим предузетим или планираним корацима Дирекције према надлежним домаћим институцијама како би ово питање добило приоритетни третман.

(БН/Детектор.ба)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

мате

02.12.2020 19:01

криминална хоботница која слуша политичаре.једни друге штите и раде једни за друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесповратно

02.12.2020 20:39

БиХ је у раљама криминала!

Name

РЕ

02.12.2020 22:26

Са овим тајкунским криминалцима 15 година сва је БиХ у тешком криминалу разне банде.

Name

ЋУЈ БА ПАРЛАМЕНТ

03.12.2020 04:18

А ШТА ОВИ СТРУЧЊАЦИ РАДЕ ОСИМ ШТО СУ ПЛАЋЕНИ ЗА ЗАШТИТУ САМО СВОЈЕ ВЈЕРЕ И НАРОДА. КАКАВ ЈЕ ТО ПАРЛАМЕНТ.

Name

Неправда

03.12.2020 05:39

Какво је то судство кад ради како казе Додик и Цовиц...обицна кур...на..

Name

ЛУДАЧКА ЗЕМЉА

03.12.2020 07:46

КОЛАПС ЛУДАЧКЕ ТВОРЕВИНЕ МЕЂУНАРОДНИХ ПАМЕТЊАКОВИЋА. ПРОБУДЕ НЕ НАЦИОНАЛИЗАМ, НЕГО ДИВЉИ ШОВИНИЗАМ КОД СВИЈУ ДА РУШЕ СОЦИЈАЛИЗАМ, КОЈИ ЈЕ БОЉИ ОД ЊИХОВОГ УСРНОГ ЛИБЕРАЛНОГ КАПИТАЛИЗМА, И ОНДА СА НАЦИОНАЛНИМ ЛУДАЦИМА ГРАДЕ ГРАЂАНСКУ БЕЈХА. ПОТПУНА ЛУДНИЦА. НЕМА ГОСПОДО СПРТЉАНЦИ НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ КОНФЕСИОНАЛНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ. ТАЈ ПЕЛЦЕР НИГДЈЕ НИЈЕ УСПИО.

Name

Реално

02.12.2020 19:16

Ма ви сте у заблуди. Правосуђе ради као сингерица. Само се мора редовно подмазивати (поткивати) тај Совјет сто врси изборе кадија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реално

02.12.2020 22:20

Раде, само обустављају истраге!

Name

Петар

02.12.2020 19:19

Странка СДА због низа кривичних поступака који се због корупције и злоупотребе службеног положаја воде против њихових истакнутих првака сада жели преко своје хоботнице да овлада правосудним системом у БиХ, на начин да дискредитује и смијени водеће људе правосуђа БиХ и да на та мјеста поставе своје послушнике. У тај план су укључили и неке невладине организације као и неке стране званичнике. Ако им то прође на тај начин треба размишљати о поновном успостављању ВСТВ на нивоу ентитета тј. успоставити ВСТВ Републике Српске, а они у ФБиХ нека раде како желе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петер

02.12.2020 19:28

Петре легендо, реци нам ко то сад влада правосуђем па се не води ни један кривицни поступак за корупцију против партијских “кадрова” из Републике Српске. А или је у Републици Српској корупција ускоријењена? Је ли Перо партијски друзе?

Name

Реално

02.12.2020 19:31

Петар и ти си изгледа за поткивање

Name

Ре

02.12.2020 19:31

Вјероватно ти је то јавило 40 британских обавјештајаца.

Name

Ако

02.12.2020 19:42

Ето вам Тегелтија, поставите га за министра правосудја ако мислите да је добар.

Name

Столе

02.12.2020 19:25

Нормално да је колапс. Замислите подигнута оптужница против Мехмедагића, Цикотића, Друшкића, Фадила и других за респираторе, чак се спомиње и нека НН женска особа , вјероватно алудирају на Себију, господина Мектића. Докле више питам вас ја. Па гдје је ту правда. Прогањају поштене људе и рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.12.2020 19:42

Милан Тегелтија је смио бит именован као предсједник суда БЛ једино из реда судија. Он никад није именован као судија, тако његова кандидатура није смјела бит узета у обзир, и никад није смио постат предсједник вств-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

03.12.2020 07:30

Тегелтија је само још једно "чедо" јалове политике и критерија за важне функције у БиХ. Не треба кривити Тегелтију, он је само један обични кабадахија који се осилио, већ треба кривити оне који су му омогућили да као такав дође на такав положај. Ту је суштински проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.12.2020 13:45

Само Тегелтију и Тадичку избацит из ВСТВ и ето ти помака за 90%,уз процесуирање

ОДГОВОРИТЕ