“Potpuni kolaps pravosudnog sistema”

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH poslala je na današnjem zasjedanju zahtjeve državnim institucijama nakon razmatranja Trećeg godišnjeg izvještaja OEBS-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.

Bosna i Hercegovina 02.12.2020 | 19:38
“Potpuni kolaps pravosudnog sistema”

“Ovdje se ne radi o zatajenju, nego o potpunom kolapsu pravosudnog sistema. Dakle, ja bih dala još jednu težu kvalifikaciju. Ono što posebno zabrinjava jeste odnos čelnog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prema svim ovim izvještajima o kojima smo mi raspravljali”, kazala je Mirjana Marinković-Lepić.

U izvještaju Misije OEBS-a preporučuje se usvajanje izmijenjenog i dopunjenog Zakona o VSTV-u, koji uključuje reforme usmjerene na jačanje integriteta u pravosuđu i disciplinskim procesima, što članovi Komisije podržavaju.

“Ovo je, od održavanja naše tematske sjednice o pravosuđu, već treći izvještaj nekog međunarodnog faktora koji barem u meni proizvodi osjećaj stida kada je u pitanju ovaj segment, jer zaista se postavlja pitanje da li je toliki upliv politike i povlačenje konaca iz pozadine ovdje u pitanju ili potpuni diletantizam određenih nosilaca pravosudnih funkcija”, istakla je Marinković-Lepić.

Članovi Komisije su izrazili posebnu brigu o dijelu izvještaja koji pokazuje da od 24 preporuke koje su predložene, napredak nije postignut u njih 12, za osam preporuka realizacija je u toku, tri su djelimično realizovane i samo je jedna u potpunosti provedena.

Alma Čolo je rekla kako je izvještaj OEBS-a po svojoj ocjeni težak i ukazuje na velike probleme koji su zastupljeni u pravosudnom sistemu BiH. Poseban akcenat Čolo je stavila na različite prakse prilikom sudskih postupaka, za koje ne zna zašto se dešavaju, ali “pomisli da do ovakvih stvari dolazi zbog zloupotrebe”.

“Ne možete vi u jednoj zemlji koja ima 3,5 miliona stanovnika, u Sarajevu suditi na jedan način, u Tuzli na drugi način. Zna se koji je dokaz zakonit, a koji je nezakonit”, kazala je Čolo objašnjavajući problematiku različite prakse pravosudnih intitucija.

Sindrom nekažnjivosti je rezultat nerada i nečinjenja pravosudnog sistema s ciljem da se ne zamjera s potencijalnim počiniteljima krivičnih djela u zemlji, smatra Branislav Borenović.

On je rekao kako je u izvještaju posebno naglašeno da svi nosioci vlasti trebaju težiti očuvanju nezavisnog istraživačkog novinarstva i uloge civilnog društva u propitivanju rada pravosuđa.

“Upravo ono što jedan dio istraživačkog novinarstva i cijelo društvo rade, što svakako treba pozdraviti. Ovdje se traži i insistira na propitivanju rada pravosuđa, to je potpuno suprotno od onoga što se pokušava tražiti kao izgovor ili neka kvalifikacija ključnih ljudi u pravosudnom sistemu ove zemlje”, istakao je Borenović.

Nakon Trećeg godišnjeg izvještaja Misije OEBS-a u BiH, Privremena istražna komisija traži od Savjeta ministara da odmah preuzme konkretne mjere s ciljem saniranja svih problema s pravosuđem na koje izvještaj ukazuje, rečeno je tokom zasjedanja Komisije.

Članovi Komisije su od VSTV-a zatražili da u roku od 15 dana dostavi odgovore zbog čega je u izvještajnom periodu došlo do zatajenja krivičnopravnog sistema, zbog čega postoji nespremnost VSTV-a da podrži etičke standarde i osigurava odgovornost u okviru pravosuđa, da li je VSTV preuzeo mjere edukacije kako bi se riješila pogrešna tumačenja zakona, te da li je VSTV zauzeo zvaničan stav o izvještaju, kao i da li izjave predsjednika predstavljaju zvaničan stav VSTV-a.

Takođe, Komisija traži od Direkcije za Evropske integracije BiH da izvijesti o svim preduzetim ili planiranim koracima Direkcije prema nadležnim domaćim institucijama kako bi ovo pitanje dobilo prioritetni tretman.

(BN/Detektor.ba)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

mate

02.12.2020 20:01

kriminalna hobotnica koja sluša političare.jedni druge štite i rade jedni za druge.

ODGOVORITE
Name

Bespovratno

02.12.2020 21:39

BiH je u raljama kriminala!

Name

RE

02.12.2020 23:26

Sa ovim tajkunskim kriminalcima 15 godina sva je BiH u teškom kriminalu razne bande.

Name

ĆUJ BA PARLAMENT

03.12.2020 05:18

A ŠTA OVI STRUČNJACI RADE OSIM ŠTO SU PLAĆENI ZA ZAŠTITU SAMO SVOJE VJERE I NARODA. KAKAV JE TO PARLAMENT.

Name

Nepravda

03.12.2020 06:39

Kakvo je to sudstvo kad radi kako kaze Dodik i Covic...obicna kur...na..

Name

ЛУДАЧКА ЗЕМЉА

03.12.2020 08:46

КОЛАПС ЛУДАЧКЕ ТВОРЕВИНЕ МЕЂУНАРОДНИХ ПАМЕТЊАКОВИЋА. ПРОБУДЕ НЕ НАЦИОНАЛИЗАМ, НЕГО ДИВЉИ ШОВИНИЗАМ КОД СВИЈУ ДА РУШЕ СОЦИЈАЛИЗАМ, КОЈИ ЈЕ БОЉИ ОД ЊИХОВОГ УСРНОГ ЛИБЕРАЛНОГ КАПИТАЛИЗМА, И ОНДА СА НАЦИОНАЛНИМ ЛУДАЦИМА ГРАДЕ ГРАЂАНСКУ БЕЈХА. ПОТПУНА ЛУДНИЦА. НЕМА ГОСПОДО СПРТЉАНЦИ НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ КОНФЕСИОНАЛНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ. ТАЈ ПЕЛЦЕР НИГДЈЕ НИЈЕ УСПИО.

Name

Realno

02.12.2020 20:16

Ma vi ste u zabludi. Pravosuđe radi kao singerica. Samo se mora redovno podmazivati (potkivati) taj Sovjet sto vrsi izbore kadija.

ODGOVORITE
Name

Re Realno

02.12.2020 23:20

Rade, samo obustavljaju istrage!

Name

Petar

02.12.2020 20:19

Stranka SDA zbog niza krivičnih postupaka koji se zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja vode protiv njihovih istaknutih prvaka sada želi preko svoje hobotnice da ovlada pravosudnim sistemom u BiH, na način da diskredituje i smijeni vodeće ljude pravosuđa BiH i da na ta mjesta postave svoje poslušnike. U taj plan su uključili i neke nevladine organizacije kao i neke strane zvaničnike. Ako im to prođe na taj način treba razmišljati o ponovnom uspostavljanju VSTV na nivou entiteta tj. uspostaviti VSTV Republike Srpske, a oni u FBiH neka rade kako žele.

ODGOVORITE
Name

Re Peter

02.12.2020 20:28

Petre legendo, reci nam ko to sad vlada pravosuđem pa se ne vodi ni jedan krivicni postupak za korupciju protiv partijskih “kadrova” iz Republike Srpske. A ili je u Republici Srpskoj korupcija uskorijenjena? Je li Pero partijski druze?

Name

Realno

02.12.2020 20:31

Petar i ti si izgleda za potkivanje

Name

Re

02.12.2020 20:31

Vjerovatno ti je to javilo 40 britanskih obavještajaca.

Name

Ako

02.12.2020 20:42

Eto vam Tegeltija, postavite ga za ministra pravosudja ako mislite da je dobar.

Name

Stole

02.12.2020 20:25

Normalno da je kolaps. Zamislite podignuta optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića, Druškića, Fadila i drugih za respiratore, čak se spominje i neka NN ženska osoba , vjerovatno aludiraju na Sebiju, gospodina Mektića. Dokle više pitam vas ja. Pa gdje je tu pravda. Proganjaju poštene ljude i raju.

ODGOVORITE
Name

BL

02.12.2020 20:42

Milan Tegeltija je smio bit imenovan kao predsjednik suda BL jedino iz reda sudija. On nikad nije imenovan kao sudija, tako njegova kandidatura nije smjela bit uzeta u obzir, i nikad nije smio postat predsjednik vstv-a.

ODGOVORITE
Name

crni

03.12.2020 08:30

Tegeltija je samo još jedno "čedo" jalove politike i kriterija za važne funkcije u BiH. Ne treba kriviti Tegeltiju, on je samo jedan obični kabadahija koji se osilio, već treba kriviti one koji su mu omogućili da kao takav dođe na takav položaj. Tu je suštinski problem.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.12.2020 14:45

Samo Tegeltiju i Tadičku izbacit iz VSTV i eto ti pomaka za 90%,uz procesuiranje

ODGOVORITE