За вријеме Бајдена "ЕУ-гославија", с Београдом на челу

- Бивши дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион западног Балкана за вријеме мандата предсједника САД Џозефа Бајдена могао да постане нови мултиетнички ентитет састављен од "шест држава", уско повезан са ЕУ, на чијем би челу био Београд.

Регион 26.11.2020 | 07:44
За вријеме Бајдена "ЕУ-гославија", с Београдом на челу

Лес каже да би регион за вријеме администрације Бајдена могао да постане нека врста "ЕУ-гославије".

"То неће бити баш нова Југославија, која је била производ свог времена, али чињенице на терену примораће Бајдена да се врати логици недавне прошлости и подржи стварање онога што ће бити инкарнација те прошлости у 21. вијеку - нове ЕУ-гославије", пише Лес у ауторском тексту за Опендемокрацy.нет.

А зашто би на челу тог мултиетничког ентитета био Београд, Лес у тексту за тај британски политички сајт објашњава чињеницом да је Србија, пошто су европске интеграције из различитих разлога успорене, обновила своју позицију најистакнутије државе на Балкану, након појаве "снажног лидера", који је окончао хаос из двијехиљадитих, и периода структуралних реформи.

Такође, Лес истиче и да се Србија ангажовала на "проницљивом дипломатском маневрисању", које јој је омогућило да искористи подршку сила које желе присуство на Балкану: Русије, Кине, Турске.

Управо то је, додаје, ојачало позицију Србије у односу на САД.

"Ако предсједник Бајден жели да остане вјеран америчком циљу успостављања неке врсте трајног мира на Балкану, који омогућава његов унутрашњи развој и спољну интеграцију са Западом, он мора радити у оквирима ове нове стварности", додаје Лес.

Он оцјењује да нема сумње да ће Бајденова администрација жељети да откаже оно што је радио досадашњи предсједник Доналд Трамп, али да ће, суочена са ситуацијом на терену и новом реалношћу, морати да настави тамо гдје је стао њихов републикански претходник.

Један од елемената Трамповог приступа, који ће Бајден морати да сачува, како наводи Лес, јесте иницијатива да се успостави регионална економска зона на западном Балкану, односно "мини Шенген".

Бајденова администрација видјеће, како каже Лес, да Србија подржава такву економску унију, као и друге државе западног Балкана, укључујући Албанију.

"Пројекат који Србији даје лидерску улогу на Балкану могао би да буде довољан да се Београд убиједи да призна независност Косова...и да се уназаде његови односи с Русијом, Турском и Кином", сматра Лес.

Стручњак са Кембриџа понавља да ће се сигурно неки у Бајденовом тиму успротивити идеји да се на било који начин "награди" Србија, али ће, како истиче, суочени с политичком реалношћу видјети да је мало других опција.

Кључ у Бајденовом приступу, како оцјењује Лес, биће прије свега интерес САД, а не процјена тога ко би успостављањем економске уније на западном Балкану добио више или мање.

Оваквом политиком Бајденова администрација не само да ће наставити тамо гдје је стао Трамп, већ ће и оживјети стратегију великих сила на Балкану у 20. вијеку, сматра Тимоти Лес.

Београд је и послије Првог свјетског рата био пријестоница највеће нације на западном Балкану и природни политички центар, каже Лес и додаје да се ни "сто година послије, стратешка логика није много промијенила".

(Тањуг)

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Скептик

26.11.2020 06:50

Чекајте, полако, Бајден још није изабран и проглашен за предсједника. За предсјеника су га прогласили само ЦНН и други медији, а нити један државни орган.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре скептик

26.11.2020 07:37

Опет ти појма немаш.

Name

ЈАШТА ЈУГОСЛАВИЈА

26.11.2020 08:06

ПА НАПРАВИЋЕ ОНИ И ЈУГОСЛАВИЈУ. СПРДАЈУ СЕ С ОВИМ БАЛКАНСКИМ БУДАЛАМА И ПЛЕМЕНИМА. КОЈИ СУ ЗАМИСЛИЛИ ДА ВОДЕ ОЗБИЉНУ ПОЛИТИКУ И УБИЈУ УСПУТ ЈЕДНО 300 ХИЉАДА ЉУДИ. ШТА ТУ ИМА ОЗБИЉНО, САМО ТЕ БУДАЛЕТИНЕ ЗНАЈУ. А ЛУДИ НАРОДИ И ДАЉЕ ПАДАЈУ У ТРАНС ОД ЊИХОВОГ ЛУДАКЛУКА ЗАЛИВЕНОГ УСПУТ ВЈЕРСКИМ ОСЈЕЋАЊИМА. ДАКЛЕ ПРВО РАЗВАЛЕ, А ОНДА НАПРАВЕ. МОГИ ОНИ СВЕ. А ШТА ЈЕ НА ПРИМЈЕР ГРАДЈАНСКА БИХ, НЕГО ЈУГОСЛАВИЈА. САМО У МАЛОМ. И ИЋЕ ТО. ПОЛАКО.

Name

Иги

26.11.2020 09:11

Градјанска БИХ НИКАД НЕЦЕ ИЦИ!!!! Засто: После 2 светског рата кад су многи Срби побијени у ХР, никад висе нису вјеровали ХР, исто као сто ни Хрисцани никад неце вјеровати муслиманима у БиХ након 600 година исламског зулума. То је само једноставно цињеница. Муслимани никад се не окрецу Србији за Помоц или Хрватској, они зову Турску њихову "отадзбину". Стога да се ен заваравамо, БиХ прво мора макнути радикале са власти и сузбити власт религиозних лидера, па за 50 година да видимо да ли мозе да се прави цивилизована дрзава. Народи у БиХ колико год по ДНК 99,5% били исти, у мозгу размисљају веома другације, једном унистено повјерење се не враца дуго дуго, и није било Геноцида, јер људи који су побијени у Сребреници (дај су зртвовани од Алије и Клинтона, да ли су се Срби светили за 600 година и покоље по околним селима је невазно), Муслимане нико није хтио да унисти све јер то би био геноцид, као ни Србе, или Хрвате, но повјерење це да се гради, прво макнути националисте и лопове, успоставити медјународну контролу над инстрагама корупције и радикализма.

Name

Казем вам ја

26.11.2020 09:28

Балкан је увијек био европска Крајина, клепаце они вазда из поцетка несто као Југославију а и разваљивати овисно по потреби, ма како онда то називали. То сто у датом тренутку гаје лазне наде појединаца из неких националистицких корпуса ако је и то од нацина због њиховог циља који имају је увијек пролазно.....

Name

ЈОЈ !

26.11.2020 10:27

Ипак су то само зеље људи, стварност је сасвим другација Ако вец прица поциње са неком новом творевином са главним градом ста це мо са религијом која је одлуцујуци фактор на простору те нове заједнице Православна губи јер це вецину сацињавати ислам, Но пассаран господо. Здрав колектив мозе опстати и без ЕУ Јел то знаци да Србија и БИХ иду глатко у НАТО. Где је ту Руски интерес?

Name

Хм

26.11.2020 10:37

Па и Русија има УКрајину.

Name

Ре иги

26.11.2020 11:12

Кад је ста добро дошло из Хр и Срб? Погледај мало улагања Турака у Србију и у Босну па онда прицај те глупости.Мени изгледа да су висе везани за Србију него за нас.Нема љубави само интерес.Колико ствари је однесено само у Срб у рату из Босне па слабо сте ста добили назад.

Name

Ко те пита за

26.11.2020 13:29

Религије и нације, да ли срби губе или не или исто тако други, цињеница је увијек це бити заједно хтјели то или не и никада се неце питати за исто ни срби ни муслимани (сада босњаци), да ли хоце или неце.....

Name

Славко

26.11.2020 07:05

Супер !!!? Ја цу бити стаљин на целу сто мислис сто це вам се догодити кад их зграбим за блентаре ,поцело је са короном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука.нет

26.11.2020 07:26

Брате Бајдене бољи си нам од брата Трампа.Ми смо Срби такви какви јесмо, више волимо другоме зло него себи добро,ал ето.Ацо ће вратити пенкало и кључеве Бијеле Куће.Заносићемо ти м.....а у кривини .Него сада озбиљно : Колико је плаћен овај Тимоти Лес , нешто ми познат из ноћних клубова у Бањалуци прије 15-ак година, не сјећам се више.Сада иде чаша жучи ,на којој су наше слијепе вође темељно радиле претходне 4 године док је брат Трамп владао.Мораће се темељно раширити ноге

Name

РЕ;Иги

26.11.2020 11:18

Цовјеце ако желиш себи добро мјењај терапију! СВИЈЕТ НЕЗНА ИГИ ЗНА ! Иги ТЕРАПИЈА НЕВАЉА !

Name

Какав Бајден

26.11.2020 07:11

Овај старац заборавља сваку другу реченицу.Бајден је индиректно заслужан зато што је блаженопочивши епископ рашчињен са мјеста епископа рашко призренске епархије.А сервисна власт у Србији је то директно спровела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.11.2020 08:22

Ма он се не сјећа избора...

Name

Бајо

26.11.2020 13:10

То ће он да види какав је народ није луд народ се опаметијо сада дрога се више користи него шећер и со. Мора да се опрезно води политика доста је висе.

Name

БЛ

26.11.2020 07:15

Опет неки паметњаковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

26.11.2020 08:16

Мислите БУДАЛЕТИНА!

Name

РЕ;Какав Бајден

26.11.2020 11:26

Видјецемо у јануару 2021 какав Бајден а “осјетити како грије сунце “ у августу КАКАВ БАЈДЕН??До августа Бајден има код куће посла па у августу се може очекивати (ако не и прије ) “продор вјетрова”из Америке!!До тад сањамо снове и градимо “куле од карата “! Сретно!

Name

Ванземаљка Петгемрежић

26.11.2020 07:56

Имала сам прилику да овог човјека уживо слушам једном. У принципу, паметан је и поприлично реалан. У самој ЕУ сада се све више препознаје повезивање сличних држава. Типа земаља Западне Европе, Вишеградске групе,... Европска унија тако се зове, али због неких лоших потеза старих чланица све више је подјела у њој самој. Земље бившег источног блока не осјећају се одговорним за мигрантска кризу и не желе да дијеле терте са бившим колонијалним силама... Дакле, ако су сличних држе скупа,јер им је лакше да тако штите свој интерес него да буду сателити, зашто се и Балкан не би држао заједно. Не треба нам никакав лидер, једноставно наступамо скупа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако некако

26.11.2020 17:39

Сила прилика....

Name

АБЦ

26.11.2020 08:10

Ми Срби болестан народ сањамо само да смо неко и несто Опет це нам се то од главу обити Докле . Науцимо лекцију будимо нормални или под Сљиву мозда и тад да други буду криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор АБД

26.11.2020 10:24

Казе један коментатор пре на БН а у праву цовјек. Све је до народа! Народ бира власт, народ цути, народ вјерује у идеале који немају везе са реалносцу. Све је до народа. Какав народ таква и Власт.

Name

Болестан си ти

26.11.2020 11:22

Јаду један совенистицки.

Name

Горан

26.11.2020 08:40

Већ виђено... Мој народ српски је увијек крвљу платио кад се тако нешто састављало или растављало на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 09:08

Не лази ни себе ни друге.

Name

Тацно

26.11.2020 10:44

Те творевине нису у интересу српског народа али ко их пита.....

Name

Ели

26.11.2020 13:01

Сасвим тачно

Name

Сале

26.11.2020 08:42

Фантазирају несто хаххаха Неки нови експеримент, покусни куници смо ми, зна се ... Утопили су РС у БиХ, само зато да Србија не буде јацца у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 09:09

Јеботе која логика. Јел стварно тако мислис ил се зајебавас

Name

лопи

26.11.2020 09:50

Да би нешто 'утопио' то би требало бити вањл ње. РС је увијек била у БиХ и основана је правно тек потписивањем Даyтона. А ти и даље по Додику.

Name

РЕ;Горан

26.11.2020 11:32

Сто довољно говори о теби и политици твојих вода а не о народу иза којег (народа ) се обично покушавате сакрити народ не цине политичари и политичке партије него грађани држава у којим живе !

Name

марко,њемацка

26.11.2020 08:45

Никад висе мило моје,готово је.Па рат је и избио због пара,јер све је исло у Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 %

26.11.2020 09:34

Браво на коментару то је тачно нема више будала

Name

Иги

26.11.2020 10:33

Рат је избио када је југа требала да исплати дуг америцким банкама које инаце дрзе Рокфелер и Ротцхилд породице. То се децило Ираку који није дици кредит и плацат данак, десхава се Куби, Дело се Сирији, Венецуели, остало јос Иран и Сјеверна Кореја, но и они це под јеврејсковатиканске банке или рат. Сви ратови су банкарски ратови, и корона је банкарска, па треба да примамо вакцине редовно сваких 6 мјесеци до годину дана да будемо имуни, јер имунитет нестаје, а онда се појави нови ген короне, и на њу вакцине... Од 1800 ти богатасхи који дрзе 80% свјетског богатства, они спонзорусу и једну и другу зарацену страну...

Name

Србија је најбогатија

26.11.2020 11:03

Највеца земља и нација овдје и ста је онда цудно,узми то у обзир и схвативес да је то апсолутно логицно...... А не зато сто мислис да им неко мора да им несто даје....

Name

ок

26.11.2020 11:34

Сад ниста не дие у Београд а он сваким даном све љепси . Метропола у коју сви трце па и ови из Сарајева. Мислим да Србија нетреба да вуце ове југо пропале републике.Сад се види ко је ко. Амеика оцито зели да се искупи за сва зла која је уцинила Српском народу .

Name

И поред бомбардовања

26.11.2020 17:57

Страв7цног разарања, када се откациле бивсе републике, Србија постала економску најјаца....

Name

Мато

26.11.2020 08:59

Подрзавам такву одлуку у свим пољима доста је било да саторским ојебинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Марко Њемацка

26.11.2020 11:34

Све речено без пуно филозофије потписујем!

Name

Фед

26.11.2020 09:10

Ал главни дио се односи на то да це Београд бити на целу која глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

26.11.2020 09:20

Који смо мој рушили Југославију, ако сад правимо опет исто срање?! Бајден ако поживи до следећих избора то ће бити право чудо, а Америчка модерна нација од свих опција гласала за мртваца! У најмању руку чудно?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је прави

26.11.2020 10:47

Тај и руси или обрнуто, примите ка знању и памет у главу. Само монтираним криминалцима у таквим турбулентним временима то одговара....

Name

Хахаха

26.11.2020 09:22

И да Срби буду на челу. Хахахаха.. да је злоцинцима да их неко награди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор хахаха

26.11.2020 11:44

Ви ми мозете прицати о томе За вријеме свих ратова на Балкану били сте слуге окупатора Побили сте 3 до 4 милиона Срба е сад ти изведи закљуцак ста сте ви а ста смо ми Како те није срамота бојис ли се бога слуго окупатора

Name

РЕ;Баки

26.11.2020 11:44

Е ти га пребаци Бајден има замјену (ако се њему недај боже шта и деси) а то је потпредседница САД она лијепа дама.САД није “прћија “ каку је покушава представити одлазеци председник Трамп он само манипулише демократијом покушавајући је окренути у своју корист.Тако да даје материјала “овим нашим водама” да закљуцују како Америка има унутарњу лошу организацију да не треба од ње пуно очекивати јер они забога (наши политичари ) имају боља рјесења за нас (наравно у корист своју личну).

Name

100 %

26.11.2020 09:26

Од тога нема ништа хрвати никада неће прихватити неку нову еу славију морате то да схватите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

26.11.2020 09:38

Ко од наших и помисли да на ово пристане, треба мотком са власти народ да га отера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасмин

27.11.2020 12:29

Тако је

Name

Херц

26.11.2020 09:55

Ко је тај',,, Трамп добија на врховном суду због невјеројатне крађе и остаје још 4 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Херцег

26.11.2020 11:46

ШТА ЈЕ БИЛО КАД СИ СЕ ПРОБУДИО ??Вјероватно си пао с кревета!

Name

док холидеј

26.11.2020 10:13

Јесам посо ил сам досо. Па ви дајте њему кофер са сифрама за нуклеарке. Трумп му изгледа верује, изглед вара Трумпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

26.11.2020 10:19

Ово је за нас Србе дивна вест. Ваљда нас неће и трећи пут преварити, ха ха.... лудило Бато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

26.11.2020 10:52

Приче за малу дјецу. Шверц и трговина могу фунционисати и свако у шверцу и трговини гледа да извлачи неки свој интерес али прекрајање политичких карата и граница не може ићи јер ниједан народ то не би прихватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а,не

26.11.2020 10:59

прво додику скинути санкције и ондак ,га поставити и устолицити ,а Р.Српска нек буде водиља осталима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

26.11.2020 11:06

Свега има под капом Божијом. Још нам само таква будалаштина треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за игија

26.11.2020 11:13

е мој иги ти стварно ниста незнас знасли дасе муслимани спомињу тек 1972г тадасу добили нацију муслимани цигани ром до тада нигде није било муслимана кадасу требали у кпј моралису бити срби или хрвати њимаје тито дао нацију муслиман кадаје хтјела италија да узме трст од трста ни прста дотадасу били потурице ни турци ји друкце нису звали него потурице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 16:58

Аууу друзе ал си неписмен.А јос и пун мрзње,прави гласац због којег смо ту гдје јесмо.

Name

Сро то нису добили

26.11.2020 17:35

За вријеме аустроугарске, него се уцутали а до тада били Турци....

Name

Рамбо

26.11.2020 11:30

Казе лик ниједног конкретног потеза,па децко није ни преузео функцију!А кад буде преузимао одмах це бити конкретних потеза,комплетна ревизија!Само напред млади цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

26.11.2020 15:32

Играју се растуре дрзаву па праве нову али пусте глупане да се покољу.

ОДГОВОРИТЕ