Za vrijeme Bajdena "EU-goslavija", s Beogradom na čelu

- Bivši diplomata na Balkanu i profesor na Univerzitetu Kembridž, Timoti Les kaže da bi region zapadnog Balkana za vrijeme mandata predsjednika SAD Džozefa Bajdena mogao da postane novi multietnički entitet sastavljen od "šest država", usko povezan sa EU, na čijem bi čelu bio Beograd.

Region 26.11.2020 | 07:44
Za vrijeme Bajdena "EU-goslavija", s Beogradom na čelu

Les kaže da bi region za vrijeme administracije Bajdena mogao da postane neka vrsta "EU-goslavije".

"To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena, ali činjenice na terenu primoraće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i podrži stvaranje onoga što će biti inkarnacija te prošlosti u 21. vijeku - nove EU-goslavije", piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

A zašto bi na čelu tog multietničkog entiteta bio Beograd, Les u tekstu za taj britanski politički sajt objašnjava činjenicom da je Srbija, pošto su evropske integracije iz različitih razloga usporene, obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu, nakon pojave "snažnog lidera", koji je okončao haos iz dvijehiljaditih, i perioda strukturalnih reformi.

Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na "pronicljivom diplomatskom manevrisanju", koje joj je omogućilo da iskoristi podršku sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske.

Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

"Ako predsjednik Bajden želi da ostane vjeran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti", dodaje Les.

On ocjenjuje da nema sumnje da će Bajdenova administracija željeti da otkaže ono što je radio dosadašnji predsjednik Donald Tramp, ali da će, suočena sa situacijom na terenu i novom realnošću, morati da nastavi tamo gdje je stao njihov republikanski prethodnik.

Jedan od elemenata Trampovog pristupa, koji će Bajden morati da sačuva, kako navodi Les, jeste inicijativa da se uspostavi regionalna ekonomska zona na zapadnom Balkanu, odnosno "mini Šengen".

Bajdenova administracija vidjeće, kako kaže Les, da Srbija podržava takvu ekonomsku uniju, kao i druge države zapadnog Balkana, uključujući Albaniju.

"Projekat koji Srbiji daje lidersku ulogu na Balkanu mogao bi da bude dovoljan da se Beograd ubijedi da prizna nezavisnost Kosova...i da se unazade njegovi odnosi s Rusijom, Turskom i Kinom", smatra Les.

Stručnjak sa Kembridža ponavlja da će se sigurno neki u Bajdenovom timu usprotiviti ideji da se na bilo koji način "nagradi" Srbija, ali će, kako ističe, suočeni s političkom realnošću vidjeti da je malo drugih opcija.

Ključ u Bajdenovom pristupu, kako ocjenjuje Les, biće prije svega interes SAD, a ne procjena toga ko bi uspostavljanjem ekonomske unije na zapadnom Balkanu dobio više ili manje.

Ovakvom politikom Bajdenova administracija ne samo da će nastaviti tamo gdje je stao Tramp, već će i oživjeti strategiju velikih sila na Balkanu u 20. vijeku, smatra Timoti Les.

Beograd je i poslije Prvog svjetskog rata bio prijestonica najveće nacije na zapadnom Balkanu i prirodni politički centar, kaže Les i dodaje da se ni "sto godina poslije, strateška logika nije mnogo promijenila".

(Tanjug)

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

Skeptik

26.11.2020 06:50

Čekajte, polako, Bajden još nije izabran i proglašen za predsjednika. Za predsjenika su ga proglasili samo CNN i drugi mediji, a niti jedan državni organ.

ODGOVORITE
Name

Re skeptik

26.11.2020 07:37

Opet ti pojma nemaš.

Name

JAŠTA JUGOSLAVIJA

26.11.2020 08:06

PA NAPRAVIĆE ONI I JUGOSLAVIJU. SPRDAJU SE S OVIM BALKANSKIM BUDALAMA I PLEMENIMA. KOJI SU ZAMISLILI DA VODE OZBILJNU POLITIKU I UBIJU USPUT JEDNO 300 HILJADA LJUDI. ŠTA TU IMA OZBILJNO, SAMO TE BUDALETINE ZNAJU. A LUDI NARODI I DALJE PADAJU U TRANS OD NJIHOVOG LUDAKLUKA ZALIVENOG USPUT VJERSKIM OSJEĆANJIMA. DAKLE PRVO RAZVALE, A ONDA NAPRAVE. MOGI ONI SVE. A ŠTA JE NA PRIMJER GRADJANSKA BIH, NEGO JUGOSLAVIJA. SAMO U MALOM. I IĆE TO. POLAKO.

Name

Igi

26.11.2020 09:11

Gradjanska BIH NIKAD NECE ICI!!!! Zasto: Posle 2 svetskog rata kad su mnogi Srbi pobijeni u HR, nikad vise nisu vjerovali HR, isto kao sto ni Hriscani nikad nece vjerovati muslimanima u BiH nakon 600 godina islamskog zuluma. To je samo jednostavno cinjenica. Muslimani nikad se ne okrecu Srbiji za Pomoc ili Hrvatskoj, oni zovu Tursku njihovu "otadzbinu". Stoga da se en zavaravamo, BiH prvo mora maknuti radikale sa vlasti i suzbiti vlast religioznih lidera, pa za 50 godina da vidimo da li moze da se pravi civilizovana drzava. Narodi u BiH koliko god po DNK 99,5% bili isti, u mozgu razmisljaju veoma drugacije, jednom unisteno povjerenje se ne vraca dugo dugo, i nije bilo Genocida, jer ljudi koji su pobijeni u Srebrenici (daj su zrtvovani od Alije i Klintona, da li su se Srbi svetili za 600 godina i pokolje po okolnim selima je nevazno), Muslimane niko nije htio da unisti sve jer to bi bio genocid, kao ni Srbe, ili Hrvate, no povjerenje ce da se gradi, prvo maknuti nacionaliste i lopove, uspostaviti medjunarodnu kontrolu nad instragama korupcije i radikalizma.

Name

Kazem vam ja

26.11.2020 09:28

Balkan je uvijek bio evropska Krajina, klepace oni vazda iz pocetka nesto kao Jugoslaviju a i razvaljivati ovisno po potrebi, ma kako onda to nazivali. To sto u datom trenutku gaje lazne nade pojedinaca iz nekih nacionalistickih korpusa ako je i to od nacina zbog njihovog cilja koji imaju je uvijek prolazno.....

Name

JOJ !

26.11.2020 10:27

Ipak su to samo zelje ljudi, stvarnost je sasvim drugacija Ako vec prica pocinje sa nekom novom tvorevinom sa glavnim gradom sta ce mo sa religijom koja je odlucujuci faktor na prostoru te nove zajednice Pravoslavna gubi jer ce vecinu sacinjavati islam, No passaran gospodo. Zdrav kolektiv moze opstati i bez EU Jel to znaci da Srbija i BIH idu glatko u NATO. Gde je tu Ruski interes?

Name

Hm

26.11.2020 10:37

Pa i Rusija ima UKrajinu.

Name

Re igi

26.11.2020 11:12

Kad je sta dobro došlo iz Hr i Srb? Pogledaj malo ulaganja Turaka u Srbiju i u Bosnu pa onda pricaj te gluposti.Meni izgleda da su vise vezani za Srbiju nego za nas.Nema ljubavi samo interes.Koliko stvari je odneseno samo u Srb u ratu iz Bosne pa slabo ste sta dobili nazad.

Name

Ko te pita za

26.11.2020 13:29

Religije i nacije, da li srbi gube ili ne ili isto tako drugi, cinjenica je uvijek ce biti zajedno htjeli to ili ne i nikada se nece pitati za isto ni srbi ni muslimani (sada bosnjaci), da li hoce ili nece.....

Name

Slavko

26.11.2020 07:05

Super !!!? Ja cu biti staljin na celu sto mislis sto ce vam se dogoditi kad ih zgrabim za blentare ,pocelo je sa koronom.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka.net

26.11.2020 07:26

Brate Bajdene bolji si nam od brata Trampa.Mi smo Srbi takvi kakvi jesmo, više volimo drugome zlo nego sebi dobro,al eto.Aco će vratiti penkalo i ključeve Bijele Kuće.Zanosićemo ti m.....a u krivini .Nego sada ozbiljno : Koliko je plaćen ovaj Timoti Les , nešto mi poznat iz noćnih klubova u Banjaluci prije 15-ak godina, ne sjećam se više.Sada ide čaša žuči ,na kojoj su naše slijepe vođe temeljno radile prethodne 4 godine dok je brat Tramp vladao.Moraće se temeljno raširiti noge

Name

RE;Igi

26.11.2020 11:18

Covjece ako želiš sebi dobro mjenjaj terapiju! SVIJET NEZNA IGI ZNA ! Igi TERAPIJA NEVALJA !

Name

Kakav Bajden

26.11.2020 07:11

Ovaj starac zaboravlja svaku drugu rečenicu.Bajden je indirektno zaslužan zato što je blaženopočivši episkop raščinjen sa mjesta episkopa raško prizrenske eparhije.A servisna vlast u Srbiji je to direktno sprovela.

ODGOVORITE
Name

re

26.11.2020 08:22

Ma on se ne sjeća izbora...

Name

Bajo

26.11.2020 13:10

To će on da vidi kakav je narod nije lud narod se opametijo sada droga se više koristi nego šećer i so. Mora da se oprezno vodi politika dosta je vise.

Name

BL

26.11.2020 07:15

Opet neki pametnjakovic.

ODGOVORITE
Name

Mrki

26.11.2020 08:16

Mislite BUDALETINA!

Name

RE;Kakav Bajden

26.11.2020 11:26

Vidjecemo u januaru 2021 kakav Bajden a “osjetiti kako grije sunce “ u avgustu KAKAV BAJDEN??Do avgusta Bajden ima kod kuće posla pa u avgustu se može očekivati (ako ne i prije ) “prodor vjetrova”iz Amerike!!Do tad sanjamo snove i gradimo “kule od karata “! Sretno!

Name

Vanzemaljka Petgemrežić

26.11.2020 07:56

Imala sam priliku da ovog čovjeka uživo slušam jednom. U principu, pametan je i poprilično realan. U samoj EU sada se sve više prepoznaje povezivanje sličnih država. Tipa zemalja Zapadne Evrope, Višegradske grupe,... Evropska unija tako se zove, ali zbog nekih loših poteza starih članica sve više je podjela u njoj samoj. Zemlje bivšeg istočnog bloka ne osjećaju se odgovornim za migrantska krizu i ne žele da dijele terte sa bivšim kolonijalnim silama... Dakle, ako su sličnih drže skupa,jer im je lakše da tako štite svoj interes nego da budu sateliti, zašto se i Balkan ne bi držao zajedno. Ne treba nam nikakav lider, jednostavno nastupamo skupa!

ODGOVORITE
Name

Tako nekako

26.11.2020 17:39

Sila prilika....

Name

ABC

26.11.2020 08:10

Mi Srbi bolestan narod sanjamo samo da smo neko i nesto Opet ce nam se to od glavu obiti Dokle . Naucimo lekciju budimo normalni ili pod Sljivu mozda i tad da drugi budu krivi

ODGOVORITE
Name

Odgovor ABD

26.11.2020 10:24

Kaze jedan komentator pre na BN a u pravu covjek. Sve je do naroda! Narod bira vlast, narod cuti, narod vjeruje u ideale koji nemaju veze sa realnoscu. Sve je do naroda. Kakav narod takva i Vlast.

Name

Bolestan si ti

26.11.2020 11:22

Jadu jedan sovenisticki.

Name

Goran

26.11.2020 08:40

Već viđeno... Moj narod srpski je uvijek krvlju platio kad se tako nešto sastavljalo ili rastavljalo na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Re

26.11.2020 09:08

Ne lazi ni sebe ni druge.

Name

Tacno

26.11.2020 10:44

Te tvorevine nisu u interesu srpskog naroda ali ko ih pita.....

Name

Eli

26.11.2020 13:01

Sasvim tačno

Name

Sale

26.11.2020 08:42

Fantaziraju nesto hahhaha Neki novi eksperiment, pokusni kunici smo mi, zna se ... Utopili su RS u BiH, samo zato da Srbija ne bude jacca u regionu.

ODGOVORITE
Name

Re

26.11.2020 09:09

Jebote koja logika. Jel stvarno tako mislis il se zajebavas

Name

lopi

26.11.2020 09:50

Da bi nešto 'utopio' to bi trebalo biti vanjl nje. RS je uvijek bila u BiH i osnovana je pravno tek potpisivanjem Daytona. A ti i dalje po Dodiku.

Name

RE;Goran

26.11.2020 11:32

Sto dovoljno govori o tebi i politici tvojih voda a ne o narodu iza kojeg (naroda ) se obično pokušavate sakriti narod ne cine političari i političke partije nego građani država u kojim žive !

Name

marko,njemacka

26.11.2020 08:45

Nikad vise milo moje,gotovo je.Pa rat je i izbio zbog para,jer sve je islo u Beograd.

ODGOVORITE
Name

100 %

26.11.2020 09:34

Bravo na komentaru to je tačno nema više budala

Name

Igi

26.11.2020 10:33

Rat je izbio kada je juga trebala da isplati dug americkim bankama koje inace drze Rokfeler i Rotchild porodice. To se decilo Iraku koji nije dici kredit i placat danak, deshava se Kubi, Delo se Siriji, Venecueli, ostalo jos Iran i Sjeverna Koreja, no i oni ce pod jevrejskovatikanske banke ili rat. Svi ratovi su bankarski ratovi, i korona je bankarska, pa treba da primamo vakcine redovno svakih 6 mjeseci do godinu dana da budemo imuni, jer imunitet nestaje, a onda se pojavi novi gen korone, i na nju vakcine... Od 1800 ti bogatashi koji drze 80% svjetskog bogatstva, oni sponzorusu i jednu i drugu zaracenu stranu...

Name

Srbija je najbogatija

26.11.2020 11:03

Najveca zemlja i nacija ovdje i sta je onda cudno,uzmi to u obzir i shvatives da je to apsolutno logicno...... A ne zato sto mislis da im neko mora da im nesto daje....

Name

ok

26.11.2020 11:34

Sad nista ne die u Beograd a on svakim danom sve ljepsi . Metropola u koju svi trce pa i ovi iz Sarajeva. Mislim da Srbija netreba da vuce ove jugo propale republike.Sad se vidi ko je ko. Ameika ocito zeli da se iskupi za sva zla koja je ucinila Srpskom narodu .

Name

I pored bombardovanja

26.11.2020 17:57

Strav7cnog razaranja, kada se otkacile bivse republike, Srbija postala ekonomsku najjaca....

Name

Mato

26.11.2020 08:59

Podrzavam takvu odluku u svim poljima dosta je bilo da satorskim ojebinama.

ODGOVORITE
Name

RE;Marko Njemacka

26.11.2020 11:34

Sve rečeno bez puno filozofije potpisujem!

Name

Fed

26.11.2020 09:10

Al glavni dio se odnosi na to da ce Beograd biti na celu koja glupost

ODGOVORITE
Name

Baki

26.11.2020 09:20

Koji smo moj rušili Jugoslaviju, ako sad pravimo opet isto sranje?! Bajden ako poživi do sledećih izbora to će biti pravo čudo, a Američka moderna nacija od svih opcija glasala za mrtvaca! U najmanju ruku čudno?!

ODGOVORITE
Name

Ko je pravi

26.11.2020 10:47

Taj i rusi ili obrnuto, primite ka znanju i pamet u glavu. Samo montiranim kriminalcima u takvim turbulentnim vremenima to odgovara....

Name

Hahaha

26.11.2020 09:22

I da Srbi budu na čelu. Hahahaha.. da je zlocincima da ih neko nagradi.

ODGOVORITE
Name

Odgovor hahaha

26.11.2020 11:44

Vi mi mozete pricati o tome Za vrijeme svih ratova na Balkanu bili ste sluge okupatora Pobili ste 3 do 4 miliona Srba e sad ti izvedi zakljucak sta ste vi a sta smo mi Kako te nije sramota bojis li se boga slugo okupatora

Name

RE;Baki

26.11.2020 11:44

E ti ga prebaci Bajden ima zamjenu (ako se njemu nedaj bože šta i desi) a to je potpredsednica SAD ona lijepa dama.SAD nije “prćija “ kaku je pokušava predstaviti odlazeci predsednik Tramp on samo manipuliše demokratijom pokušavajući je okrenuti u svoju korist.Tako da daje materijala “ovim našim vodama” da zakljucuju kako Amerika ima unutarnju lošu organizaciju da ne treba od nje puno očekivati jer oni zaboga (naši političari ) imaju bolja rjesenja za nas (naravno u korist svoju ličnu).

Name

100 %

26.11.2020 09:26

Od toga nema ništa hrvati nikada neće prihvatiti neku novu eu slaviju morate to da shvatite

ODGOVORITE
Name

Sa strane

26.11.2020 09:38

Ko od naših i pomisli da na ovo pristane, treba motkom sa vlasti narod da ga otera!

ODGOVORITE
Name

jasmin

27.11.2020 12:29

Tako je

Name

Herc

26.11.2020 09:55

Ko je taj',,, Tramp dobija na vrhovnom sudu zbog nevjerojatne krađe i ostaje još 4 godine

ODGOVORITE
Name

RE;Herceg

26.11.2020 11:46

ŠTA JE BILO KAD SI SE PROBUDIO ??Vjerovatno si pao s kreveta!

Name

dok holidej

26.11.2020 10:13

Jesam poso il sam doso. Pa vi dajte njemu kofer sa siframa za nuklearke. Trump mu izgleda veruje, izgled vara Trumpe.

ODGOVORITE
Name

He He

26.11.2020 10:19

Ovo je za nas Srbe divna vest. Valjda nas neće i treći put prevariti, ha ha.... ludilo Bato.

ODGOVORITE
Name

ha ha

26.11.2020 10:52

Priče za malu djecu. Šverc i trgovina mogu funcionisati i svako u švercu i trgovini gleda da izvlači neki svoj interes ali prekrajanje političkih karata i granica ne može ići jer nijedan narod to ne bi prihvatio.

ODGOVORITE
Name

a,ne

26.11.2020 10:59

prvo dodiku skinuti sankcije i ondak ,ga postaviti i ustoliciti ,a R.Srpska nek bude vodilja ostalima .

ODGOVORITE
Name

Данијел

26.11.2020 11:06

Свега има под капом Божијом. Још нам само таква будалаштина треба.

ODGOVORITE
Name

za igija

26.11.2020 11:13

e moj igi ti stvarno nista neznas znasli dase muslimani spominju tek 1972g tadasu dobili naciju muslimani cigani rom do tada nigde nije bilo muslimana kadasu trebali u kpj moralisu biti srbi ili hrvati njimaje tito dao naciju musliman kadaje htjela italija da uzme trst od trsta ni prsta dotadasu bili poturice ni turci ji drukce nisu zvali nego poturice

ODGOVORITE
Name

Re

26.11.2020 16:58

Auuu druze al si nepismen.A jos i pun mrznje,pravi glasac zbog kojeg smo tu gdje jesmo.

Name

Sro to nisu dobili

26.11.2020 17:35

Za vrijeme austrougarske, nego se ucutali a do tada bili Turci....

Name

Rambo

26.11.2020 11:30

Kaze lik nijednog konkretnog poteza,pa decko nije ni preuzeo funkciju!A kad bude preuzimao odmah ce biti konkretnih poteza,kompletna revizija!Samo napred mladi covjece!

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

26.11.2020 15:32

Igraju se rasture drzavu pa prave novu ali puste glupane da se pokolju.

ODGOVORITE