"Влада РС не поштује одлуке Уставног суда"

И поред одлуке Уставног суда Републике Српске која доказује да су Влада, односно Министарство финансија и Лутрија РС незаконито поступали, спорни партнер Лутрије РС и даље несметано ради, а надлежне институције одбијају да поступе у складу са одлуком Уставног суд РС. Очигледно је да за неке закон не важи, и да и те како кроје капу у слободној, демократској републици, наводе у саопштењу Асоцијација легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС). 

Република Српска 30.10.2020 | 16:10
"Влада РС не поштује одлуке Уставног суда"

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС) указује да иако се доношењем овакве одлуке у Уставном суду показало да ипак има људи који часно и поштено раде свој посао, игнорисањем исте одлуке доказано је да убјеђења да се у Републици Српској треба радити одговорно и морално, падају у воду. 

АЛПИС наводи да је Уставни суд Републике Српске оспорио је дио Уредбе о условима за давање сагласности ЈП "Лутрија Републике Српске" а.д. Бањалука за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу. Суд је утврдио да чланови 8, 9. и 11. Уредбе нису у сагласности са Уставом, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске, на шта су легални приређивачи игара на срећу од самог почетка скретали пажњу јавности.
Спорним одредбама ове уредбе нормирана су питања услова и поступка избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем формирања заједничког привредног друштва за приређивање игара на срећу.

"Према оцјени Уставног суда, Влада РС, као доносилац предметне уредбе, није имала овлашћење да утврди начин и критеријуме у складу с којима Лутрија треба да проводи поступак избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем оснивања заједничког привредног друштва, због чега је оспореним нормама прекорачила своја законска овлашћења. Оваквим нормирањем, утврдио је Уставни суд, не разрађују се одредбе Закона о играма на срећу, због чега, супротно принципу уставности и законитости, оно нема основ у релевантном закону и стога није у функцији његовог провођења. Уставни суд је констатовао да је Влада поступила супротно и уставним начелима владавине права и подјеле власти", пише у саопштењу Уставног суда.

Легални приређивачи игра на срећу кажу да су након ове одлуке још одлучнији да, у већем броју, траже своја права и накнаду штете проузроковану спорним тендером пред Међународним судом у Вашингтону.
Асоцијација легалних приређивача игара на срећу наводи да на бази неуставног тендера направљен је каталог игара који још дубље монополизује и дубље руши устав, због којих су могуће милионске казне, које ће платити Република Српска, тачније њени грађани.

Легални приређивачи игара на срећу истакли су да неће одустати у намјери да се законски уреди ова грана привреде, али да на тржишту буду сви конкурентни, а не да се новац опорезован од приређивача и играча, намијењен удружењима лица са потешкоћама, спортским клубовима, талентованој дјеци слива у џепове локалних моћника, сагласни су приређивачи.

Влада РС, игноришући  одлуку Уставног суда који је незаконитим оцијенио Уредбу о играма на срећу, суочава се са новим тужбама И судским процесима који це бити плаћени новцем пореских обвезника. 

У времену пандемије и ванредних околности,  када се економија суочава са великим губицима, беспотребни трошкови узроковани дрскошћу И бахатошћу Министарства финансија, свједоче о односу Владе РС према новцу грађана РС. Јер казне, које ће сасвим извјесно услиједити након судских пресуда, неће из свог џепа платити нико од одговорних у институцијама,, вец грађани РС, упозорава Асоцијација легалних приређивача игара на срећу.
Легални приређивачи игара на срећу у РС од доношења новог Закона о играма на срећу упозоравају на погубне одредбе међу којима је и она да се коцкање омогући у угоститељским објектима, чиме је фактички легализовано малољетничко коцкање.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ања

30.10.2020 15:23

А какве одлуке багра из Владе РС уопсте постује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

30.10.2020 15:52

Никад они нису ниста постовали али досао ред на нас сад даих казнимо и ми њих да не постујемо од мене немају глас

Name

БЛ

30.10.2020 16:24

Они одлуке уставног суда РС нису испостовали, како друге да постују?

Name

Љивос

30.10.2020 15:30

Закон је увијек за сиротињу био

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДО В

30.10.2020 16:02

Радишић је уништио Милу већ једном, а дуг му износи 400.000 КМ за његов бинго јер ништа не плаћа држави и по граду прича да ће остати дужан све док му обавеза не достигне милион марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

30.10.2020 16:25

Влада РС?!То не постоји,овдје је један човјек и предсједник Владе,и прсдјседник РС,он је и законодавна,а и судска власт,и ради искључиво у свом интересу.Уколико се његов и друштвени интерес поклопе-доборо,уколико не-то горе по друштвени интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.10.2020 16:50

Цлан 1 судске одлуке се морају постовати. цлан 2 ако додик другације одлуци цлан 1 се немора провести. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.10.2020 17:40

Велика лова а да није под додином контролом. Тешко да може са овако (не) уређеном квазидржавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

31.10.2020 04:34

Да је среце и мудрости као сто није.Народ би игнорисао преваранте, свеједно како се зову и коме предузецу припадају. Не би уопсте користили "услуге" које каквих кладионица и осталих несреца. Знате сами да је среца давно одселила са Балкана, јос поцетком 90- тих година прослог века. Дакле, уздај се усе' и у своје кљусе.

ОДГОВОРИТЕ