"Vlada RS ne poštuje odluke Ustavnog suda"

I pored odluke Ustavnog suda Republike Srpske koja dokazuje da su Vlada, odnosno Ministarstvo finansija i Lutrija RS nezakonito postupali, sporni partner Lutrije RS i dalje nesmetano radi, a nadležne institucije odbijaju da postupe u skladu sa odlukom Ustavnog sud RS. Očigledno je da za neke zakon ne važi, i da i te kako kroje kapu u slobodnoj, demokratskoj republici, navode u saopštenju Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS). 

Republika Srpska 30.10.2020 | 16:10
"Vlada RS ne poštuje odluke Ustavnog suda"

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) ukazuje da iako se donošenjem ovakve odluke u Ustavnom sudu pokazalo da ipak ima ljudi koji časno i pošteno rade svoj posao, ignorisanjem iste odluke dokazano je da ubjeđenja da se u Republici Srpskoj treba raditi odgovorno i moralno, padaju u vodu. 

ALPIS navodi da je Ustavni sud Republike Srpske osporio je dio Uredbe o uslovima za davanje saglasnosti JP "Lutrija Republike Srpske" a.d. Banjaluka za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću. Sud je utvrdio da članovi 8, 9. i 11. Uredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske, na šta su legalni priređivači igara na sreću od samog početka skretali pažnju javnosti.
Spornim odredbama ove uredbe normirana su pitanja uslova i postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem formiranja zajedničkog privrednog društva za priređivanje igara na sreću.

"Prema ocjeni Ustavnog suda, Vlada RS, kao donosilac predmetne uredbe, nije imala ovlašćenje da utvrdi način i kriterijume u skladu s kojima Lutrija treba da provodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem osnivanja zajedničkog privrednog društva, zbog čega je osporenim normama prekoračila svoja zakonska ovlašćenja. Ovakvim normiranjem, utvrdio je Ustavni sud, ne razrađuju se odredbe Zakona o igrama na sreću, zbog čega, suprotno principu ustavnosti i zakonitosti, ono nema osnov u relevantnom zakonu i stoga nije u funkciji njegovog provođenja. Ustavni sud je konstatovao da je Vlada postupila suprotno i ustavnim načelima vladavine prava i podjele vlasti", piše u saopštenju Ustavnog suda.

Legalni priređivači igra na sreću kažu da su nakon ove odluke još odlučniji da, u većem broju, traže svoja prava i naknadu štete prouzrokovanu spornim tenderom pred Međunarodnim sudom u Vašingtonu.
Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću navodi da na bazi neustavnog tendera napravljen je katalog igara koji još dublje monopolizuje i dublje ruši ustav, zbog kojih su moguće milionske kazne, koje će platiti Republika Srpska, tačnije njeni građani.

Legalni priređivači igara na sreću istakli su da neće odustati u namjeri da se zakonski uredi ova grana privrede, ali da na tržištu budu svi konkurentni, a ne da se novac oporezovan od priređivača i igrača, namijenjen udruženjima lica sa poteškoćama, sportskim klubovima, talentovanoj djeci sliva u džepove lokalnih moćnika, saglasni su priređivači.

Vlada RS, ignorišući  odluku Ustavnog suda koji je nezakonitim ocijenio Uredbu o igrama na sreću, suočava se sa novim tužbama I sudskim procesima koji ce biti plaćeni novcem poreskih obveznika. 

U vremenu pandemije i vanrednih okolnosti,  kada se ekonomija suočava sa velikim gubicima, bespotrebni troškovi uzrokovani drskošću I bahatošću Ministarstva finansija, svjedoče o odnosu Vlade RS prema novcu građana RS. Jer kazne, koje će sasvim izvjesno uslijediti nakon sudskih presuda, neće iz svog džepa platiti niko od odgovornih u institucijama,, vec građani RS, upozorava Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću.
Legalni priređivači igara na sreću u RS od donošenja novog Zakona o igrama na sreću upozoravaju na pogubne odredbe među kojima je i ona da se kockanje omogući u ugostiteljskim objektima, čime je faktički legalizovano maloljetničko kockanje.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Anja

30.10.2020 15:23

A kakve odluke bagra iz Vlade RS uopste postuje?

ODGOVORITE
Name

Ana

30.10.2020 15:52

Nikad oni nisu nista postovali ali dosao red na nas sad daih kaznimo i mi njih da ne postujemo od mene nemaju glas

Name

BL

30.10.2020 16:24

Oni odluke ustavnog suda RS nisu ispostovali, kako druge da postuju?

Name

Ljivos

30.10.2020 15:30

Zakon je uvijek za sirotinju bio

ODGOVORITE
Name

VLADO V

30.10.2020 16:02

Radišić je uništio Milu već jednom, a dug mu iznosi 400.000 KM za njegov bingo jer ništa ne plaća državi i po gradu priča da će ostati dužan sve dok mu obaveza ne dostigne milion maraka

ODGOVORITE
Name

Komentar

30.10.2020 16:25

Vlada RS?!To ne postoji,ovdje je jedan čovjek i predsjednik Vlade,i prsdjsednik RS,on je i zakonodavna,a i sudska vlast,i radi isključivo u svom interesu.Ukoliko se njegov i društveni interes poklope-doboro,ukoliko ne-to gore po društveni interes.

ODGOVORITE
Name

borac

30.10.2020 16:50

Clan 1 sudske odluke se moraju postovati. clan 2 ako dodik drugacije odluci clan 1 se nemora provesti. .

ODGOVORITE
Name

Boris

30.10.2020 17:40

Velika lova a da nije pod dodinom kontrolom. Teško da može sa ovako (ne) uređenom kvazidržavom

ODGOVORITE
Name

Hm

31.10.2020 04:34

Da je srece i mudrosti kao sto nije.Narod bi ignorisao prevarante, svejedno kako se zovu i kome preduzecu pripadaju. Ne bi uopste koristili "usluge" koje kakvih kladionica i ostalih nesreca. Znate sami da je sreca davno odselila sa Balkana, jos pocetkom 90- tih godina proslog veka. Dakle, uzdaj se use' i u svoje kljuse.

ODGOVORITE