Пола вијека рада и постојања Музеја Семберије

Педесет година постојања и рада Музеја Семберије прославаљено је избожбом “Времеплов Бијељине” и промоцијом књиге “Изводи из дневника 1961-1983”.

Република Српска 28.10.2020 | 14:50
Пола вијека рада и постојања Музеја Семберије

“У јануару и фебруару смо кренули са обиљежавањем јубилеја 50 година Музеја Семберије с одређеним изложбама и манифестацијама, а већ у марту смо због вируса морали све прекинути док смо се оптимистично надали да ћемо изложбе само одгодити и наставити кроз пар мјесеци. За овај дан смо припремили једну изложбу, “Времеплов Бијељине”, односно одређене сегменте из рада у протеклих 50 година”, каже Момчило Копривица, директор Музеја Семберије.

Поред изложбе “Бијељински времеплов” биће представљена промоција књиге Родољуба Чолаковића “Изводи из дневника, 1961-1983”.

“Оно што ће публика моћи да види јесу прилози о прошлости Бијељине, који се односе на стару Бијељину, на прва удружења у Бијељини, на занате, трговине, удружења, старе фотографије, наше некадашње суграђане Јевреје, Словаке, Русе. Моћи ће да виде и почетке биоскопа, позоришта, библиотекарства”- истакла је Тања Лазић, аутор изложбе.

“Трудио сам се да из неких 300 страница изаберем најинтересантније и нешто што даје пресјек живота и рада Родољуба Чолаковића, који је био најзначајнији политичар кога је Бијељина дала” - рекао је Зоран Видановић, кустос и историчар.

На изложби ће такође моћи да се виде прилози о поплавама у Семберији, о жељезничкој станици, које више нема, о школству у Бијељини и први урбанистични план из 1957. године.

БН ТВ

 

Коментари / 0

Оставите коментар