Pola vijeka rada i postojanja Muzeja Semberije

Pedeset godina postojanja i rada Muzeja Semberije proslavaljeno je izbožbom “Vremeplov Bijeljine” i promocijom knjige “Izvodi iz dnevnika 1961-1983”.

Republika Srpska 28.10.2020 | 14:50
Pola vijeka rada i postojanja Muzeja Semberije

“U januaru i februaru smo krenuli sa obilježavanjem jubileja 50 godina Muzeja Semberije s određenim izložbama i manifestacijama, a već u martu smo zbog virusa morali sve prekinuti dok smo se optimistično nadali da ćemo izložbe samo odgoditi i nastaviti kroz par mjeseci. Za ovaj dan smo pripremili jednu izložbu, “Vremeplov Bijeljine”, odnosno određene segmente iz rada u proteklih 50 godina”, kaže Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije.

Pored izložbe “Bijeljinski vremeplov” biće predstavljena promocija knjige Rodoljuba Čolakovića “Izvodi iz dnevnika, 1961-1983”.

“Ono što će publika moći da vidi jesu prilozi o prošlosti Bijeljine, koji se odnose na staru Bijeljinu, na prva udruženja u Bijeljini, na zanate, trgovine, udruženja, stare fotografije, naše nekadašnje sugrađane Jevreje, Slovake, Ruse. Moći će da vide i početke bioskopa, pozorišta, bibliotekarstva”- istakla je Tanja Lazić, autor izložbe.

“Trudio sam se da iz nekih 300 stranica izaberem najinteresantnije i nešto što daje presjek života i rada Rodoljuba Čolakovića, koji je bio najznačajniji političar koga je Bijeljina dala” - rekao je Zoran Vidanović, kustos i istoričar.

Na izložbi će takođe moći da se vide prilozi o poplavama u Semberiji, o željezničkoj stanici, koje više nema, o školstvu u Bijeljini i prvi urbanistični plan iz 1957. godine.

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar