Криминалци задржавају нелегалну имовину - правосуђе ћути!

Држава без рјешења за одузимање илегално стечене имовине. Било да су осуђени за трговину другом, крађу аутомобила или утају пореза – имовину често задржавају, јер Тужилаштво не истражи до краја поријекло њиховог власништва.

Босна и Херцеговина 18.10.2020 | 13:40
Криминалци задржавају нелегалну имовину - правосуђе ћути!

Државно правосуђе нема ефикасне механизме да осуђеницима, међу којима су и они за најтеже облике организованог криминала, одузме имовину или новац који су стекли на илегалан начин. Криминалци врло често задржавају сумњиву имовину, јер државно Тужилаштво не истражи до краја поријекло њиховог власништва. Да је одузимање илегалне имовине неефикасно – наводи се и у последњем извјештају ЕК о напретку БИХ.

"Постоје системски недостаци у оперативној сарадњи агенција за провођење закона и И веома ограничена размјена обавјештајних података. Ни полицијске структуре нису имуне на политичка уплитања. Финансијске истраге и запљене имовине углавном неефикасно...", наводи се поред осталог у посљедњем Извјештају ЕК о напретку БиХ.

Неефикасно, иако, се на државном нивоу ово питање третира у Кривичном закону БиХ. Досадашња пракса је показала да се осумњиченом или оптуженом за кривична дјела оставља превише времена да имовину пребаце на друго лице – а то највећим дијелом омогућава споро правосуђе.

''То смо видјели на неким предметима који су недавно били. Ево један од промјера је била и набавка медицинске опреме за вријеме короне, гдје је због кашњења у захтјеву за блокирањем рачуна омогућено лицу које је под истрагом на одређени начин, да заправо склони сва средства са рачуна и да се касније онемогући да она неповратно буду изгубљења'' – каже за БН ТВ Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БИХ.

Углавном се процесуирају ситна кривична дјела – чисто да се статистика допуњава. Друга је прича тамо гдје су милиони злоупотребљени. Казнена политика предвиђа казне испод оног минимума прописаног законом. Тако је врло честа ситуација да се затворске казне преиначе у новчане, а оне су много мање него корист и имовина коју лица стекну чињењем кривичних дјела.

''Кад се то повеже са неефикасним механизмом одузимања, дођете до тога да се исплати бавити криминналоми корупцијом и да због тога цијели систем не функционише. Много је већа корист – ви ћете отуђити милионе, отплатићете пар десетина хиљада марака умјесто да одете у затвор и на крају буџет трпи, држава трпи, сви трпе, а нико не жели да мјења ту ситуацију'' – каже Корајлић.

А ситуација се може промјенити реформом правосудног система. Али то је на чекању годинама. Тужилаштво БИХ које је задужено за највеће облике корупције у прошлој години имало је само једну осуђујућу правоснажну пресуду на основу предмета по којима је Тужилаштво поступало.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Па

18.10.2020 11:53

Који тужиоци, Судови??? колико њих има који су директно учесници у томе, који подстичу Крађу по кућама. МНООГО.,МНОГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

18.10.2020 12:03

А директори?

Name

И Сарајево

18.10.2020 12:04

Шта је са имовином сто је поткована ниста

Name

Билецанка

18.10.2020 12:06

Шта је са куцама Луке Петровица има их колико прста на рукама

Name

Поздрав из земље Сафари

18.10.2020 12:29

У нормалним државама тужилаштво не тражи доказе када се одузме имовина,већ тај од кога је имовина одузета мора да докаже како је стечена.Ако до одређеног рока не докаже,све се узима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.10.2020 13:40

Код нас ти пореска узима и кад јеси и кад ниси дужан, а неком све отпише. Ако кажу да си дужан, прво банка добије да те блокира и блокира те, а онда теби дође рјешење. А камате рачунају и кад нису на двије цифре, да би ти отели за принудну наплату, која је као пет камата плус деблокада банке.

Name

Ре ре

18.10.2020 14:00

То ако ниси у злочиначкој организацији на челу са СНСД-ом. Ако си мафијашки члан онда је овако како је описано у чланку. Глупи народ ћути и замлаћује се националистичким коскама које им мафијаши баце док мафија несметано пљачка и отима од њихових већ и чукун унука.

Name

Ре ре

18.10.2020 21:10

Једина срећа је што немају вјере, па ће проћи како треба. А они што позерски "вјерују" обилазећи цркве, завидећи другом, уцвјељујући и прогонећи...лијепо им се пише. Нека наставе. Бујрум.

Name

Ре

19.10.2020 10:15

Како то може радити Пореска управа? Закон је јасан. Принудна наплата се не врши ако су трошкови принудне наплате већи од дуга? Тражи одштету.

Name

Кратко и јасно

18.10.2020 12:55

Неце лопов на лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.10.2020 14:16

Па највећи кеиминалци су у самом врху државе, ентитета и градова плус тајкуни. Неће свој на свога

ОДГОВОРИТЕ