Kriminalci zadržavaju nelegalnu imovinu - pravosuđe ćuti!

Država bez rješenja za oduzimanje ilegalno stečene imovine. Bilo da su osuđeni za trgovinu drugom, krađu automobila ili utaju poreza – imovinu često zadržavaju, jer Tužilaštvo ne istraži do kraja porijeklo njihovog vlasništva.

Bosna i Hercegovina 18.10.2020 | 13:40
Kriminalci zadržavaju nelegalnu imovinu - pravosuđe ćuti!

Državno pravosuđe nema efikasne mehanizme da osuđenicima, među kojima su i oni za najteže oblike organizovanog kriminala, oduzme imovinu ili novac koji su stekli na ilegalan način. Kriminalci vrlo često zadržavaju sumnjivu imovinu, jer državno Tužilaštvo ne istraži do kraja porijeklo njihovog vlasništva. Da je oduzimanje ilegalne imovine neefikasno – navodi se i u poslednjem izvještaju EK o napretku BIH.

"Postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona i I veoma ograničena razmjena obavještajnih podataka. Ni policijske strukture nisu imune na politička uplitanja. Finansijske istrage i zapljene imovine uglavnom neefikasno...", navodi se pored ostalog u posljednjem Izvještaju EK o napretku BiH.

Neefikasno, iako, se na državnom nivou ovo pitanje tretira u Krivičnom zakonu BiH. Dosadašnja praksa je pokazala da se osumnjičenom ili optuženom za krivična djela ostavlja previše vremena da imovinu prebace na drugo lice – a to najvećim dijelom omogućava sporo pravosuđe.

''To smo vidjeli na nekim predmetima koji su nedavno bili. Evo jedan od promjera je bila i nabavka medicinske opreme za vrijeme korone, gdje je zbog kašnjenja u zahtjevu za blokiranjem računa omogućeno licu koje je pod istragom na određeni način, da zapravo skloni sva sredstva sa računa i da se kasnije onemogući da ona nepovratno budu izgubljenja'' – kaže za BN TV Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BIH.

Uglavnom se procesuiraju sitna krivična djela – čisto da se statistika dopunjava. Druga je priča tamo gdje su milioni zloupotrebljeni. Kaznena politika predviđa kazne ispod onog minimuma propisanog zakonom. Tako je vrlo česta situacija da se zatvorske kazne preinače u novčane, a one su mnogo manje nego korist i imovina koju lica steknu činjenjem krivičnih djela.

''Kad se to poveže sa neefikasnim mehanizmom oduzimanja, dođete do toga da se isplati baviti kriminnalomi korupcijom i da zbog toga cijeli sistem ne funkcioniše. Mnogo je veća korist – vi ćete otuđiti milione, otplatićete par desetina hiljada maraka umjesto da odete u zatvor i na kraju budžet trpi, država trpi, svi trpe, a niko ne želi da mjenja tu situaciju'' – kaže Korajlić.

A situacija se može promjeniti reformom pravosudnog sistema. Ali to je na čekanju godinama. Tužilaštvo BIH koje je zaduženo za najveće oblike korupcije u prošloj godini imalo je samo jednu osuđujuću pravosnažnu presudu na osnovu predmeta po kojima je Tužilaštvo postupalo.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pa

18.10.2020 11:53

Koji tužioci, Sudovi??? koliko njih ima koji su direktno učesnici u tome, koji podstiču Krađu po kućama. MNOOGO.,MNOGO.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

18.10.2020 12:03

A direktori?

Name

I Sarajevo

18.10.2020 12:04

Šta je sa imovinom sto je potkovana nista

Name

Bilecanka

18.10.2020 12:06

Šta je sa kucama Luke Petrovica ima ih koliko prsta na rukama

Name

Pozdrav iz zemlje Safari

18.10.2020 12:29

U normalnim državama tužilaštvo ne traži dokaze kada se oduzme imovina,već taj od koga je imovina oduzeta mora da dokaže kako je stečena.Ako do određenog roka ne dokaže,sve se uzima.

ODGOVORITE
Name

Re

18.10.2020 13:40

Kod nas ti poreska uzima i kad jesi i kad nisi dužan, a nekom sve otpiše. Ako kažu da si dužan, prvo banka dobije da te blokira i blokira te, a onda tebi dođe rješenje. A kamate računaju i kad nisu na dvije cifre, da bi ti oteli za prinudnu naplatu, koja je kao pet kamata plus deblokada banke.

Name

Re re

18.10.2020 14:00

To ako nisi u zločinačkoj organizaciji na čelu sa SNSD-om. Ako si mafijaški član onda je ovako kako je opisano u članku. Glupi narod ćuti i zamlaćuje se nacionalističkim koskama koje im mafijaši bace dok mafija nesmetano pljačka i otima od njihovih već i čukun unuka.

Name

Re re

18.10.2020 21:10

Jedina sreća je što nemaju vjere, pa će proći kako treba. A oni što pozerski "vjeruju" obilazeći crkve, zavideći drugom, ucvjeljujući i progoneći...lijepo im se piše. Neka nastave. Bujrum.

Name

Re

19.10.2020 10:15

Kako to može raditi Poreska uprava? Zakon je jasan. Prinudna naplata se ne vrši ako su troškovi prinudne naplate veći od duga? Traži odštetu.

Name

Kratko i jasno

18.10.2020 12:55

Nece lopov na lopova

ODGOVORITE
Name

Boris

18.10.2020 14:16

Pa najveći keiminalci su u samom vrhu države, entiteta i gradova plus tajkuni. Neće svoj na svoga

ODGOVORITE