Бијељина: Изборне манипулације ушле и у школске клупе

Предизборне манипулације ушле су и у школске клупе, тврде незадовољни родитељи ученика одјељења ИИИ 5 Основне школе "Свети Сава" из Бијељине. Они истичу да неће толерисати да се по трећи пут мијења учитељица њиховој дјеци и да знање по ко зна који пут претекне страначка подобност.

Република Српска 16.10.2020 | 20:18
Бијељина: Изборне манипулације ушле и у школске клупе

Више од 20 ђака од тек девет година, спремних за нова знања, на удару су политичких интереса и изборних комбинација. Школска комисија је одлучила да садашњој учитељици Рујки Рикановић не продужи уговор и пошаље је на биро и да на њено мјесто, по трећи пут, доведе нову учитељицу која је, како тврде родитељи, на листи подобне странке.

"Ми смо директору школе послали петицију, нико ништа није одговорио, само је речено да учитељица нема право да се жали, да је странка одлучила ко ће доћи на њено мјесто и да једноставно треба да се повуче и да не смије да поднесе жалбу", рекла је Дарја Јовановић, представник родитеља ИИИ 5 разреда ОШ "Свети Сава".

Данијела Радосављевић, мајка дјечака са посебним потребама, каже да ће у вријеме короне, маски, дистанци, сад и поновна промјена учитељице бити узнемирујући ударац за њено дијете.

"Већ друга година је учитељица Рујка Рикановић са њима и она зна све о њему. Он је дијете с посебним потребама и њему треба њега и пажња, а кад је учитељица Рујка ту, ја једноставно не требам бити поред њега у школи и Неђо увијек дође задовољан из школе. Чак је и он говорио да ако учитељица не буде ту, да неће ићи у школу", каже мајка ученика Недељка.

Родитељи траже да се понови конкурс уз присуству представника министарства и родитеља.
Они тврди да је бодовање намјештено и желе да се уради контрола бодовања.

"Не можемо да вјерујемо да учитељица која је радила двије године, имала одличне оцјене, испуњавала све услове, била одличан педагог да сада не испуњава критеријуме и да се њој не да право да она прва конкурише на то мјесто", каже представница родитеља ученика ИИИ 5.

На тврдње родитеља да се у нови избор умијешала политика и лични интереси, директор Основне школе "Свети Сава" Ђорђе Мирковић, који је кадар СНСД, одговара:

"Мени треба само добар учитељ, а не добар политичар. Тако да странку можете одмах елиминисати. У мојој школи странка нема никакав утицај. Ко год каже другачије лаже, није тако".

Директор тврди да је приликом пријема у радни однос нове учитељице испоштована конкурсна процедура, те да је досадашња учитељица на конкурсној листи имала бод мање од изабране.

"Нема довољан број бодова са бироа, нема довољан број бодова на радни стаж и ту је проблем", каже директор и додаје да сви незадовољни кандидати имају право да упуте жалбу школском одбору, приговор просвјетној инспекцији и на крају крајева имају право на тужбу у суду.

Родитељи тврде да имају информације да је новој кандидаткињи на мјесто учитељице три пута враћан тест, да би прошла на конкурсу.

"Нисмо ми мала дјеца, сви знамо како систем код нас функционише, и како је то све намјештено.  Ово годинама се ради, дјеца су марионете у предизборној кампањи, родитељи су особе с којима се манипулише и мислим да томе треба стати у крај. Да се да предност правим вриједности, ја не кажем да та нова учитељица не ваља, али треба поштено играти у овој игри", каже представница родитеља Дарја Јовановић.

Родитељи су најавили да ако дође до промјене учитељице, они неће, како кажу, послати дјецу у школу.

БН ТВ 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Вјечити опозиционар

16.10.2020 18:34

Фукаре секте снсд-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

16.10.2020 19:05

Мислим да је просвјета у рукама Стевандића и његове партије. Наравно, све је то иста страна, позиција која ведри и облачи.

Name

Милијс

17.10.2020 09:29

Шта каже директор члан СНСД секте,нема политике у његовој школи.А чији је он коњ,фуууј!

Name

Суградјанин

16.10.2020 18:35

Ово је дно дна.Преко дјеце....еј ....изнесите на улицу и ми суградјани потписацемо петицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имате

16.10.2020 18:52

Имате сансу протјерајте папке,и црвену секту У Новембру хемиску оловку у руке па им ... .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо76ц

16.10.2020 19:30

Два пута понавља даје Његова Скола јеље Он Магарац направио! Његово власништво кои Дудук умислијо даје све његово треба њега на лопату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лако директорима

17.10.2020 09:18

Вецина директора има статус ВД, да би добили сагласност постављења морају за странку која их дрзи прикупити енорман број гласова. Разумите их људи,није њима лако. Није данас лако до гласова доци. А вјерујте да их вецина није за уционицу. Па куд це они ако буду смијењени. Надјите ви рјесење.

Name

Грађанин

16.10.2020 21:00

Одавно започете игре без граница. Политика се увукла у сваку пору друштва и повлачи на дно септичке јаме све за собом. Као кад пустиш воду у кенијади..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

16.10.2020 22:21

исто се све десава у свим сколама. Све сколе су под утицајем снсд и постављају своје људе. Од директора до наставника уцитеља итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

17.10.2020 00:36

Овај криминал се више не смије праштати,доста подобних,хоћемо способне!Народе,на улице и без попуштања,а на изборима ћемо уништити багру!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеленаивановиц49@yахоо.цом

17.10.2020 02:14

Примитивно далеко од европске цивилизације а хоцемо у Европу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиса

17.10.2020 06:07

Свака цаст родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

17.10.2020 08:06

Браво маме ,хиљаду посто сте у праву16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

17.10.2020 08:10

Види се да је лопов постављени страначки послушник купи гласовааа а дјеца нисууу бирана страсноооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

то

17.10.2020 15:41

писем од кад знам за изборе али незнам засто стално сам бојкотован.не љутим се обзиром навикао сам на ту насу демократију.

ОДГОВОРИТЕ