Bijeljina: Izborne manipulacije ušle i u školske klupe

Predizborne manipulacije ušle su i u školske klupe, tvrde nezadovoljni roditelji učenika odjeljenja III 5 Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine. Oni ističu da neće tolerisati da se po treći put mijenja učiteljica njihovoj djeci i da znanje po ko zna koji put pretekne stranačka podobnost.

Republika Srpska 16.10.2020 | 20:18
Bijeljina: Izborne manipulacije ušle i u školske klupe

Više od 20 đaka od tek devet godina, spremnih za nova znanja, na udaru su političkih interesa i izbornih kombinacija. Školska komisija je odlučila da sadašnjoj učiteljici Rujki Rikanović ne produži ugovor i pošalje je na biro i da na njeno mjesto, po treći put, dovede novu učiteljicu koja je, kako tvrde roditelji, na listi podobne stranke.

"Mi smo direktoru škole poslali peticiju, niko ništa nije odgovorio, samo je rečeno da učiteljica nema pravo da se žali, da je stranka odlučila ko će doći na njeno mjesto i da jednostavno treba da se povuče i da ne smije da podnese žalbu", rekla je Darja Jovanović, predstavnik roditelja III 5 razreda OŠ "Sveti Sava".

Danijela Radosavljević, majka dječaka sa posebnim potrebama, kaže da će u vrijeme korone, maski, distanci, sad i ponovna promjena učiteljice biti uznemirujući udarac za njeno dijete.

"Već druga godina je učiteljica Rujka Rikanović sa njima i ona zna sve o njemu. On je dijete s posebnim potrebama i njemu treba njega i pažnja, a kad je učiteljica Rujka tu, ja jednostavno ne trebam biti pored njega u školi i Neđo uvijek dođe zadovoljan iz škole. Čak je i on govorio da ako učiteljica ne bude tu, da neće ići u školu", kaže majka učenika Nedeljka.

Roditelji traže da se ponovi konkurs uz prisustvu predstavnika ministarstva i roditelja.
Oni tvrdi da je bodovanje namješteno i žele da se uradi kontrola bodovanja.

"Ne možemo da vjerujemo da učiteljica koja je radila dvije godine, imala odlične ocjene, ispunjavala sve uslove, bila odličan pedagog da sada ne ispunjava kriterijume i da se njoj ne da pravo da ona prva konkuriše na to mjesto", kaže predstavnica roditelja učenika III 5.

Na tvrdnje roditelja da se u novi izbor umiješala politika i lični interesi, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Đorđe Mirković, koji je kadar SNSD, odgovara:

"Meni treba samo dobar učitelj, a ne dobar političar. Tako da stranku možete odmah eliminisati. U mojoj školi stranka nema nikakav uticaj. Ko god kaže drugačije laže, nije tako".

Direktor tvrdi da je prilikom prijema u radni odnos nove učiteljice ispoštovana konkursna procedura, te da je dosadašnja učiteljica na konkursnoj listi imala bod manje od izabrane.

"Nema dovoljan broj bodova sa biroa, nema dovoljan broj bodova na radni staž i tu je problem", kaže direktor i dodaje da svi nezadovoljni kandidati imaju pravo da upute žalbu školskom odboru, prigovor prosvjetnoj inspekciji i na kraju krajeva imaju pravo na tužbu u sudu.

Roditelji tvrde da imaju informacije da je novoj kandidatkinji na mjesto učiteljice tri puta vraćan test, da bi prošla na konkursu.

"Nismo mi mala djeca, svi znamo kako sistem kod nas funkcioniše, i kako je to sve namješteno.  Ovo godinama se radi, djeca su marionete u predizbornoj kampanji, roditelji su osobe s kojima se manipuliše i mislim da tome treba stati u kraj. Da se da prednost pravim vrijednosti, ja ne kažem da ta nova učiteljica ne valja, ali treba pošteno igrati u ovoj igri", kaže predstavnica roditelja Darja Jovanović.

Roditelji su najavili da ako dođe do promjene učiteljice, oni neće, kako kažu, poslati djecu u školu.

BN TV 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Vječiti opozicionar

16.10.2020 18:34

Fukare sekte snsd-a.

ODGOVORITE
Name

Laz

16.10.2020 19:05

Mislim da je prosvjeta u rukama Stevandića i njegove partije. Naravno, sve je to ista strana, pozicija koja vedri i oblači.

Name

Milijs

17.10.2020 09:29

Šta kaže direktor član SNSD sekte,nema politike u njegovoj školi.A čiji je on konj,fuuuj!

Name

Sugradjanin

16.10.2020 18:35

Ovo je dno dna.Preko djece....ej ....iznesite na ulicu i mi sugradjani potpisacemo peticiju.

ODGOVORITE
Name

Imate

16.10.2020 18:52

Imate sansu protjerajte papke,i crvenu sektu U Novembru hemisku olovku u ruke pa im ... .....

ODGOVORITE
Name

Bajo76c

16.10.2020 19:30

Dva puta ponavlja daje Njegova Skola jelje On Magarac napravio! Njegovo vlasništvo koi Duduk umislijo daje sve njegovo treba njega na lopatu.

ODGOVORITE
Name

Nije lako direktorima

17.10.2020 09:18

Vecina direktora ima status VD, da bi dobili saglasnost postavljenja moraju za stranku koja ih drzi prikupiti enorman broj glasova. Razumite ih ljudi,nije njima lako. Nije danas lako do glasova doci. A vjerujte da ih vecina nije za ucionicu. Pa kud ce oni ako budu smijenjeni. Nadjite vi rjesenje.

Name

Građanin

16.10.2020 21:00

Odavno započete igre bez granica. Politika se uvukla u svaku poru društva i povlači na dno septičke jame sve za sobom. Kao kad pustiš vodu u kenijadi..

ODGOVORITE
Name

Srbin

16.10.2020 22:21

isto se sve desava u svim skolama. Sve skole su pod uticajem snsd i postavljaju svoje ljude. Od direktora do nastavnika ucitelja itd.

ODGOVORITE
Name

Zaga

17.10.2020 00:36

Ovaj kriminal se više ne smije praštati,dosta podobnih,hoćemo sposobne!Narode,na ulice i bez popuštanja,a na izborima ćemo uništiti bagru!!!

ODGOVORITE
Name

[email protected]

17.10.2020 02:14

Primitivno daleko od evropske civilizacije a hocemo u Evropu

ODGOVORITE
Name

Lisa

17.10.2020 06:07

Svaka cast roditeljima.

ODGOVORITE
Name

Marija

17.10.2020 08:06

Bravo mame ,hiljadu posto ste u pravu16

ODGOVORITE
Name

Ovaj

17.10.2020 08:10

Vidi se da je lopov postavljeni stranački poslušnik kupi glasovaaa a djeca nisuuu birana strasnoooo

ODGOVORITE
Name

to

17.10.2020 15:41

pisem od kad znam za izbore ali neznam zasto stalno sam bojkotovan.ne ljutim se obzirom navikao sam na tu nasu demokratiju.

ODGOVORITE