Србија у Истанбулу: За бодове, за стварање култа, за чување ватре

Утакмица у Истанбулу је и својеврсна борба за опстанак за Орлове. Турска или Србија, селекција која вечерас доживи пораз, ако пораза буде, биће на корак од испадања у Лигу Ц.

Спорт 14.10.2020 | 15:08
Србија у Истанбулу: За бодове, за стварање култа, за чување ватре

 Да су тензије високе потврђује и кладионица Моззарт која нуди изузетно високе квоте за овај меч.

Затвара се октобарски репрезентативни циклус, а како год да буде на крају, добиће позитивну оцјену. Јер, Србија је испунила најважнији циљ: пласирала се у финале баража за Европско првенство. Остаје још новембарски корак...

Међутим, не може баш све да буде потаман када је тим Србије у питању... Само што је прослављена велика побједа над Норвешком у Ослу (2:1) и разгорила се ватра у срцима навијача да крећу бољи дани за Орлове, услиједио је пораз насред Маракане од Мађарске (1:0). Остао је закуцан Тумбаковићев тим на посљедње мјесто у групи Лиге нација.

Да се не би све вратило у пређашње стање разочарања и дефетизма, Србија вечерас у Турској мора да игра и за бодове и за очување ватре, наде и оптимизма. Меч са Шкотском је пред вратима (12. новембар), можда УЕФА дозволи и публику на трибинама, па би значило да се на тај дуел који доноси пут на Европско првенство послије 20 година не оде са два узастопна пораза.

ОБА ТИМА ПОСТИЖУ ГОЛ – КВОТА 1.95

Побједнички менталитет и култ репрезентације, као што кажу сами фудбалери, гради се успјесима и побједама. А, Србија осим остварене у Ослу, нема у 2020. години ниједну.

Пораз од Русије је заслужен, реми са Турском у Београду још и позитиван сплет око околности, јер је ривал имао цијело полувријеме играча више, а против Мађарске могло се и морало макар до бода. Било је и среће и несреће, међутим, на табели стоји само један бод и смијеши се карта за силазак у нижи ранг.

Лига нација је стављена у други план наспрам баража, никада то није крио ни селектор Тумбаковић. Побркана два циклуса такмичења у календару УЕФА довела су до тога да и Србији, као и осталим европским репрезентацијама, ЛН дође као полигон за тестирање, уигравање...

Али, могло је и то много боље да прође да је била боља реакција играча на терену. Играли су и Мађари бараж, па их то није спријечило да држе друго мјесто у групи, играју и Шкоти па сједе на челу табеле у својој групи. А, Србија, макар на папиру, има већи фонд квалитетнијих фудбалера од обје репрезентације.

ПОЛУВРИЈЕМЕ ЋЕ ЗАВРШИТИ НЕРИЈЕШЕНО – КВОТА 1.97

Утакмица у Истанбулу је и својеврсна борба за опстанак за Орлове. Турска или Србија, селекција која вечерас доживи пораз, ако пораза буде, биће на корак од испадања у Лигу Ц. Тачно тамо гдје је Србија играла у првом издању. Они увијек спремни за калкулације ће рећи да је то и боља варијанта, јер ће се лакше доћи до наредног Европског првенства.

Али, цијена таквог заваравања је већ једном дошла главе Србији. Када је освојила прво мјесто у групи са Румунијом, Црном Гором и Литванијом, створила се слика да је тим перфектан, у побједничком заносу, да може да игра са свима. А, онда је пукла петарда у Лавову, четворка против Португалије у Београду. И постало је јасно да добри резултати против слабијих екипа не доносе ништа добро, само погрешну слику о сопственим могућностима.

СРБИЈА ПОБЈЕЂУЈЕ ТУРСКУ – КВОТА 2.90

Зато би побједа над Турском вечерас, а Мађари су показали да је то и те како могуће (2:0), донијела вишеструку корист Орловима: сачувала би ватру за новембарско финале, подигла би је на треће мјесто групе, а играчима би донијела нови дах самопоуздања и темељ за грађење побједничког менталитета.

Гро екипе из Осла ће бити поново на терену, па нека „одсвирају“ још једном оне тонове као из Скандинавије. Јер, друга ће се пјесма у том случају чути када дођу шкотска храбра срца у Београд.

Комплетну понуду кладионице МОЗЗАРТ погледајте овдје

(БН)