Газдују с милион хектара шуме, а дугују 11 мил. КМ

Јавно предузеће „Шуме РС“, које газдује највећим јавним ресурсом у Српској и које је највећи послодавац, дугује чак око 11,1 милион КМ за порезе и доприносе.

Република Српска 08.10.2020 | 19:06
Газдују с милион хектара шуме, а дугују 11 мил. КМ

Због пореских дуговања ово јавно предузеће не може да учествује на тендерима које расписују друга јавна предузећа за набавку дрвета. Једно од тих предузећа јесте и приједорска „Топлана“, чији је директор Зоран Кнежевић прошле седмице јавно указао на овај проблем.

– Основни проблем је тај што ми не можемо расписати тендер за набавку дрвета на тврдом шумском путу уопште, јер “Шуме РС” не могу учествовати у јавном позиву путем тендера. Дакле, јавно предузеће Шуме РС не може да учествује на тендерским поступцима других јавних предузећа које требају робу коју продају “Шуме РС” и тиме је онемогућен законски начин склапања уговора о снабдијевању “Шума РС” и других јавних предузећа – наводи Кнежевић.

Једини начин

Ово стање, како тврди, траје годинама уназад и поставља се логично питање због чега је то тако.

– У оваквим околностима “Топлана” моли фирме које превозе дрво, а то су приватне фирме које су изабране тендерским поступком “Топлане”, да склопе уговор са ЈП Шуме РС за наше потребе, што значи да се све количине дрвета префактуришу према “Топлани” преко фирме за превоз. То је једини начин за сарадњу тренутно. Јако је тешко објаснити јавности да два јавна предузећа не могу склопити директан уговор већ то мора ићи преко приватних фирми. На све то иду авансне уплате на којим инсистирају “Шуме РС” и непостојање статуса стратешког купца, а по количинама купљене робе и значају за локалну заједницу би то свакако требали бити – каже Кнежевић.

Стратешки значај

Истиче да ово предузеће више није зависно о дрвној биомаси из “Шума РС”, већ да доминантно сарађују с приватним шумама, те с још неким фирмама које су се оспособиле и опремиле механизацијом за производњу дрвне сјечке из других извора, као што су крошње дрвећа, ниско растиње уз путеве и пруге, које се и на западу користе за ове сврхе. Додаје да су потребе “Топлане” биле за 80 одсто производа из “Шума РС”, а да су сада 40 одсто.

Дрвну сјечку као енергент користи и “Еко Топлана” Бањалука, која са “Шумама РС” има оквирни петогодишњи споразум. Ово предузеће је, како кажу у “Шумама РС”, на листи од стратешког значаја за РС. Како сазнајемо, за закључење оваквих споразума није потребно спроводити јавну набавку.

Параметри

Влада РС је 2018. године донијела Одлуку о дефинисању параметара за утврђивање стратешких предузећа из области дрвопрерђивачке индустрије. Одлука Владе РС објављена је у „Службеном гласнику РС“.

– Не знам какве су процедуре за стицање статуса стратешког предузећа, нити ко их је бирао и одредио. Добијао сам одговоре да то иде од самог врха државе. Ми од 2015. сарађујемо са “Шумама”, никада нисмо добили никакаво обавјештење нити упутства како да постанемо стратешко предузеће, који су критеријуми, никавих информација нисмо добили осим редовних о цјеновнику и куповини дрвета. Међутим, добијали смо информације од људи из „Шума“ да нека предузећа имају стратешки положај, као што је „Дестилација“ Теслић, која је 80.000 кубика дрвета узимала из Приједора по знатно нижој цијени од оне коју ми плаћамо – тврди Кнежевић.

“Шуме РС”

Из „Шума РС“ кажу како им се из приједорске „Топлане“ нису обраћали са захтјевом за закључење уговора о испоруци шумских сортимената.

– Немамо сазнања на који начин то предузеће и по којој цијени плаћају добављачима. Ако су заинтересовани да их ми снабдијевамо огријевним дрветом, спремни смо да у сваком тренутку приступимо закључењу уговора о испоруци – поручују из „Шума РС“.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Весна

08.10.2020 17:12

Чиста пародија од уређења насег друиства и дрзаве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

08.10.2020 18:38

Најрационалинији потез би било расформирати потпуно предузеце суме рс. Затим сву суму подијелити градјанима подједнако. Ја имам своју приватну суму, када је сијецем плацам сумама рс таксу а влади порез. Владин будзет у дефициту, суме послују у минусу а моја приватна сума мени прави плус. Ко је ту висе луд? Сума сама нарасте и наса власт је сијеце са губитком. Засто да градјани плацају минус који стварају партијске лопузе и тако трпе стету? Подијелити народу и народ це имати корист.

Name

цд

09.10.2020 18:48

Мајевицу сву исјекоше дневно вуку по 30-40 камиона од 35 кубика и ако од 1 августа, прошле године су сјекли 1 октобар - 15 децембар, сву буковивину лопови посјекоше и одјнијеше. Њалакше је пљачати природне ресурсе овог народа. Прво сви шумски ресурси не могу да припадну једној фирми "Шуме Српске", то је власништво целог народа и државе и мора шумски ресурс бити у служби развоја ове државе, приврреде. А они ни у шта не инвестирају, нишкакву привреду не граде. Морала би као у претходној држави предузеће Шуме Српске да изради привредне гиганте дрвне индустрије какав је био Шипад па да са том индустријом запошљава нароа, да развија привреду, пошумљава шуме. А ови садашњи ће све шуме посећи и однети, остаће само пустош и пустиња. Они сада секу шумски фонд који је стварам 100 година, што је претходна држава штедела они сада секу, стогодишње, песестогодишње, двадесетогодиње букве, храстове, итд.

Name

ВЕТЕРАН

08.10.2020 17:12

Са друге планете се види да су закони направљени за лоповлук..

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

08.10.2020 17:16

Шта су покрали и добро је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрвосјеча

08.10.2020 17:25

А ја са своје мало шуме и старим тамићем храним породицу.... Још ме ти шумари стално прогањају и траже неке папире и као да су љути кад виде да је све у реду јер им онда не дајем мито и нећу никад.... Све су то бандити и разбојници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

08.10.2020 17:33

Треба забранити сјецу суме .Нема извора,гасе се!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.10.2020 18:46

ЗА КОЈУ ГОДИНУ ОД ОВИХ ЛОПОВА НЕЋЕШ СМЈЕТИ У СВОЈУ ШУМУ УЋИ КАД НЕСТАНЕ ДРЖАВНЕ ОНИ ЋЕ НАБИТИ ОГРОМНЕ ТАКСЕ НА ПРИВАТНЕ ШУМЕ ИО ПЕТ КРАСТИ ТУ БАНДУ ТРЕБА У ЗАТВОР НА ЗАСЛУЖЕНУ РОБИЈУ И ЛУГАРЕ ОВАЈ ДУГ СУ ДАЛИ МИЛИ ДА КУПУЈЕ ПАПКЕ .

Name

Бранко

08.10.2020 18:13

Јадни смо као народ од готовог правимо вересију.Дрво је готов производ чиста пара и опет паре фале и даље краду.А ти народе имате право да ћутите.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила Нокиа

08.10.2020 18:49

Продавати балване и бити у минусу, ако ово није српска посла шта је онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.10.2020 18:57

продас глас и неморас порезе плацати. Сасвим једноставна математка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.10.2020 19:23

Монопол за погодне и послушне корумпиране турбобизнисмене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

09.10.2020 04:05

Покрадосе све сами криминалци Само хапсење И дозивотне могу помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

09.10.2020 05:22

Бољи назив је национал социјалистицке шуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

09.10.2020 06:59

Још причају да су у суфициту а у Ист.Дрвару преко кКлековаче милиони отишли у Федерацију!Рајкан и Жељо отпремили.Дујаковиц и Милош организовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

09.10.2020 09:41

Ццц,криминал у тој мјери да када би стампали паре колико им треба били опет у минусу!

ОДГОВОРИТЕ