Gazduju s milion hektara šume, a duguju 11 mil. KM

Javno preduzeće „Šume RS“, koje gazduje najvećim javnim resursom u Srpskoj i koje je najveći poslodavac, duguje čak oko 11,1 milion KM za poreze i doprinose.

Republika Srpska 08.10.2020 | 19:06
Gazduju s milion hektara šume, a duguju 11 mil. KM

Zbog poreskih dugovanja ovo javno preduzeće ne može da učestvuje na tenderima koje raspisuju druga javna preduzeća za nabavku drveta. Jedno od tih preduzeća jeste i prijedorska „Toplana“, čiji je direktor Zoran Knežević prošle sedmice javno ukazao na ovaj problem.

– Osnovni problem je taj što mi ne možemo raspisati tender za nabavku drveta na tvrdom šumskom putu uopšte, jer “Šume RS” ne mogu učestvovati u javnom pozivu putem tendera. Dakle, javno preduzeće Šume RS ne može da učestvuje na tenderskim postupcima drugih javnih preduzeća koje trebaju robu koju prodaju “Šume RS” i time je onemogućen zakonski način sklapanja ugovora o snabdijevanju “Šuma RS” i drugih javnih preduzeća – navodi Knežević.

Jedini način

Ovo stanje, kako tvrdi, traje godinama unazad i postavlja se logično pitanje zbog čega je to tako.

– U ovakvim okolnostima “Toplana” moli firme koje prevoze drvo, a to su privatne firme koje su izabrane tenderskim postupkom “Toplane”, da sklope ugovor sa JP Šume RS za naše potrebe, što znači da se sve količine drveta prefakturišu prema “Toplani” preko firme za prevoz. To je jedini način za saradnju trenutno. Jako je teško objasniti javnosti da dva javna preduzeća ne mogu sklopiti direktan ugovor već to mora ići preko privatnih firmi. Na sve to idu avansne uplate na kojim insistiraju “Šume RS” i nepostojanje statusa strateškog kupca, a po količinama kupljene robe i značaju za lokalnu zajednicu bi to svakako trebali biti – kaže Knežević.

Strateški značaj

Ističe da ovo preduzeće više nije zavisno o drvnoj biomasi iz “Šuma RS”, već da dominantno sarađuju s privatnim šumama, te s još nekim firmama koje su se osposobile i opremile mehanizacijom za proizvodnju drvne sječke iz drugih izvora, kao što su krošnje drveća, nisko rastinje uz puteve i pruge, koje se i na zapadu koriste za ove svrhe. Dodaje da su potrebe “Toplane” bile za 80 odsto proizvoda iz “Šuma RS”, a da su sada 40 odsto.

Drvnu sječku kao energent koristi i “Eko Toplana” Banjaluka, koja sa “Šumama RS” ima okvirni petogodišnji sporazum. Ovo preduzeće je, kako kažu u “Šumama RS”, na listi od strateškog značaja za RS. Kako saznajemo, za zaključenje ovakvih sporazuma nije potrebno sprovoditi javnu nabavku.

Parametri

Vlada RS je 2018. godine donijela Odluku o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerđivačke industrije. Odluka Vlade RS objavljena je u „Službenom glasniku RS“.

– Ne znam kakve su procedure za sticanje statusa strateškog preduzeća, niti ko ih je birao i odredio. Dobijao sam odgovore da to ide od samog vrha države. Mi od 2015. sarađujemo sa “Šumama”, nikada nismo dobili nikakavo obavještenje niti uputstva kako da postanemo strateško preduzeće, koji su kriterijumi, nikavih informacija nismo dobili osim redovnih o cjenovniku i kupovini drveta. Međutim, dobijali smo informacije od ljudi iz „Šuma“ da neka preduzeća imaju strateški položaj, kao što je „Destilacija“ Teslić, koja je 80.000 kubika drveta uzimala iz Prijedora po znatno nižoj cijeni od one koju mi plaćamo – tvrdi Knežević.

“Šume RS”

Iz „Šuma RS“ kažu kako im se iz prijedorske „Toplane“ nisu obraćali sa zahtjevom za zaključenje ugovora o isporuci šumskih sortimenata.

– Nemamo saznanja na koji način to preduzeće i po kojoj cijeni plaćaju dobavljačima. Ako su zainteresovani da ih mi snabdijevamo ogrijevnim drvetom, spremni smo da u svakom trenutku pristupimo zaključenju ugovora o isporuci – poručuju iz „Šuma RS“.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Vesna

08.10.2020 17:12

Čista parodija od uređenja naseg druistva i drzave..

ODGOVORITE
Name

Ministar

08.10.2020 18:38

Najracionaliniji potez bi bilo rasformirati potpuno preduzece sume rs. Zatim svu sumu podijeliti gradjanima podjednako. Ja imam svoju privatnu sumu, kada je sijecem placam sumama rs taksu a vladi porez. Vladin budzet u deficitu, sume posluju u minusu a moja privatna suma meni pravi plus. Ko je tu vise lud? Suma sama naraste i nasa vlast je sijece sa gubitkom. Zasto da gradjani placaju minus koji stvaraju partijske lopuze i tako trpe stetu? Podijeliti narodu i narod ce imati korist.

Name

cd

09.10.2020 18:48

Majevicu svu isjekoše dnevno vuku po 30-40 kamiona od 35 kubika i ako od 1 avgusta, prošle godine su sjekli 1 oktobar - 15 decembar, svu bukovivinu lopovi posjekoše i odjniješe. Njalakše je pljačati prirodne resurse ovog naroda. Prvo svi šumski resursi ne mogu da pripadnu jednoj firmi "Šume Srpske", to je vlasništvo celog naroda i države i mora šumski resurs biti u službi razvoja ove države, privrrede. A oni ni u šta ne investiraju, niškakvu privredu ne grade. Morala bi kao u prethodnoj državi preduzeće Šume Srpske da izradi privredne gigante drvne industrije kakav je bio Šipad pa da sa tom industrijom zapošljava naroa, da razvija privredu, pošumljava šume. A ovi sadašnji će sve šume poseći i odneti, ostaće samo pustoš i pustinja. Oni sada seku šumski fond koji je stvaram 100 godina, što je prethodna država štedela oni sada seku, stogodišnje, pesestogodišnje, dvadesetogodinje bukve, hrastove, itd.

Name

VETERAN

08.10.2020 17:12

Sa druge planete se vidi da su zakoni napravljeni za lopovluk..

ODGOVORITE
Name

U

08.10.2020 17:16

Šta su pokrali i dobro je

ODGOVORITE
Name

Drvosječa

08.10.2020 17:25

A ja sa svoje malo šume i starim tamićem hranim porodicu.... Još me ti šumari stalno proganjaju i traže neke papire i kao da su ljuti kad vide da je sve u redu jer im onda ne dajem mito i neću nikad.... Sve su to banditi i razbojnici...

ODGOVORITE
Name

Milorad

08.10.2020 17:33

Treba zabraniti sjecu sume .Nema izvora,gase se!!!!!

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

08.10.2020 18:46

ZA KOJU GODINU OD OVIH LOPOVA NEĆEŠ SMJETI U SVOJU ŠUMU UĆI KAD NESTANE DRŽAVNE ONI ĆE NABITI OGROMNE TAKSE NA PRIVATNE ŠUME IO PET KRASTI TU BANDU TREBA U ZATVOR NA ZASLUŽENU ROBIJU I LUGARE OVAJ DUG SU DALI MILI DA KUPUJE PAPKE .

Name

Branko

08.10.2020 18:13

Jadni smo kao narod od gotovog pravimo veresiju.Drvo je gotov proizvod čista para i opet pare fale i dalje kradu.A ti narode imate pravo da ćutite.!!!

ODGOVORITE
Name

Mila Nokia

08.10.2020 18:49

Prodavati balvane i biti u minusu, ako ovo nije srpska posla šta je onda.

ODGOVORITE
Name

Miki

08.10.2020 18:57

prodas glas i nemoras poreze placati. Sasvim jednostavna matematka

ODGOVORITE
Name

Boris

08.10.2020 19:23

Monopol za pogodne i poslušne korumpirane turbobiznismene

ODGOVORITE
Name

Galeb

09.10.2020 04:05

Pokradose sve sami kriminalci Samo hapsenje I dozivotne mogu pomoci

ODGOVORITE
Name

Aco

09.10.2020 05:22

Bolji naziv je nacional socijalisticke šume.

ODGOVORITE
Name

pr

09.10.2020 06:59

Još pričaju da su u suficitu a u Ist.Drvaru preko kKlekovače milioni otišli u Federaciju!Rajkan i Željo otpremili.Dujakovic i Miloš organizovali.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

09.10.2020 09:41

Ccc,kriminal u toj mjeri da kada bi stampali pare koliko im treba bili opet u minusu!

ODGOVORITE