БОБАР БАНКА тражи хитну истрагу бијељинских судија!?

Бобар банка у стечају затражила је од више надлежних институција да испитају поступање судија Окружног суда Бијељина у предметима у којима је банка једна од страна у поступку. У Бобар банци сматрају да бијељински Окружни суд ради на штету банке и њених повјерилаца, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.10.2020 | 16:40
БОБАР БАНКА тражи хитну истрагу бијељинских судија!?

Информацију о поступању Окружног суда Бијељина на штету Бобар банке са приједлогом за отклањање незаконитог стања, стечајни управник те банке Душанка Новаковић упутила је Окружном привредном суду Бијељина, Окружном суду Бијељина, Окружном јавном тужилаштву Бијељина, Тужилаштву БиХ, Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Бобар банка је бијељински Окружни суд пријавила јер им је забранио да располажу са новчаним средствима од 3,7 милиона марака. Истовремено суд банци није оставио простор за улагање редовних правних лијекова, односно жалби на поменуту забрану.

У Бобар банци сматрају да је та одлука апсолутно незаконита, као и низ других одлука истог суда, те су одлучили да о свему информишу надлежне институције.

Наиме, Уницредит банка обавијестила је Бобар банку прије 20-ак дана да је поступила по рјешењу Окружног суда Бијељина из августа ове године, те да је резервисала 3,7 милиона.

„Тиме је практично блокиран рачун Бобар банке због недостатка новчаних средстава у том износу. Блокада је потпуно противна Закону о стечају Републике Српске“, навела је, између осталог, стечајни управник Душанка Новаковић у информацији упућеној на адресе више институција.

Она додаје да су Митар Перић и фирма „БН Траде“, који су тужили Бобар банку предложили једно, а Окружни суд Бијељина одобрио сасвим друго, иако Перић и поменута фирма нису стечајни, нити било који други повјериоци Бобар банке.

„Имајући у виду потребу за наставком платног промета до окончања предметног спорног односа, као и да Бобар банка располаже већим износом новца, али на депозитним рачунима, обратили смо се Уницредит банци са захтјевом за разрочење депозита те преносом средстава на текући рачун, ради резервације 3,7 милиона, из разлога да се омогући платни промет и плаћање текућих обавеза“, навела је Новаковићева.

Суд даје Перићу и оно што не тражи

Проблем је настао јер су Митар Перић и фирма „БН Траде“ (раније „МД Перић Цомпанy“) тужили Бобар банку крајем 2019. године јер им је још 2013. године блокирала рачун на основу ништавне мјенице.

Из Бобар банке су одговорили да су у стечају и да за њихове поступке не може да буде надлежан ниједан други осим Окружни привредни суд Бијељина. Осим тога, тврде да је блокада фирме извршена по налогу Хyпо Алпе Адриа Банке у којој је био главни рачун.

„Основни суд у Бијељини никако није могао поступати по тужби. О овоме је и Врховни суд РС већ заузео  јасан став“, навели су у Бобар банци.

Основни суд Бијељина је одбио приједлог Перића за одређене мјере обезбјеђења до окончања поступка, али је Окружни суд Бијељина одредио мјере које нису чак ни биле предложене. На основу тога су заробљена 3,7 милиона КМ од Бобар банке.

„Окружни суд практично је онемогућио и планирану диобу новца према повјериоцима Бобар банке, суд је занемарио да се над средствима банке не могу одређивати било какве принудне мјере“, истакла је Новаковићева.

Поред актуелног спора, банка потражује и покушава наплатити од Митра Перића и „МД Перић Цомпанy“ 6,3 милиона КМ.

„Окружни суд Бијељина је, практично у свим поступцима у којима су учесници банка, Митар Перић и „БН Траде“, судио увијек у корист Перића, што је постало општепознато, али оно што забрињава, у свакој од наведених одлука пред другим инстанцама је често потврђивана основаност захтјева за правну заштиту Бобар банке. Због тога се изражава и оправдана сумња у пристрасност вијећа Окружног суда у Бијељини, који суди на штету Бобар банке, а тиме и њених повјерилаца“, навела је Новаковићева и додала да банка бива принуђена обратити се истражним институцијама.

Бобар банка је у стечају од јануара 2017. године. Укупне обавезе које има према повјериоцима износе 185,2 милиона марака. На располагању има око 43 милиона који треба да служе за намирење признатих потраживања повјерилаца.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Надлезан суд?

08.10.2020 15:20

Ко овде кога поткива?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

08.10.2020 15:24

Нек приведу осудјеног пропалог привредника Дразенка Мандица и све це им се само исприцати! Он једини посредује измедју Перица и Зорана Ђиде у привредном суду у БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клеррр

08.10.2020 16:00

А тек у Мркоњицком суду аууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље би било

08.10.2020 16:39

Да тражите да се утврди ко је покојног Гаврила послао на онај свијет , а тај исти је након тога банку опљачкао , па уништио и све ће бити јасно . Мада и није нешто тешко установити о коме се ради , али док је тижилаштво у овом облику , а и већина судова , наравно то је немогуће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вала бас

08.10.2020 17:06

свака аст на коментару. и треба јаста ту многе ствари испитат

Name

Ммм

08.10.2020 17:36

А зато су судови у спору са бобар банком,унистили постене породице,због дуга од 15000..или 20000...јер људи су остали без посла ,,отимају им станове,просторе,,,а криминалцима опрастају милионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

09.10.2020 04:17

Какви суд И и судије то је Клуб криминалаца Да ту има постен их судија који вјерују у право и Правда то би одавно напустили а тај Криминални клуб би био затворен за увек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.10.2020 05:31

Зашто ћути породица Бобар , зашто се не огласе , зашто дозвољавају да се блати лик и дјело покојног Гаврила Бобара , јели толики притисак.

ОДГОВОРИТЕ