ДФ позвао Дритана Абазовића да подржи мањинску владу

Демократски фронт (ДФ) је позвао Уједињену реформску акцију (УРА) Дритана Абазовића да одустане од, како су навели, мегаломанских захтјева у процесу формирања нове Владе или да подрже мањинску владу ДФ, Демократа и осталих мањих конституената из побједничких коалиција на изборима 30. августа.

Регион 02.10.2020 | 20:27
ДФ позвао Дритана Абазовића да подржи мањинску владу

“Уколико лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић не може да контролише јастребове у својим редовима, онда му као несумњивом борцу против режима остаје само једна опција – да подржи мањинску владу осталих 37 посланика опозиције, саопштио је данас Славен Радуновић, предсједник клуба посланика ДФ.

На парламентарним изборима 30. августа је трочлана коалиција освојила тијесну већину са 41 мандатом од укупно 81 посланичких мјеста. “За будућност Црне Горе” на челу са ДФ је освојила 27, “Мир је наша нација” Демократа Алексе Бечића 10, а коалиција “Црно на бијело” коју предводи УРА Дритана Абазовића има четири мандата. Нова парламентарна већина је изабрала Алексу Бечића за предсједника Скупштине, а Здравка Кривокапића - носиоца листе коалиције на челу са ДФ - предложила за мандатара.

"С обзиром да странке окупљене у коалицијама Мир је наша нација и За будућност Црне Горе никога не уцјењују, не кадрирају у туђем дворишту, али не дозвољавају да ни други то раде у њиховом, остаје да се онај који има четири посланика, а прохтјеве као да их има 34, склони у страну и пружи прилику осталима, спремнијима да у најкраћем року почисте Вељовићеве (Веселин Вељовић, директор Управе полиције) "за кеш спремне" патриоте и корумпиране кадрове у Тужилаштву и Судству, који држе Црну Гору као таоца Мила Ђукановића", наводи Радуновић.

Челник ДФ-а додаје и да је потписани Споразум све стране обавезао да нова влада и парламентарна већина неће проблематизовати питања која се тичу међународног курса и обавеза Црне Горе, као ни отворена идентитетска питања.

"Нажалост, и поред потписаног споразума, дјелови побједничког тима желе да промијене изборну вољу грађана и уцјенама елиминишу из власти главног контрибутора побједе, српски народ и његове представнике” рекао је Радуновић изражавајући наду да ће УРА одустати од, како сматра, мегаломанских захтјева.

Раније је потпредсједник Грађанског покрета УРА Филип Аџић саопштио да ће та партија подржати измјене спорних чланова Закона о слободи вјероисповјести, али да неће гласати за његово повлачење, што је захтјев ДФ-а.

“Нећемо гласати за повлачење Закона о слободи вјероисповијести, јер смо рекли да Црној Гори Закон о слободи вјероисповијести треба, али модеран закон и закон који није дискриминаторски”, рекао је Аџић 1. октобра на Телевизији А1, и додао да спорни чланови Закона могу бити уклоњени или ревидирани.

Након што је 23. септембра за мандатара предложен лидер коалиције За будућност Црне Горе Здравко Кривокапић, трају преговори о новој Влади, за коју је предсједник грађанског покрета УРА Дритан Абазовић у више наврата казао да треба бити експертска.

Главни одбор УРА-е је 19. септембра саопштио да за кадровска рјешења постоји само једно начело, а то је да људи који својом појавом и дјеловањем дијеле Црну Гору и изазивају негативну емоцију код извјесног броја грађана не могу добити ресоре у новој влади.

У ДФ-у, који је најјачи чинилац коалиције За будућност Црне Горе, сматрају да се Владини ресори морају подијелити сходно броју освојених мандата коалиција нове парламентарне већине.

(РСЕ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

X

02.10.2020 19:03

Дуго вам је и трајала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРИТАН НЕ СМИЈЕ СА СРБИМА

03.10.2020 06:43

ПА МИЛО ЈЕ ИСКУСАН ПОЛИТИЦАР ЗАТО СЕ НЕ БУНИ НЕГО ЦУТИ И ЦЕКА ПРИЛИКУ

Name

ре

03.10.2020 16:21

Мило је све само не политицар...понајвисе криминалац: сверцер цигарета, дроге, орузја... и све му је то "демократски запад" дозвољавао као нграду за антисрпску и антиправославну политику...

Name

Арм

02.10.2020 19:04

То је знак да ће мило поново формирати владу.Јадни сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

02.10.2020 19:16

Неваља вам сад Дритан,а ковали сте га у звијезде.Ста сте мислили да је он наиван и да це вам проци Вуцицеви марифетлуци.Јос це вас глава да заболи од Дритка,његова цетири гласа вриједе 59 гласова,а не васи 37.Тако му се посрецило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.10.2020 21:45

Их,није ваљда..

Name

Скептик

02.10.2020 19:18

Као што сан непосредно послије избора рекао, слиједи грчевита борба за функције и позиције. О литијама више нико не прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканисе Свајне

02.10.2020 19:24

Само будала је могла помислити да су Црногорци бољи од нас. Цак су и гори. Папак до папка,ова болест је заразнија од короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мав

02.10.2020 19:31

Мило је професионалац.Какав год је у малом прсту име све сто они мисле да знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

02.10.2020 19:41

Наши папци су добри, а њихови нису, е баш смо најпаметнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

02.10.2020 19:57

Нема то везе са Дританом. Добро се зна у којој ке страној амбасади Дритан био после избора и ста су му они рекли ко не мозе добити функцију у влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

02.10.2020 21:13

готово

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

03.10.2020 04:03

Мило се мозда и обогатио али је црну гору довео на пут ка ЕУ и увео у НАТО ста је нама Додик направио посвадјао са цитавим свијетом оглодао до костију обогатио и своје девето кољено криминилизовао полицију и суд поприватио РС од бораца направио сиротињу иако је он у рату био сверцер купује гласове гладни пензионера и јос тога.А ми ватамо се за њефове лази која смо ми марва.

ОДГОВОРИТЕ