Синдикат ЕРС-а: Или продужење уговора или протест

Одбор синдиката радника у Електропривреди РС тражи састанак са руководством Електропривреде РС, на коме ће изнијети своје захтјеве који се тичу новог колективног уговора за раднике у овом сектору.

Република Српска 27.09.2020 | 20:50
Синдикат ЕРС-а: Или продужење уговора или протест

Од руководства ЕРС-а захтијевају и да образложи стање око реструктуисања предузећа, као и да се повећа цијена рада за 12,5%, односно на 160 КМ.

Енергетски сектор у Републици Српској је растројен, управљачки систем је разрушен, а радници би се могли наћи у проблемима. Ово су поруке представника Синдиката радника у ЕРС-у, на основу којих су тражили хитан састанак са руководством Електропривреде РС. Они су у отвореном писму позвали управу матичног предузећа да разговарају о закључцима које је донио Одбор синдиката и у којима траже:

1. Одбор Синдиката ЕРС-а тражи да управе свих зависних предузећа дају сагласност до 25. септембра 2020. године да се Колективни уговор продужи на три године;

2. Синдикат је забринут због процеса реструктуирања ЕРС-а и тражи се одговор куда иде ЕРС;

3. Синдикат ЕРС-а тражи повећање цијене рада за 12,5 %, односно да се цијена рада повећа на 160 КМ.

Иако су управе зависних предузећа сагласне да се продужи Колективни уговор за раднике у Електропривреди, за сада нема подршке од стране матичног предузећа. Постојећи Колективни уговор који је потписан 2017. године, истекао је 13. септембра. Намјера управе Електропривреде РС-а била је да тај уговор буде продужен до краја ове године, али је Одбор синдиката ЕРС-а то одбио.

 „Нама је Колективни уговор устав. Наш Колективни уговор је светиња за наше раднике. Не видим ниједан разлог зашто не би имали тај Колективни уговор. Нама је понуђен Правилник. Правилник се нуди, зашто нам се нуди, каже имаћете чак већа права него у Колективном уговору. Па хајде онда да потпишемо Колективни уговор, што да потписујемо Правилник? Што да они доносе Правилник? А Правилник је једнострани акт који доноси послодавац и нема више синдиката, а ми то нећемо дозволити“, каже предсједник Одбора синдиката радника ЕРС-а, Зоран Мићановић.

Синдикат радника РиТЕ Гацко подржао је закључке Одбора. Траже да матично предузеће поштује оно што пише у закону.

„Радници РиТЕ Гацко ће да пруже маскималну подршку свим запосленима у ЕРС-у и да останемо јединствени и да искористимо све методе синдикалне борбе како би смо наговорили, прије свега управу матичног предузећа да ради у складу са законом. Јер ово је сада ортодоксно кршење закона и члана 252 који каже да се колективни уговори потписују на три године“, истиче предсједник Синдиката радника РиТЕ Гацко, Жељко Тепавчевић.

Руководство Електропривреде РС спремно је да разговара и одазваће се позиву представника радника, поручено је из ЕРС-а.

„Управа Електропривреде Републике Српске ће заједно са Синдикатом радника Мјешовитог холдинга ЕРС закључити нови Колективни уговор, поштујући Закон о раду и на основу заједнички дефинисаних ставова и одлука. Сходно Закону о раду Републике Српске, нико неће бити оштећен док се не дефинишу нови услови рада и не закључи нови  Колективни уговор“, саопштено је из Електропривреде РС.

Уколико договор ипак не буде постигнут, из Синдиката радника у ЕРС поручују:

„Ми смо већ на терену мобилисали наше раднике, и у сваком тренутку ћемо бити спремни да га бранимо свим средствима, а то подразумијева излазак на улице, анимирање јавности“, додаје предсједник Одбора синдиката радника ЕРС-а, Зоран Мићановић.

Поред чињенице да је радницима у Електропривреди РС смањен проценат којим се израчунава минули рад, да су смањена давања за јубиларне награде, регрес, као и друга давања која су их издвајала од других радника, нови удар на њихове џепове био би катастрофалан. То нећемо дозволити, наглашавају из Синдиката радника у ЕРС-у.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Додик

27.09.2020 19:01

Ко су сад овиПензионери се буне борци сад ови..???шта хоче да продам авионе, хеликоптере, аута ??нема пара сви кучи и ниједне....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

27.09.2020 19:48

Ми каземо "кући"

Name

Мањаца

28.09.2020 05:01

Е рудоња доце и теби крај и то ови дана пао је Милоф и ти ћеш лоповцино

Name

Потврда

27.09.2020 21:20

Буди се исток и запад РС НЕ МОЖЕ ДА ИСПЛАТИ ДУГ каже то сјевер и ЈУГ! Мора у БАНКРОТ Држава БиХ Једини Друг !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица ратник

27.09.2020 23:30

Нема од тога ништа,морам узети још један авион и пар хеликоптера,злу нетребали јер имам пуно злата,сребра и паретина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

28.09.2020 05:14

Остадосмо без хљеба!Толико људи,радника!А некад ,била ,наајбооља фирма!Радило се,биле плате,регреси,пензиони,здравствено...мСад ниста од тога.Који су пред пензију,нека провјере уплате пензионог стаза!Угасицу свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрбадијА 1389

28.09.2020 05:49

Напријед радници ЕРс, не дајте требињским лопинама да се играју са вама и законом, а пуне своје џепове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја јара

28.09.2020 11:44

Огроман конгломерат тај ЕРС, пребукиран аутобус, ухљеба више од пола, партијска фирма за извлачење новца за СНСД. Докле? Све изборе исфинансирали за владајуће партије и ове ће пробати. А ви запослени у ЕРС боље да ћутите, јер ко сте ви да имате сијасет бенефиција које други у РС могу сањати. Ви сте сви Додикови гласаци и кривци за ово стање. Да дођје дан само да останете без једне плате па да вас видим онда. А ближи вам се крај.

Name

Ре јајара

28.09.2020 14:04

Пу гаде!

Name

Ре:Ја јара

28.09.2020 17:27

Све тацно у бобу. Кобајаги неки синдикат а све партијски играчи власти.