Sindikat ERS-a: Ili produženje ugovora ili protest

Odbor sindikata radnika u Elektroprivredi RS traži sastanak sa rukovodstvom Elektroprivrede RS, na kome će iznijeti svoje zahtjeve koji se tiču novog kolektivnog ugovora za radnike u ovom sektoru.

Republika Srpska 27.09.2020 | 20:50
Sindikat ERS-a: Ili produženje ugovora ili protest

Od rukovodstva ERS-a zahtijevaju i da obrazloži stanje oko restruktuisanja preduzeća, kao i da se poveća cijena rada za 12,5%, odnosno na 160 KM.

Energetski sektor u Republici Srpskoj je rastrojen, upravljački sistem je razrušen, a radnici bi se mogli naći u problemima. Ovo su poruke predstavnika Sindikata radnika u ERS-u, na osnovu kojih su tražili hitan sastanak sa rukovodstvom Elektroprivrede RS. Oni su u otvorenom pismu pozvali upravu matičnog preduzeća da razgovaraju o zaključcima koje je donio Odbor sindikata i u kojima traže:

1. Odbor Sindikata ERS-a traži da uprave svih zavisnih preduzeća daju saglasnost do 25. septembra 2020. godine da se Kolektivni ugovor produži na tri godine;

2. Sindikat je zabrinut zbog procesa restruktuiranja ERS-a i traži se odgovor kuda ide ERS;

3. Sindikat ERS-a traži povećanje cijene rada za 12,5 %, odnosno da se cijena rada poveća na 160 KM.

Iako su uprave zavisnih preduzeća saglasne da se produži Kolektivni ugovor za radnike u Elektroprivredi, za sada nema podrške od strane matičnog preduzeća. Postojeći Kolektivni ugovor koji je potpisan 2017. godine, istekao je 13. septembra. Namjera uprave Elektroprivrede RS-a bila je da taj ugovor bude produžen do kraja ove godine, ali je Odbor sindikata ERS-a to odbio.

 „Nama je Kolektivni ugovor ustav. Naš Kolektivni ugovor je svetinja za naše radnike. Ne vidim nijedan razlog zašto ne bi imali taj Kolektivni ugovor. Nama je ponuđen Pravilnik. Pravilnik se nudi, zašto nam se nudi, kaže imaćete čak veća prava nego u Kolektivnom ugovoru. Pa hajde onda da potpišemo Kolektivni ugovor, što da potpisujemo Pravilnik? Što da oni donose Pravilnik? A Pravilnik je jednostrani akt koji donosi poslodavac i nema više sindikata, a mi to nećemo dozvoliti“, kaže predsjednik Odbora sindikata radnika ERS-a, Zoran Mićanović.

Sindikat radnika RiTE Gacko podržao je zaključke Odbora. Traže da matično preduzeće poštuje ono što piše u zakonu.

„Radnici RiTE Gacko će da pruže maskimalnu podršku svim zaposlenima u ERS-u i da ostanemo jedinstveni i da iskoristimo sve metode sindikalne borbe kako bi smo nagovorili, prije svega upravu matičnog preduzeća da radi u skladu sa zakonom. Jer ovo je sada ortodoksno kršenje zakona i člana 252 koji kaže da se kolektivni ugovori potpisuju na tri godine“, ističe predsjednik Sindikata radnika RiTE Gacko, Željko Tepavčević.

Rukovodstvo Elektroprivrede RS spremno je da razgovara i odazvaće se pozivu predstavnika radnika, poručeno je iz ERS-a.

„Uprava Elektroprivrede Republike Srpske će zajedno sa Sindikatom radnika Mješovitog holdinga ERS zaključiti novi Kolektivni ugovor, poštujući Zakon o radu i na osnovu zajednički definisanih stavova i odluka. Shodno Zakonu o radu Republike Srpske, niko neće biti oštećen dok se ne definišu novi uslovi rada i ne zaključi novi  Kolektivni ugovor“, saopšteno je iz Elektroprivrede RS.

Ukoliko dogovor ipak ne bude postignut, iz Sindikata radnika u ERS poručuju:

„Mi smo već na terenu mobilisali naše radnike, i u svakom trenutku ćemo biti spremni da ga branimo svim sredstvima, a to podrazumijeva izlazak na ulice, animiranje javnosti“, dodaje predsjednik Odbora sindikata radnika ERS-a, Zoran Mićanović.

Pored činjenice da je radnicima u Elektroprivredi RS smanjen procenat kojim se izračunava minuli rad, da su smanjena davanja za jubilarne nagrade, regres, kao i druga davanja koja su ih izdvajala od drugih radnika, novi udar na njihove džepove bio bi katastrofalan. To nećemo dozvoliti, naglašavaju iz Sindikata radnika u ERS-u.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dodik

27.09.2020 19:01

Ko su sad oviPenzioneri se bune borci sad ovi..???šta hoče da prodam avione, helikoptere, auta ??nema para svi kuči i nijedne....

ODGOVORITE
Name

B.luka

27.09.2020 19:48

Mi kazemo "kući"

Name

Manjaca

28.09.2020 05:01

E rudonja doce i tebi kraj i to ovi dana pao je Milof i ti ćeš lopovcino

Name

Potvrda

27.09.2020 21:20

Budi se istok i zapad RS NE MOŽE DA ISPLATI DUG kaže to sjever i JUG! Mora u BANKROT Država BiH Jedini Drug !

ODGOVORITE
Name

Milica ratnik

27.09.2020 23:30

Nema od toga ništa,moram uzeti još jedan avion i par helikoptera,zlu netrebali jer imam puno zlata,srebra i paretina.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

28.09.2020 05:14

Ostadosmo bez hljeba!Toliko ljudi,radnika!A nekad ,bila ,naajboolja firma!Radilo se,bile plate,regresi,penzioni,zdravstveno...mSad nista od toga.Koji su pred penziju,neka provjere uplate penzionog staza!Ugasicu svjetlo.

ODGOVORITE
Name

SrbadijA 1389

28.09.2020 05:49

Naprijed radnici ERs, ne dajte trebinjskim lopinama da se igraju sa vama i zakonom, a pune svoje džepove!

ODGOVORITE
Name

Ja jara

28.09.2020 11:44

Ogroman konglomerat taj ERS, prebukiran autobus, uhljeba više od pola, partijska firma za izvlačenje novca za SNSD. Dokle? Sve izbore isfinansirali za vladajuće partije i ove će probati. A vi zaposleni u ERS bolje da ćutite, jer ko ste vi da imate sijaset beneficija koje drugi u RS mogu sanjati. Vi ste svi Dodikovi glasaci i krivci za ovo stanje. Da dođje dan samo da ostanete bez jedne plate pa da vas vidim onda. A bliži vam se kraj.

Name

Re jajara

28.09.2020 14:04

Pu gade!

Name

Re:Ja jara

28.09.2020 17:27

Sve tacno u bobu. Kobajagi neki sindikat a sve partijski igrači vlasti.