Борба против корупције у Српској на чекању?!

Комисија која треба да прати провођење стратегије борбе против корупције у Српској није комплетирана годину и по дана. У Министарству правде кажу да је то тако, јер су стигле непотпуне пријаве кандидата који су требали да попуне мјеста која припадају невладином сектору и медијима.

Република Српска 13.09.2020 | 18:23
Борба против корупције у Српској на чекању?!

Нова Комисија за спровођење стратегије борбе против корупције у Српској за период 2018-2022. године још није попуњена свим предвиђеним члановима иако је први конкурс расписан па поништен почетком прошле године. У Министарству правде, чији први човјек треба да предсједава том комисијом, у августу су појединим медијима потврдили да је разлог потпуног неформирања комисије тај што никада нису пристигле потпуне пријаве. Комисија треба да буде формирана између осталог и од три члана из реда невладиног сектора и медија.

Позив је објављен у фебруару 2019. године али пријаве које су пристигле нису испуњавале прописане услове јавног позива тако да у том тренутку Комисија за спровођење стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018-2022. године није могла бити формирана, појашњавају у Министарству правде.

У овом министарству кажу да је опредјељење Владе РС да комисија постоји и да то јесте обавеза, али да стратегија не трпи, јер је у међувремену формиран и одсјек у Министарству правде који се бави истим питањима.

Тања Топић политички аналитичар сумња у истинско постојање воље за борбу против корупције у Српској.

Такође и Драган Мектић из СДС-а каже да су комисије у Српској пука формалност и да борбе против корупције не може бити док се не крене од врха.

БН телевизија је раније извјештавала како се претходна комисија није састајала 16 мјесеци, практично од формирања. Опозициони чланови комисије тада су жељели да напусте комисију тврдећи да не ради ништа и да је само параван.

БН ТВ 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алан Форд

13.09.2020 16:37

Наравно да је на чекању када ову јадну једва државу воде корумпирани лопови и биће стално на чекању јер њима не одговара уређена држава ред и владавина права и закона. Па како би крали и отимали и лагали овај јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

13.09.2020 18:33

Хахаха,па нормално да је на чекању,јер су криминалци и багра на власти??

Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

13.09.2020 18:23

ЈА САМ ЗА ЈЕДАН ГЛУПО--ПАМЕТНИ ПО МЕНИ ПРЕДЛОГ...У КОМИСИЈУ ДОВЕСТИ ЈЕДНОГ ЧЛАНА ИЗ ...РУСИЈЕ, КИНЕ, САД. ЕНГЛЕСКЕ А ОСТАЛЕ ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НАРАВНО ШКОЛОВАНЕ И ДА БУДУ НЕУТРАЛНИ ПА ЗА ПОЛА ГОДИНЕ ЦИЈЕЛА ДРЖАВА БИ БИЛА. ОЧИШЋЕНА ОД ЛОПОВА, КРИМИНАЛАЦА И СКОРУМПОВАНЕ ВЛАСТИ ...ЈЕДИНО АКО. ???? ТО ДОЗВОЛИ НАША ВЛАСТ КОЈИ СУ ГЛАВНИ УЧЕСНИЦИ У КРИМИНАЛУ...ЊИМА ТО ОДГОВАРА ПА ПО СВОЈ ПРИЛИЦИ ТО ОСТАЈЕ НА НАМА--НАРОДУ. ....??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

14.09.2020 06:39

Давно је рекао Церцил да ако нецес да се несто ријеси формирај комисију. Да комисија ријеси корупцију. Бозе сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте бас

14.09.2020 10:03

Све је овдје ко фол,држава, народ , власт, опозиција. Све ко фол, биће ал ко фол, чекамо ал ко фол, бунимо се ал ко фол. Република је Српска ал ко фол. е тако и та комисија ал ко фол.