Borba protiv korupcije u Srpskoj na čekanju?!

Komisija koja treba da prati provođenje strategije borbe protiv korupcije u Srpskoj nije kompletirana godinu i po dana. U Ministarstvu pravde kažu da je to tako, jer su stigle nepotpune prijave kandidata koji su trebali da popune mjesta koja pripadaju nevladinom sektoru i medijima.

Republika Srpska 13.09.2020 | 18:23
Borba protiv korupcije u Srpskoj na čekanju?!

Nova Komisija za sprovođenje strategije borbe protiv korupcije u Srpskoj za period 2018-2022. godine još nije popunjena svim predviđenim članovima iako je prvi konkurs raspisan pa poništen početkom prošle godine. U Ministarstvu pravde, čiji prvi čovjek treba da predsjedava tom komisijom, u avgustu su pojedinim medijima potvrdili da je razlog potpunog neformiranja komisije taj što nikada nisu pristigle potpune prijave. Komisija treba da bude formirana između ostalog i od tri člana iz reda nevladinog sektora i medija.

Poziv je objavljen u februaru 2019. godine ali prijave koje su pristigle nisu ispunjavale propisane uslove javnog poziva tako da u tom trenutku Кomisija za sprovođenje strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018-2022. godine nije mogla biti formirana, pojašnjavaju u Ministarstvu pravde.

U ovom ministarstvu kažu da je opredjeljenje Vlade RS da komisija postoji i da to jeste obaveza, ali da strategija ne trpi, jer je u međuvremenu formiran i odsjek u Ministarstvu pravde koji se bavi istim pitanjima.

Tanja Topić politički analitičar sumnja u istinsko postojanje volje za borbu protiv korupcije u Srpskoj.

Takođe i Dragan Mektić iz SDS-a kaže da su komisije u Srpskoj puka formalnost i da borbe protiv korupcije ne može biti dok se ne krene od vrha.

BN televizija je ranije izvještavala kako se prethodna komisija nije sastajala 16 mjeseci, praktično od formiranja. Opozicioni članovi komisije tada su željeli da napuste komisiju tvrdeći da ne radi ništa i da je samo paravan.

BN TV 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

13.09.2020 16:37

Naravno da je na čekanju kada ovu jadnu jedva državu vode korumpirani lopovi i biće stalno na čekanju jer njima ne odgovara uređena država red i vladavina prava i zakona. Pa kako bi krali i otimali i lagali ovaj jadni narod.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

13.09.2020 18:33

Hahaha,pa normalno da je na čekanju,jer su kriminalci i bagra na vlasti??

Name

BANJALUČANIN-- CZ...!!!

13.09.2020 18:23

JA SAM ZA JEDAN GLUPO--PAMETNI PO MENI PREDLOG...U KOMISIJU DOVESTI JEDNOG ČLANA IZ ...RUSIJE, KINE, SAD. ENGLESKE A OSTALE IZ BOSNE I HERCEGOVINE NARAVNO ŠKOLOVANE I DA BUDU NEUTRALNI PA ZA POLA GODINE CIJELA DRŽAVA BI BILA. OČIŠĆENA OD LOPOVA, KRIMINALACA I SKORUMPOVANE VLASTI ...JEDINO AKO. ???? TO DOZVOLI NAŠA VLAST KOJI SU GLAVNI UČESNICI U KRIMINALU...NJIMA TO ODGOVARA PA PO SVOJ PRILICI TO OSTAJE NA NAMA--NARODU. ....??????

ODGOVORITE
Name

NR

14.09.2020 06:39

Davno je rekao Cercil da ako neces da se nesto rijesi formiraj komisiju. Da komisija rijesi korupciju. Boze svasta

ODGOVORITE
Name

Jeste bas

14.09.2020 10:03

Sve je ovdje ko fol,država, narod , vlast, opozicija. Sve ko fol, biće al ko fol, čekamo al ko fol, bunimo se al ko fol. Republika je Srpska al ko fol. e tako i ta komisija al ko fol.