Њемачка тврди: Руски опозиционар Наваљни отрован

Војни токсиколози установили су да је руски опозициони политичар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе "новичок", тврди Влада Њемачке.

Свијет 02.09.2020 | 17:02
Њемачка тврди: Руски опозиционар Наваљни отрован

На иницијативу болнице "Шарите", специјализована лабораторија Бундесвера спровела је токсиколошке анализе користец́и узорке добијене од Алексеја Наваљног. На тај начин су пружени недвосмислени докази о присуству отровног хемијског нервног агенса из групе "новичок", изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт, преноси Спутњик.

Он је истакао да је њемачка канцеларка Ангела Меркел данас одржала састанак са министрима и да су усаглашени кораци у светлу нових података.

"Њемачка влада најоштрије осуђује овај напад“, рекао је Зајберт и додао да ц́е немачко „Министарство спољних послова обавестити руског амбасадора о резултатима анализа".

Наваљни, коме је позлило у авиону на лету од Томска до Москве, сада се налази на лијечењу у берлинској клиници „Шарите“, чији љекари су првобитно његово стање дијагностиковали као тровање супстанцом из групе инхибитора холинестеразе

Русија је претходно затражила од Њемачке да јој пружи исцрпне детаље о медицинским тестовима обављеним на Алексеју Наваљном.

Наваљни се разболио послије лета из Сибира за Москву 20. августа након што је попио чај на аеродрому.

Његови савјетници вјерују да је он намјерно отрован, али руске власти наводе да за то нема доказа.

(Спутњик) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па

02.09.2020 15:48

Ови су висе смјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

02.09.2020 17:14

Па , ово није први случај наводног тровања , да ли Русија стоји иза свих тих тровања , чисто сумњам .....или запад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаме оф Тхронес

02.09.2020 17:23

Добро отрован је... КО ГА ЈЕ ОТРОВАО ? Јел' одговор по дефаулт-у и по директиви : Руси ? или мозе бити да су ови ДРУГИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.09.2020 18:54

Пошто је од само почетка да му није добро у авиону то постало свјетска вијест и фамилија почела приче о тровању.. јасно је да је била играрија. Да су сачекали макар мало прије него су увели медије, онда би било увјерљивије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чок нови или стари

02.09.2020 22:24

Па стварно срамота, никако руси да некога баш отрују, стално преживе те "жртве" тровања. Мора да је старичок, да је нови ваљда би неко и "отего папке". Које продавање муда за бубреге, али шта ћеш пали код народа и то на свим меридијанима, да је само код нас још би било и подношљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо р

03.09.2020 20:28

Расписати референдум