Njemačka tvrdi: Ruski opozicionar Navaljni otrovan

Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe "novičok", tvrdi Vlada Njemačke.

Svijet 02.09.2020 | 17:02
Njemačka tvrdi: Ruski opozicionar Navaljni otrovan

Na inicijativu bolnice "Šarite", specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe "novičok", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je njemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

"Njemačka vlada najoštrije osuđuje ovaj napad“, rekao je Zajbert i dodao da će nemačko „Ministarstvo spoljnih poslova obavestiti ruskog ambasadora o rezultatima analiza".

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, sada se nalazi na liječenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji ljekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze

Rusija je prethodno zatražila od Njemačke da joj pruži iscrpne detalje o medicinskim testovima obavljenim na Alekseju Navaljnom.

Navaljni se razbolio poslije leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.

Njegovi savjetnici vjeruju da je on namjerno otrovan, ali ruske vlasti navode da za to nema dokaza.

(Sputnjik) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa

02.09.2020 15:48

Ovi su vise smjesni.

ODGOVORITE
Name

Mirko

02.09.2020 17:14

Pa , ovo nije prvi slučaj navodnog trovanja , da li Rusija stoji iza svih tih trovanja , čisto sumnjam .....ili zapad ...

ODGOVORITE
Name

Game of Thrones

02.09.2020 17:23

Dobro otrovan je... KO GA JE OTROVAO ? Jel' odgovor po default-u i po direktivi : Rusi ? ili moze biti da su ovi DRUGI...

ODGOVORITE
Name

Boki

02.09.2020 18:54

Pošto je od samo početka da mu nije dobro u avionu to postalo svjetska vijest i familija počela priče o trovanju.. jasno je da je bila igrarija. Da su sačekali makar malo prije nego su uveli medije, onda bi bilo uvjerljivije.

ODGOVORITE
Name

Čok novi ili stari

02.09.2020 22:24

Pa stvarno sramota, nikako rusi da nekoga baš otruju, stalno prežive te "žrtve" trovanja. Mora da je staričok, da je novi valjda bi neko i "otego papke". Koje prodavanje muda za bubrege, ali šta ćeš pali kod naroda i to na svim meridijanima, da je samo kod nas još bi bilo i podnošljivo.

ODGOVORITE
Name

Ooo r

03.09.2020 20:28

Raspisati referendum