Немогуће сазнати износ плате начелника Рогатице?!

Понукан градским причама да је плата начелника општине Рогатица Милорада Јагодића (СНСД) близу 5.000 КМ, плата замјенице начелника Јелене Караџић (СНСД) за неколико стотина марака нижа, плата предсједника Скупштине Ђоке Раздољца (ПДП) преко 4.000 КМ, а онда редом иза њих плате осталих функционера, један Рогатичанин повјеровао је да живимо у правно уређеној држави.

Република Српска 28.08.2020 | 21:59
Немогуће сазнати износ плате начелника Рогатице?!

Пресавио је табак и уредно, у складу са Законом о слободи приступа информацијама, затражио да му из општине дају тачне податке о томе.

"Молим вас да ми, у складу са Законом о слободи приступа информацијама, доставите на увид документе о износима плата општинских функционера:

1. начелник општине,
2. замјеник начелника,
3. начелници свих одјељења,
4. предсједник СО,
5. потпредсјдник СО."

Написао је у захтјеву становник Рогатице који не жели да му се у јавности спомиње име, због могуће одмазде општинара. А то је урадио још 12.02.2019. године.

"Ове информације потребну си ми да, као грађанин и порески обавезник, остварим увид о сврсисходности трошења јавних средстава" навео је још у захтјеву.

Општинари се праве наивни

Он је тражио једно, а општинари су му одговорили нешто "сасвим десето". Доставили су му законске основе по којима се одређују плате општинских функционера, методологију одређивања коефицијената, позвали се на бројеве службених гласника... али су се позвали и на Закон о заштити личних података по основу кога му не могу доставити износе плата.

Незадовољни грађанин, свјестан да су га покушали изиграти, јер је он затјев упутио у складу са Законом о слободи приступа информацијама а они му одговорили позивајући се на Закон о заштити личних података, поднио им је поновљени захтјев за приступ информацијама, а они су се поново "правили невјешти" .

Иако је начелница надлежног одјељења по струци - правник, одговорили су му - да су му већ одговорили. У достављеном му акту нису навели чак ни правну поуку, што им је такође законска обавеза, а што мора знати чак и приправник, а камоли начелник одјељења.

Омбудсмен констатовао кршење људских права

Након овог изигравања његових законом загарантованих права незадовољни грађанин је потражио помоћ од омбудсмена - заштитника људских права. Потрајала је његова преписка и са омбудсменом, али је на крају дала и резултат: омбудсмен је покренуо поступак против Општинске управе Рогатица.

Затим је потрајало и обимно дописивање између омбудсмена и Општинске управе које, цијенино, није интересантно широј читалачкој публици. Велики број страница и мјесеци дописивања.

Крајњи резултат је био тај да је омбдусмен закључио да је Општинска управа Рогатице ускратила законом загарантована права своме грађанину и издао препоруке начелнику општине да му достави тражене информације.

У тој препоруци омбудсмен се позвао на међународне стандарде и законодавство БиХ, те Закон о слободи приступа информацијама РС.

Обмудсмен је утврдио да су прекршена људска права грађанина који је тражио информацију од Општинске управе Рогатица, и децидирано наводе:

 "Када је ријеч о меритуму захтјева којим су тражене информације о износу плаћа појединих функционера (који се исплаћују из јавног буџета), истичемо да објављивање ове врсте информације представља облик проактивне транспарентности јавних органа. Принцип проактивне транспарентности подразумијева право јавности да зна на који начин и у које сврхе се троше јавна средства и наведено увијек има превагу над приватним интересом..."

"Приликом одлучивања о захтјеву за приступ информацијама, којима се траже информације у вези са начином трошења јавног буџета, јавни интерес увијек има превагу над заштитом приватних интереса... чак и да су тражене информације о именима и презименима запосленика и износу плаћа, указујемо да се име и презиме запосленика у јавном сектору не може сматрати личним податком у смислу Закона о заштити личних података у Босни и Херцеговини, управо због чињенице да се наведена лица финансирају из јавног буџета и моментом ступања у државну службу пристала су да раде за јавно добро" стоји даље у препоруци омбудсмена начелнику Општине Рогатица број Ж-СА-05-357/19 од 28.05.2020. године.

Шта је на крају било?

Питамо овог становника Рогатице. "Не знам, друже, па да ме сад убијеш. Омбудсмен је дао препоруке начелнику општине, од тада нити сам шта добио више, нити знам гдје је и докле је сад тај предмет. Прегањам се са њима од 2018. године, право је на мојој страни, то види свако али... пара да се гањам по судовима немам, и овако једва састављам крај са крајем.

Ако нам је закон дао право да можемо знати колике су плате функционера, како нам га неко може ускратити!? Има ли ико у овој држави да може наредити Милораду Јагодићу да јавности учини доступном информацију колика је његова плата и плате општинских функционера?"

Пита се овај грађанин чије име је познато редакцији, али због бојазни да би му Општинска управа Рогатица могла ускратити и друга законом загарантована права не жели да га износимо у јавност.

Јагодић кад је долазио на власт обећаво повећање транспарентности

У својим предизборним обећањима актуелни начелник општине Рогатица Милорад Јагодић (тренутно у 69-ој години живота и у борби за још један начелнички мандат) критиковао је претходну власт и обећавао већу транспарентност рада јавне управе ријечима

"Веома је важно да повећамо и транспарентност рада свих општинских служби, јер знамо да је сада готово немогуће доћи до начелника уколико нисте подобни". Ово је забиљежено и објективом камере.

Плате осталих јавних службеника - скромне

Покушали смо од запослених у Општинској управи Рогатица, незванично и новинарским каналима, сазнати колика је плата начелника Рогатице Милорада Јагодића и осталих општинских функционера. Нико од њих није нам смио дати тај податак. Кажу само то да су фунционерске плате заиста енормно високе, док су плате осталих јавних службеника - скромне.

Према тврдњама нашег извора већина запослених са високом стручном спремом има троцифрену плату, цифру од 1.000 КМ пређу тек са топлим оброком.

Жале се и да имају најмању цијену рада у Републици српској од 100 КМ, јер начелник никад није потписао усклађивање појединачног са колективним гранским уговором, као и да нису добили ни регрес за ову годину "Сви ми "носимо звоно" због тих неколико огромних функционерских плата и грађани мисле да су све плате такве, не знају да су наше плате заиста скромне" каже наш извор.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

2896

28.08.2020 20:15

У пензију матори, докле мислис да крадес? Због оваквих дебила одлазе млади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

29.08.2020 03:35

Спаси Рогатицу, иди кући.

Name

ДОДИК ЦИРКУС

29.08.2020 04:44

У ЦИРКУС ДРЗАВИ САМО ЈЕ ПЉАЦКА СТАЛНА. ОВИ КО ДА ВОДЕ ГП МОРГАН.

Name

Махом су

28.08.2020 20:23

Куповне дипломе код Цицка,итд....Уопсте не цуди њихово знање,униставање те локалне заједнице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

28.08.2020 20:46

Па људи имали и једно мјесто или мјесна заједница која нема локалног серифа или моцника који одлуцује о свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца

28.08.2020 22:28

Плата нацелника Фоце ко Додикова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

29.08.2020 05:32

Остало ::: е јаране

Name

Рг

28.08.2020 22:37

Издржаћемо те ђеде до новембра !!! Летиш ти ко и Мило,ко и Миле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рг

29.08.2020 05:30

Није забрањено маштати , ал' не претјеруј , сачекај новембар .

Name

Ја

29.08.2020 19:33

Е пази да не одлети

Name

Боки

28.08.2020 22:46

Да ли ово има игдје?! Рогатица!!? Еееееј, Рогатица!!? Прошао сам кроз њу прије неколико дана. Ко год крене нека планира замјену кугли и лежајева .... Сломио сам ауто док сам прошао кроз њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

28.08.2020 23:02

Како тај матори може у тим годинама да ради. Треба му дати 300 км пензију и одмах марш у исту битанго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ је крив

29.08.2020 04:38

Мозеим се, узимају колико оце!!

Name

БРАТУНАЦ

29.08.2020 04:19

У Братунцу јос јаци Недељко са платом,16 година краде и растјерује народ који масовно напуста а плата преко 5000км,СНСД власт растјера све сколоцане док лопови владају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

29.08.2020 04:46

...у Невесињу исто стање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.08.2020 05:52

А у Бањалуци замјеник градоначелника Срђан Амиџић прави стамбену зграду са неколико станова преко пута,,Старе Аде". Ако је и кредит,то је неколико милиона,чиме га покрива?

Name

Гламоч

29.08.2020 05:33

Зар се не одређује висина плате начелника по броју становника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АнаНирвана

29.08.2020 05:42

Деда,идини општине и спаси рогатицу. Иди и спаси ШГ. Одатле само завлацис у минус и опстину и сумаратво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.08.2020 06:56

У безправној држави је све могуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

29.08.2020 07:02

драго ми само сто изгледа ко да це сутра умријет, говно старо једно смрдљиво..цркни вец једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

29.08.2020 07:03

ТАЈ ЈАГОДИЦ ЈЕ В.Д. ДИРЕКТОРА Ш.Г. "СЈЕЕМЕЦ" МЛАДЕНА ЛАКИЦА УЦИЈЕНИО ДА НА ДИРЕКТОРСКУ ФОТЕЉУ МОЖЕ РАЧУНАТИ САМО АКО МУ: 1. ИСФИНАНСИРА ТЕКУЋУ ИЗБОРНУ КАМПАЊУ, 2. УСТУПИ НА РАСПОЛАГАЊЕ ПУТНИЧКО ВОЗИЛО "ПАСАТ" И ВОЗАЧА ПУШОЊУ БОЖИДАРА (супруг замјенице нацелника опстине) И 3. ДА У СВАКОМ МОМЕНТУ ИМА НА РАСПОЛАГАЊУ ГРАЂЕВИНСКУ МЕХАНИЗАЦИЈУ КОЈОМ КУПУЈЕ ГЛАСОВЕ (изградњом и поправком сеоских путева па, буквално, и до штала и њива, цисцења локви итд.). НА ТЕРЕТ ШУМАРСТВА ПОДИЈЕЉЕНО ЈЕ ОКО 1000 МЕТАРА ОГРЕВА СНСД-овим ГЛАСАЧИМА, ЧАК И ОНИМ ДОБРОСТОЈЕЋИМ. СВЕ ОВО НАРАВНО НА ТЕРЕТ ПОСЛОВАЊА ШУМСКОГ ГАЗДИНСТВА, ЧИЈИМ РАДНИЦИМА ВИШЕ ОД ГОДИНУ ДАНА НИСУ УПЛАЦЕНИ ДОПРИНОСИ А ПЛАТЕ СУ ИМ УПОЛА МАЊЕ У ОДНОСУ НА ОНЕ ОД ПРИЈЕ 4-5 ГОДИНА. Е ТАКО СЕ УНИСТАВА РОГАТИЦКА ПРИВРЕДА, А ЈАГОДИЦ ЈЕ ПО ТОМЕ ПОЗНАТ ( унистио је и купио силни и далеко познати "Агрокомбинат" са Ергелом "БОРИКЕ" старом преко 120 година), ПА НЕ ЧУДИ ШТО ЈЕ СЕБИ И БЛИСКИМ САРАДНИЦИМА ДАО ТОЛИКЕ ПЛАТЕ, ЈЕР ОН ТАКАВ ЈАДАН, СУЈЕТАН И НАДОБУДАН ЗАМИШЉА ДА ВРИЈЕДИ ДАЛЕКО ВИШЕ ОД СВИХ ОСТАЛИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

29.08.2020 07:21

Јагодиц ове изборе губи и треба да изгуби. Опстину је задузио толико да се неце моци исцупати наредних 10 година. Јаки привредници су устали против њега, и како крузе прице медју становницима, он це ове изборе бити послат упензију. У којој је одавно требао бити, јер има 70 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рогтицанин

29.08.2020 15:28

Били су вриједни ових 28година унистили двадесет предузеца хиљадама радних мјеста за узврат смо добили три семафора

Name

Жута

29.08.2020 19:32

Што ниси питао колика је била плата предходном начелнику.И он је био пензионер.А сад савјетује неког у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ