Словенија објавила колико је заражених стигло из БиХ

Словенија је прошлог четвртка Хрватску ставила на тзв. црвену листу епидемиолошки несигурних држава због вируса корона, а представник владе Јелко Кацин казао је у сриједу на конференцији за новинаре да је тај потез био оправдан, посебно с обзиром на скори почетак школске године.

Регион 26.08.2020 | 17:31
Словенија објавила колико је заражених стигло из БиХ

"Сада нас мање занима број заражених на 100.000 становника у задњих 14 дана, а више то колико уноса заразе имамо из поједине државе", казао је Кацин на конференцији за новинаре у Љубљани.

Додао је да је зато одлука владе о обвезном карантину за оне који се враћају са западног Балкана, па и из Хрватске, била правилна јер се задњих дана број импортованих случајева смањује.

"Било би неодговорно да смо само чекали на број нових случајева. Оне који су били у Хрватској смо правовремено упозорили на тренд па је од прошле седмице преноса заразе из Хрватске у Словенију битно мање", казао је Кацин, додајући да су се словеначки туристи из Хрватске почели враћати одмах након 14. августа, када им је влада упутила своје прве поруке.

Кацин је додао да је главна интенција владе контрола нових зараза пред почетак нове школске године те да вјерује да ће сви импортовани случајеви заразе бити стављени под контролу до сљедећег уторка, кад се школе по плану отварају.

У Словенији је у задња 24 сата тестирањем потврђено 36 нових зараза, знатно више него претходни дан, али се број импортованих случајева смањује.

Како је на владиној конференцији за новинаре у Љубљани рекла инфектолог Нушка Чакш Јагер, у Словенију су од почетка јуна до сада увезена 323 случаја заразе корона вирусом, од тога 179 из Хрватске, 45 из БиХ, 30 из Србије и 19 са самопроглашеног Косова, а остало из других држава.

"Од јучерашњих 36 новозаражених двоје је дошло из Хрватске, а двоје из Њемачке, према подацима словеначког Института за јавно здравље (НИЈЗ)", додала је.

Кацин је казао да се број зараза повећава и италијанској покрајини Фриули Венециуја Ђулија (Фурланија Јулијска Крајина) која граничи са Словенијом, али да влада још није расправљала о могућим мјерама.

Додао је да се према сусједним државама, које су све чланице ЕУ, па и онима у којима живи словеначка мањина, као у околини Трста, примјењују "флексибилније" мјере за спречавање уноса Ковида-19 те да Словенија са свим сусједима има и посебне билатералне договоре који је обвезују у садашњој ситуацији.

На критике које се појављују у јавности да би садашња влада и онима који долазе из других држава западног Балкана, а не само из Хрватске, требало да омогући 48-сатни боравак и повратак у Словенију без карантина, ако нпр. у БиХ, Србији или другим таквим дестинацијама имају некретнине, блиску родбину или су радни мигранти, Кацин је казао да то није могуће постићи у садашњој ситуацији.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мирко

26.08.2020 16:22

А јел БиХ објавила колико је становника из Словеније донијело корону у БиХ... то је за ове троцланице немогуца мисија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

27.08.2020 04:32

Кад бројим ове европске паре обавезно имам рукавице