Само једна пресуда за корупцију по пријави Тужилаштва

Само једна пресуда по оптужници Тужилаштва БиХ за корупцију – резултат је то тужилаштва у области борбе против корупције у прошлој години. Ни друга тужилаштва не биљеже много боље резултате, показује истраживање Траспаренси интернешнела БиХ.

Република Српска 23.08.2020 | 20:40
Само једна пресуда за корупцију по пријави Тужилаштва

Упоређујући рад тужилаштава у Републици Српској и ФБиХ од 2017-2019. године, видљиво је да је број потврђених оптужница вишеструко већи у у ФБиХ у односу на оне у Српској. Само у 2019. години у ФБиХ потврђене су 164 оптужнице, док је у Републици Српској тај број 45, и мањи је и у односу на претходне године. Из Транспаренси интернешнела у БиХ истичу да је занимљиво да она тужилаштва која се баве тежим случајевима имају најмање покренутих предмета.

- Кључни фактор је утицај политике на рад правосуђа. То се види по раду Тужилаштва БиХ. Управо због тога оно би требало да процесуира оне који обављају власт, а они имају директан утицај на Тужилаштво. При томе је Тужилаштво врло селективно које ће предмете процесуирати, а које не. На исти начин је и када говоримо о Републичком тужилаштву - каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ. 

У 2019. години на нивоу цијеле БиХ, од 143 случаја правоснажне осуђујуће пресуде за корупцију, њих 97 завршило је условном казном, 32 су завршиле затвором, а 14 је кажњено само новчано. Истовремено, 21 пресуда је била ослобађајућа.

- Једини случајеви корупције који се процесуирају су ти ситни случајеви, гдје се ради о врло баналним стварима. Док ове крупне афере гдје постоје докази, за које су и у медијима изнесени чврсти докази, једноставно не желе да се процесуирају - каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ. 

Оно што је посебно забрињавајуће јесте чињеница да је у прошлој години више од половине кривичних пријава завршило наредбом о неспровођењу истраге. Убједљиво највећи проценат је у тужилачком систему Републике Српске, чак 61% укупног броја пријава. Најбољи резултат има Тужилаштво Брчко дистрикта, у коме је од 26 пријава, у свим случајевима подигнута оптужница.

Професор кривичног права и посланик Иванка Марковић каже да је корупција постала начин понашања, па чак и начин пословања у БиХ.

- Зашто нема пресуда? Па бојим се да ћу бити превише строга ако кажем да правосудни систем нема довољно снаге да одговори на ове изазове. Да би сте могли да казните некога за коруптивно понашање, морате имати довољно доказа. А бојим се да наша тужилаштва понекад олако одустају од проналажења доказа да је извршена одређена коруптивна радња. Немогуће је да од свих пријављених случајева не буде проведен ниједан поступак и да не буде ниједна осуђујућа пресуда - каже Иванка Марковић, члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу у Народној скупштини Републике Српске. 

Више успјеха око процесуирања криминалних радњи није имало ни Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком јавном тужилаштву Републике Српске. Оно је за годину дана запримило 78 пријава, подигло само 4 оптужнице и донијело 63 наредбе о неспровођењу истраге.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борац Р СРПСКЕ

23.08.2020 19:05

ТУЗИЛАСТВО СУДОВИ СВЕ ЈЕ ТО ГО КРИМИНАЛАЦ КАО И ГЛАВН ВОДЈА КРИМИНАЛА У БИХ ДОДИК СПИРИЦ ЦОВИЦ И ДРУГИ.И

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

24.08.2020 03:31

Треба нагласити да се народ и боји зивјети у оваквој држави без закона или зајона како коме. Риба смрди од главе.

Name

С

23.08.2020 19:50

Тужилаштво не доноси пресуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прање криминала

23.08.2020 21:01

Ниси добро читао, тужилаштво покреће оптужнице, а Тужилаштво РС је драстично мање покренуло од тужилаштва федерације. Шта је још горе и када покрене неку тужбу, покрене је намјерно са грешкама, тако да на судовима падају њихове оптужбе, као љеса. Па они уствари служе да се криминал опере.

Name

Да

23.08.2020 19:51

Али зато има безброј монтираних оптузница за борце и полицајце,наравно ,Српске!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

23.08.2020 21:17

Па ја упорно говорим позабавите се мојим директором Синишом Гољаниним,преко њега пада пола СНСД_а.Све ће урадити да сачува гу,***у!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

23.08.2020 21:40

Зар није обратно? Овдје је све коруција а можда негдје има један или два случаја да није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.08.2020 22:59

Ови што се буне ремете јавни ред по којем у Српској се проводи воља само једног човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.08.2020 02:03

Па кад тузиоци узимају кес да амнестирају цитав случај то је понта свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

24.08.2020 05:57

Судије су управо највећи злочинци свога народа одобравајући секти да нас годинама уништавају.Секта их је и бирала врана врани очи не копа.Секташи зло сте доће вам крај кад тад.

ОДГОВОРИТЕ