Samo jedna presuda za korupciju po prijavi Tužilaštva

Samo jedna presuda po optužnici Tužilaštva BiH za korupciju – rezultat je to tužilaštva u oblasti borbe protiv korupcije u prošloj godini. Ni druga tužilaštva ne bilježe mnogo bolje rezultate, pokazuje istraživanje Trasparensi internešnela BiH.

Republika Srpska 23.08.2020 | 20:40
Samo jedna presuda za korupciju po prijavi Tužilaštva

Upoređujući rad tužilaštava u Republici Srpskoj i FBiH od 2017-2019. godine, vidljivo je da je broj potvrđenih optužnica višestruko veći u u FBiH u odnosu na one u Srpskoj. Samo u 2019. godini u FBiH potvrđene su 164 optužnice, dok je u Republici Srpskoj taj broj 45, i manji je i u odnosu na prethodne godine. Iz Transparensi internešnela u BiH ističu da je zanimljivo da ona tužilaštva koja se bave težim slučajevima imaju najmanje pokrenutih predmeta.

- Ključni faktor je uticaj politike na rad pravosuđa. To se vidi po radu Tužilaštva BiH. Upravo zbog toga ono bi trebalo da procesuira one koji obavljaju vlast, a oni imaju direktan uticaj na Tužilaštvo. Pri tome je Tužilaštvo vrlo selektivno koje će predmete procesuirati, a koje ne. Na isti način je i kada govorimo o Republičkom tužilaštvu - kaže Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH. 

U 2019. godini na nivou cijele BiH, od 143 slučaja pravosnažne osuđujuće presude za korupciju, njih 97 završilo je uslovnom kaznom, 32 su završile zatvorom, a 14 je kažnjeno samo novčano. Istovremeno, 21 presuda je bila oslobađajuća.

- Jedini slučajevi korupcije koji se procesuiraju su ti sitni slučajevi, gdje se radi o vrlo banalnim stvarima. Dok ove krupne afere gdje postoje dokazi, za koje su i u medijima izneseni čvrsti dokazi, jednostavno ne žele da se procesuiraju - kaže Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH. 

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da je u prošloj godini više od polovine krivičnih prijava završilo naredbom o nesprovođenju istrage. Ubjedljivo najveći procenat je u tužilačkom sistemu Republike Srpske, čak 61% ukupnog broja prijava. Najbolji rezultat ima Tužilaštvo Brčko distrikta, u kome je od 26 prijava, u svim slučajevima podignuta optužnica.

Profesor krivičnog prava i poslanik Ivanka Marković kaže da je korupcija postala način ponašanja, pa čak i način poslovanja u BiH.

- Zašto nema presuda? Pa bojim se da ću biti previše stroga ako kažem da pravosudni sistem nema dovoljno snage da odgovori na ove izazove. Da bi ste mogli da kaznite nekoga za koruptivno ponašanje, morate imati dovoljno dokaza. A bojim se da naša tužilaštva ponekad olako odustaju od pronalaženja dokaza da je izvršena određena koruptivna radnja. Nemoguće je da od svih prijavljenih slučajeva ne bude proveden nijedan postupak i da ne bude nijedna osuđujuća presuda - kaže Ivanka Marković, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Više uspjeha oko procesuiranja kriminalnih radnji nije imalo ni Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske. Ono je za godinu dana zaprimilo 78 prijava, podiglo samo 4 optužnice i donijelo 63 naredbe o nesprovođenju istrage.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Borac R SRPSKE

23.08.2020 19:05

TUZILASTVO SUDOVI SVE JE TO GO KRIMINALAC KAO I GLAVN VODJA KRIMINALA U BIH DODIK SPIRIC COVIC I DRUGI.I

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

24.08.2020 03:31

Treba naglasiti da se narod i boji zivjeti u ovakvoj državi bez zakona ili zajona kako kome. Riba smrdi od glave.

Name

S

23.08.2020 19:50

Tužilaštvo ne donosi presude.

ODGOVORITE
Name

Pranje kriminala

23.08.2020 21:01

Nisi dobro čitao, tužilaštvo pokreće optužnice, a Tužilaštvo RS je drastično manje pokrenulo od tužilaštva federacije. Šta je još gore i kada pokrene neku tužbu, pokrene je namjerno sa greškama, tako da na sudovima padaju njihove optužbe, kao ljesa. Pa oni ustvari služe da se kriminal opere.

Name

Da

23.08.2020 19:51

Ali zato ima bezbroj montiranih optuznica za borce i policajce,naravno ,Srpske!!!

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

23.08.2020 21:17

Pa ja uporno govorim pozabavite se mojim direktorom Sinišom Goljaninim,preko njega pada pola SNSD_a.Sve će uraditi da sačuva gu,***u!!!!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

23.08.2020 21:40

Zar nije obratno? Ovdje je sve korucija a možda negdje ima jedan ili dva slučaja da nije.

ODGOVORITE
Name

Boki

23.08.2020 22:59

Ovi što se bune remete javni red po kojem u Srpskoj se provodi volja samo jednog čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Realno

24.08.2020 02:03

Pa kad tuzioci uzimaju kes da amnestiraju citav slučaj to je ponta svega

ODGOVORITE
Name

Radovan

24.08.2020 05:57

Sudije su upravo najveći zločinci svoga naroda odobravajući sekti da nas godinama uništavaju.Sekta ih je i birala vrana vrani oči ne kopa.Sektaši zlo ste doće vam kraj kad tad.

ODGOVORITE