Власт и УИО БиХ гасе домаће фирме за дезинфекцију

Непрецизни закони о акцизама и царинској тарифи БиХ, двоструки аршини Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, неусаглашени прописи између ентитета и нерад власти домаћој привреди отежавају пословање, а поједине фирме су буквално затворили.

Република Српска 02.08.2020 | 11:22
Власт и УИО БиХ гасе домаће фирме за дезинфекцију

Због тога се компанија „Еуро Лаб“ из Бањалуке скоро три године бори с вјетрењачама, што је резултирало милионском штетом и подношењем тужби, а резултат је гашење више од 50 радних мјеста и то оних који су у доба пандемије вируса корона произвели десетине тона течности за дезинфекцију, открива портал ЦАПИТАЛ.

Компанија „Еуро Лаб“ бави се производњом сапуна и детерџената, препарата за чишћење и полирање те осталих хемијских производа. Њихово успјешно пословање и раст броја запослених траје од 2012. године, али прије скоро три године за њих почиње агонија због законских и других прописа у БиХ, њихове непрецизности и различитог тумачења у УИО.

Недореченост државних Закона о акцизама и Закона о царинској тарифи, неусаглашеност прописа између РС и ФБиХ, те недјеловање институција власти да то промијене, и поред свих апела привредне заједнице, довело је до блокаде овог успјешног предузећа и немогућности пословања.

Опстанак 53 породице у Српској, чији чланови раде у „Еуро Лабу“, угрожен је јер је УИО тој фирми обрачунала накнадно више од четири милиона марака даџбина које треба да плати, те им блокирала рачуне и угрозила пословање. Признајући да има законске могућности да поступи другачије, УИО је то ипак урадила, иако наплата поменута четири милиона нема ефекта по државни буџет, јер се тај новац, по уплати, аутоматски враћа на рачун „Еуро Лаба“.

Алкохол за конзумацију или за производњу?

„Еуро Лаб“ је увозник концентрата за производњу течности за прање вјетробранског стакла и заштиту против смрзавања, који користи у производњи.

Приликом контроле УИО утврђено им је да су од почетка 2016. до половине 2018. године увозили поменуте концентрате које су трошили у производњи. Међутим, према мишљењу УИО, по Царинској тарифи БиХ та роба је погрешно сврстана у „додаци против смрзавања и припремљене текућине за одлеђивање“ умјесто у „етилни алкохол и остали алкохоли, денатурисани, било које јачине“.

Поједностављено, инспектори УИО су „Еуро Лабу“, и поред свих доказа, одбили признати да је то средство против смрзавања на бази етилног алкохола, на које се не плаћа акциза.

Због таквог сврставања робе, „Еуро Лабу“ је наложено да плати акцизу у износу од 15 марака по литри, као што се плаћа за алкохолна пића, иако је и сама УИО признала у свом записнику да су се концентрати користили као репроматеријал у прозводњи средстава за чишћење вјетробранских стакала.

Укупна обавеза коју је УИО накнадно обрачунала „Еуро лабу“ износи 3,15 милиона КМ које треба да плате на име акцизе и око 535 хиљада разлике ПДВ-а. Након извршене уплате, фирма има право на поврат свих наведених даџбина.

Дуго предузеће, друго мишљење УИОКонцентрат за вјетробранска стакла провјераван је од стране УИО и у фирми „Белиф“ Тешањ која га такође увози као и „Еуро Лаб“, али је у том случају све било другачије.

Група за контролу у УИО, не знајући како да се односи приликом сврставања робе, затражила је стручну помоћ Групе за тарифу, вриједност и поријекло робе Регионалног центра Тузла.

Тај Центар рекао је да „није у могућности дати мишљење о сврставању робе према Царинској тарифи БиХ“, док је друга организациона јединица УИО такву робу код „Еуро Лаба“ одмах сврстала у алкохол и наметнула плаћање даџбина.

Ово нису једине нелогичности и различита пракса у УИО.

У оквиру УИО су у два наврата дали различита мишљења о истој ствари, односно робу коју „Еуро Лаб“ увози сврстали су у мају 2018. године у једну, а у јуну исте године у другу тарифу.

Занимљиво је да су у УИО сврставали робе у различите тарифе од случаја до случаја контроле и узорковања.

Додатни проблем је што у БиХ није усвојен Правилник о денатурантима и Листа денатураната, те не постоји лабораторија која би могла да изврши неопходне анализе и каже шта је заиста контролисана роба, да ли алкохол за индустријску намјену или за конзумацију, или је пак средство против смрзавања на бази алкохола.

Управо због непотпуних законских прописа долази до двоумљења у УИО приликом сврставања у Царинску тарифу БиХ. Цијену плаћају привредници.

Поред тога, након што ова проблематика погађа све произвођаче из хемијске индустрије, УИО почиње да издаје обавезујуће информације о сврставању поменутих роба, које су такође контрадикторне. Тако у децембру 2018. и у мају ове године, робу „Еуро Лаба“ сврстава у различите тарифе, а за робе за високим удјелом алкохола, преко 90 одсто.

Вјештаци утврдили супротно од УИО

Након анализе више лабораторија у иностранству налаз и стручно мишљење дао је и вјештак хемијско технолошке струке Новак Дамјановић.

Он наводи да се производи које увози „Еуро лаб“ не могу сврстати у алкохоле.

УИО након низа лабораторијских налаза и вјештачења признала грешку

Тек након дуже борбе, испитивања у лабораторијама и вјештачења Сектор за царине УИО тражи од директора УИО Мире Џакуле да обезбиједи стручну помоћ и појашњење у вези са правилним сврставањем предметне робе према Царинској тарифи, и ако постоји потреба да затражи мишљење неке научне или стручне установе.

Признају из Регионалног центра УИО Тузла да постоје два различита мишљења о сврставању исте робе, као и да је од шест коришћених метода анализе, само једна научно акредитована.

Наводе и да би по наплати акциза „Еуро Лаб“ имао право на поврат новца и да наплата даџбина нема финансијски ефекат, али би могла имати несагледиве посљедице на пословање „Еуро Лаба“.

Министартсво спољне трговине и економских односа

Све то није било довољно да УИО промијени своју одлуку. На проблеме са којима је суочен „Еуро Лаб“ указивали су званичним дописима и други увозници, Спољнотрговинска комора БиХ, али и ентитетске привредне коморе, потврдило је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, иако, како је навело, није у стању ништа да предузме да се проблеми ријеше.

„На више одржаних састанака смо указивали да се проблеми рјешавају у оквиру надлежне институције, а то је УИО и Суд БиХ. Ово Министарство нема законских могућности да се укључи у неки од поступака који су у току. Наш генерални став је да суштина проблема није у сврставању по Царинској тарифи него примјена Закона о акцизама“, навео је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Жељко Пештић.

Као што је видљиво, Министарство је става да се требају спојити управни поступци у којим се рјешава наплата и поврат акциза, с обзиром на крајње ефекте по буџет.

Ален ШеранићМинистарство здравља РС: Концентрат није за производњу алкохолних пића
У Министарству здравља и социјалне заштите РС су рекли да су сировине за производњу средстава за прање вјетробранских стакала уписане у Инвентар хемикалија у складу са Законом о хемикалијама, као индустријске хемикалије.

„Утврђено је да се ради о концентратима за производњу средстава за прање вјетробранских стакала која у свом саставу садрже етил-алкохол, који се сматра акцизним производом, али и сурфактанте и друге помоћне материје које се користе у формулацијама производа за чишћење, а које онемогућавају употребу таквог концентрата у производњи алкохолних пића или других производа за људску употребу!“, објаснили су у Министарству здравља.

Додали су да је и раније указивано на проблем обрачуна акцизе на робе које се користе као сировине за производњу средстава за хигијену.

„Неопходно је да се овај проблем ријеши како би се привреда растеретила додатних оптерећења која су од утицаја на пословање, али и на конкурентност домаћих производа на бази етил-алкохола на тржишту“, навео је министар здравља Српске Ален Шеранић.

Дезинфекциона средства

„Еуро Лаб“ је била једна од првих компанија која је, усљед пандемије вируса корона, преорјентисала пословање и почела производњу дезинфекционих средстава, а што је било од значаја с обзиром на то да је спољнотрговинско пословање и увоз био онемогућен или спор.

Истакао је да је овај проблем посебно дошао до изражаја у току ванредне ситуације изазване вирусом корона, чије је ширење било неопходно сузбити појачаном дезинфекцијом и када су домаћи привредници реорганизовали пословање у сврху обезбјеђења потребних количина средстава за дезинфекцију.

Шеранић је истакао да је један од начина рјешаања овог проблема доношење прописа о поступку денатурације етил-алкохола.

„Ово питање је на нивоу ЕУ регулисано царинским прописима, са којима је БиХ обавезна усклађивати своје прописе“, истакао је Шеранић.

Привредна заједица писала Зори Видовић и Мири Џакули

Спољнотрговинска комора БиХ и Привредна комора РС су због ове проблематике упутиле иницијативу за измјену Закона о акцизама, чија је судбина за сада непозната.

„Неопходно је измјенити Закон о акцизама и обезбиједити раздвајање денатурисаног од неденатурисаног алкохола и осталих неакцизних роба на бази алкохола, као и усвојити подзаконске акте. Изненађује одлучност УИО да ретроактивно обрачуна акцизу, још више јер су недостаци регулаторног оквира изложени и у акту Сектора за царине УИО“, истакао је предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

Ургенцију да се проблем ријеши писао је и Министарству финансија РС и министру Зори Видовић која је члан Управног одбора УИО БиХ.

„Оставили смо Вам документ потписан од стране директора Сектора за царине УИО у којем он сам констатује да БиХ нема прописе на основу којих би се конкретни производ (увозна сировина) правилно подвео под Царинску тарифу, али без обзира на то, УИО је издала осам рјешења која су коначна и чије извршење је започело. Молим Вас да у складу са својим овлашћењима, у најкраћем могућем року предузмете активности које би спријечиле пријетеће и врло извјесно гашење и престанак рада привредног друштва које запошљава више од 50 радника“, навео је Ђурић у допису Видовићевој прије око 20 дана.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић, који је због проблема предузећа из хемијске индустрије више пута писао УИО, наводи да се нерјешавањем наведене проблематике угрожава постојање производних предузећа.

„Ситуација у којој се налази „Еуро Лаб“ може се негативно одразити на већину произвођача у овој грани индустрије“, истакао је Вуковић.

еуро лабЗору Видовић не занима што се гасе 53 радна мјеста у Српској
Министрица финансија РС УИО Зора Видовић очито нема времена или воље да се бави проблемом који може да ријеши једино Управни одбор УИО чији је она члан испред Републике Српске. Велики значај не придаје ни чињеници да је пред гашење доведено једно од успјешних предузећа у Српској, те што би 53 радника могла да заврше на улици.

На питања ЦАПИТАЛ-а  шта је у оквиру УО УИО урађено да се проблем у којем се налазе производна предузећа ријеши, од Видовићеве нема одговора.

Тужба Суду БиХ

Због неправде коју трпе у „Еуро Лабу“ одлучили су да поднесу тужбу Суду БиХ против УИО и њеног поступања.

Помоћник директора у „Еуро Лабу“ Владан Паспаљ наводи да је све почело контролом увоза једног контигента робе, средства против смрзавања, када је УИО утврдила да је ријеч о алкохолу који подлијеже плаћању акцизе, „што није тачно“.

На основу те контроле им је испостављено да плате око пола милиона марака на име акциза и ПДВ-а, али је онда УИО покренула накнадне поступке за још осам декларација увезених у претходном периоду, чије узорке није узела, али је ипак обрачунала додатних 3,5 милиона марака даџбина „Еуро Лабу“.

Жалбе компаније на такво поступање УИО већ годину дана чекају на рјешавање, али рјешења УИО постају правоснажна и покренута је принудна наплата за дуг који сада са каматама премашује четири милиона КМ.

„Блокирани су нам пословни рачуни, дошло је до узимања у залог свих наших возила, те прикупљају информације о осталој имовини, некретнинама, вриједносним папирима, потраживањима“, истиче Паспаљ.

Додаје да је штета проузрокована блокадом рачуна и другим мјерама УИО несагледива и да је довела у питање њихово пословање.

„Угасили смо производне погоне. Ако нам рачун остане блокиран и у наредних пар дана доћи ће до трајног отпуштања 53 радника, уз неплаћене дугове према њима, држави, банкама, добављачима. Ово не зауставља само нас, имамо уговоре о снабдјевању трговачких ланаца нашим производима, а снабдјевамо и друге производне фирме различитим сировинама и којима ће бити нарушена производња. Штета је ненадокнадива“, каже Паспаљ.

еуро лабНаглашава да је апсурд блокаде утолико већи јер и по принудној наплати дуга, „Еуро Лаб“ има право на поврат тог новца јер је увезени концетрат користио као репроматеријал у производњи.

„Тражили смо од Суда БиХ одгађање извршења наплате дуга јер то не доноси никакву корист, нити штету, буџету УИО. Апсурдно у свему је то што је УИО више пута констатовала да ми имамо пуно право на поврат укупног милионског износа и акцизе и ПДВ-а, али тек након што тај износ уплатимо“, истиче Паспаљ.

Непуне три године, колико трају управни поступци, више пута су се обраћали за помоћ различитим институцијама РС и БиХ, у циљу да се нађе ријешење и да не дође до трајног гашења предузећа.

„На крају испоставило да је све то било само формално, а не и суштински рјешавање проблема. Недостајало је воље да се укључе све организационе јединице УИО БиХ заједно и да се нађе повољно законско рјешење“, рекао је Паспаљ.

Оно што је најбитније је да нико од надлежних у институцијама не мари што се, због њиховог недјеловања, гаси једно здраво предузеће.

Суд БиХ

„Еуро Лаб“ је затражио од Суда БиХ одгоду блокаде рачуна до доношења коначне судске одлуке. Суд је законски дужан да се, због хитности, по таквим захтјевима изјасни у року од три дана. Прошло је 15 дана од подношења, а одлуке нема. У Суду БиХ су се оглушили о наше питање зашто нису донијели одлуку и када се она може очекивати. Одговорили су само у вези спора који је покренуо „Еуро Лаб“  против УИО, да је он, у њиховој евиденцији, заказан за разматрање за 1. септембар 2020. године.

„Предмет је нови, тек формиран и биће завршен у складу са Правилником о временским оквирима Високог судског и тужилачког вијећа БиХ и Европском конвенцијом о људским правима, односно у складу с хронолошким редом“, навели су из Суда БиХ“, саопштено је из Суда БиХ.

УИО: Овај проблем не постоји само у БиХ, већ и у ЕУ

У УИО признају постојање проблема, али се правдају да исти постоји и у ЕУ.

У Сектору за царине, након побројаних законских рјешења и прописа који регулишу спорну област, признају да „у Царинској  тарифи БиХ, за сада нема напомена нити објашњења којима би се регулисала област денатурације етанола“.

„Колико је тарифно разврставања робе комплексно у предметној области говори и чињеница да је Европска комисија 4. јуна 2020. донијела одлуку да суспендује издавање ОИТ-а (БТИ) на најдуже 10 мјесеци или до дана рјешавања питања тарифне класификације за концентрат течности против смрзавања и одмрзавања вјетробранског стакла. Оваква одлука је донијета из разлога што се појавило неуједначено сврставање исте или сличне робе на нивоу ЕУ“, истичу у УИО.

Додају да је наведени проблем присутан већ одређено вријеме и да су одржавани састанци са увозницима, произвођачима и Спољнотрговинском комором, о чему је упознат и Управни одбор УИО.

„У УИО су именоване радне групе за законодавство из области ПДВ-а и акциза, које су сачиниле преднацрте закона о ПДВ-у и о акцизама. У новим прописима је, између осталог, садржана и потпуна и дјелимична денатурација етанола. То ће увелико олакшати, како приликом тарифног разврставања, тако и само пословање предузећима која се баве увозом ове врсте робе и који предметну робу користе као репроматеријал“, наведено је у одговору Сектора за царине.

Сектор за порезе: Морали смо блокирати рачун

У Сектору за порезе УИО су истакли да фирме које етил-алкохол користе као репроматеријал у производњи средстава за чишћење и прање, на које се не плаћа акциза, имају право на поврат уплаћеног износа акцизе.

Истичу да поступак принудне наплате раде по законима.

„Обзиром да је код дужника „Еуро Лаб“ покренут поступак принудне наплате на основу достављених извјештаја о дугу од Одсјека за царинске послове у РЦ Тузла и РЦ Бањалука, и да су рјешења о утврђивању обавезе по основу царинских дажбина, на снази, и извршна, поступак се мора провести у складу са прописаним правилима“, одговор је Сектора за порезе.

(Цапитал)

Коментари / 99

Оставите коментар
Name

Паре паре

02.08.2020 09:48

Иду избори треба пара ,казни ,опорезуј ... Отежати положај ионако поклекле привреде, и онда ко ће пунити буџет? Кредити наравно , унуци ће нас улети због наших дугова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

02.08.2020 10:44

Јос један доказ да свако закон тумаци како хоце и како коме одговара. Оно сто је битно јесте назив производјац. Теско да се било ко осим једне фирме у БиХ мозе назвати производјацем јер скоро сви само тоце и препакују детердзенте увезене највисе из Кине. Проблем је настао оцигледно оног тренутка кад је нестало лове. Мало за све.

Name

Купиће

02.08.2020 11:17

је неко са власти...ускоро.

Name

Одговор паре паре

02.08.2020 12:24

Није цовјек платио рекет и док год не плати неце га пусти ма миру. То је све масло СНСД а. Онда це Миле реци да ниста не зна , а он не би био на власти да тако не функционисе комплетна РС , дакле имамо само повластене фирме које плацају Рекет СНСДу односно Милораду и ти могу радити како хоце и ста хоце. То врло добро знам јер сам морао затворити фирму јер не дам ниста тим дебилима али када поцне судјење овима (неце вјецно бити на власти) бити цу први свједок.

Name

Кукулеле

02.08.2020 09:52

Отимачина, и уништавање домаће производње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 09:55

Бајин јаран командује УИО. Мозда на крају купи Додик јуниор.

Name

Ре

02.08.2020 12:16

Проинтер

Name

теско нама

02.08.2020 09:58

Ено оног из Сарајева сто је избио до министра а продаје и трази купце за ракију. Знам да боли глава а других квалитета нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас

02.08.2020 10:02

Која домаћа фирма може да плати 4 милиона да би им онда вратили? УИО да врати??? Ово је јасно да је отимање фирме у питању. Знају да се то не може платити. Ако се ово не заустави, ова ће бити још једна уништена фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отимачина

02.08.2020 10:28

Наравно да је у питању отимање фирме. Кога брига за 50 радника. Огуглали су на тај мали детаљ. Ако им није циљ да униште ову фирму из БЛ, ето нека нађу рјешење.

Name

Миркан

02.08.2020 10:05

Надам се да ће наша репрезентација у Сарајеву:Шпирић,Мајкићка,Кошарац,Вулићка,Бурсаћ,Новић,и остали изборити да фирма из БЛ има исте аршине као и сличне фирме у Федерацији.Не сумњам у њихову моћ и способност да то ураде,једино ако опет ови из СДС нису замутили,Мектић прије свих.Репрезентацијо,напред и храбро ни зрна жита непријатељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

02.08.2020 10:24

Све институције да се укључе хитно, шта је сврха оваквог поступка?Озбиљни људи у УИО зашто сте дозволили овакво (не)самовољно понашање?!

Name

Ванземаљац

02.08.2020 19:15

А јаке репрезентације, ахахахаха

Name

Јасни закони

02.08.2020 10:06

Немамо бас дефинисан закон, али јасно имамо дефинисано да се поступак наплате мора спровести. Узецемо, али цемо врати. Коме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахахаха.....

02.08.2020 10:12

Они не враћају. Они уништавају и отимају. УИО БиХ = Уништио и отео бих.

Name

Правда

02.08.2020 10:18

Исправљајте хитно, укључити све релевантне институцује.Уназад наплата без прописа са потписом и печатом?! Озбиљни људи у УИО ово није гаф...зашто се дозволило, тко је дозволио овакву самовољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

02.08.2020 10:30

УИО је рекетаска "фирма" под политицким утицајем која Законе тумачи по принципу имал ту мене... Резултат тога је да годисње од фирми без икаквог правног основа украде преко 300 милиона КМ... Залба на Рјесење не одлаже извршење... Док добијете Рјесење другостепеног органа продје преко 2 године и тек тад мозете тузити УИО... Значи дрзава преко УИО из привреде украде преко 300 милиона КМ и тако сваке године... Неста људи успију на Суду БиХ да врате, али велика вецина пропадне или одустане... Сад незванично због ЦОВИД 19 има наредба да УИО све залбе одуговлачи и одбија без обзира да ли има или нема основа за то... То је рекетарење... Подрска овој фирми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то слуцајно

02.08.2020 10:37

Него намјерно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно је

02.08.2020 10:46

“ Поједностављено, инспектори УИО су „Еуро Лабу“, и поред свих доказа, одбили признати да је то средство против смрзавања на бази етилног алкохола, на које се не плаћа акциза.” Зар се на течност за шајбу плаћа акциза? Па не би онда 1 литру могли купити за мање од 2 КМ. И на то им обрачунали акцизу???? Ма свима све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блек стена

02.08.2020 11:14

Све и да јесте тако засто им не наплацују даље тако,вец врацају уназад,покусавајуци исправит своју греску,заиста у УИО ради маса неструцних кадрова+политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном јасно

02.08.2020 11:21

Вратили су довољно уназад да их са 4 милиона закуцају. Циљ је УНИШТЕЊЕ.

Name

Да сам јуче умро

02.08.2020 11:23

не бих знао. Средство против смрзавања за шајбе = акциза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

02.08.2020 11:42

А шта је чудно у овој малој корумпираној и криминалној држави?!Већина запослених у УиО су са купљеним дипломама и страначки подобни,а не стручни и професионални о чему је БН већ писао,сада се то испољава у виду уништавања фирми и радника без правног основа јер не стручан кадар ради!!Биће тога све више због таквих у УиО ето живи били па видјели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

02.08.2020 11:45

Све се ово десава из простог разлога сто висе од пола упослених у УИО нема појма да постоји Закон о царинској политици а о тарифи и тарифирању да не говоримо.Како људима није јасно да је њихива главна преокупација колико узети себи а све друго није вазно.Увозницима ј јако теско сто су под притиском и ако не дају пинку и која није мала онда су у проблемима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезинфекција

02.08.2020 13:28

Чаљина фирма бивсег министра преузима послове дезинфекције у РС

Name

Само Мало

02.08.2020 13:39

Онда би и асвалтне базе требале платити акцизу. Катран је нека врста прерадјевине од нафте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насмијан

02.08.2020 13:43

Прица стоји, да су вас сад ојадили. Али нигдје не писе да је првобитно био ЕУРОХЕМ, коју је на исти нацин сахрани узео кес, направио себи неке мрезе на језеру у Бочцу. И да не плаца те како народ казе "пекару хљеба", да сте промијенили хиљаду радника, да сте исте варали, закидали и ста све не боље да не набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.08.2020 17:29

Купујемо домаће, док држава у сарадњи увозним лобијем није погасила и оно мало домаће производње што имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2020 17:59

Све је мање домаћих фирми. Немају довољно за %.

Name

Директ

02.08.2020 17:33

Овим држава поручује да се обављање бизниса у БиХ не исплати, док криминал повезан са режимом се итекако исплати (случај Проинтер).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

02.08.2020 18:00

УИО не размисља о привреди а није им ни стало до домаце производње, само гледају себе како да обезбједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААА

02.08.2020 18:49

Људи бјезите из ове корумпиране земље главом без обзира,овдје неце бити никад боље,мало им је.. Јос казу смањује се број незапослених на Бироу,па кад људи одлазе мора се смањивати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

02.08.2020 23:03

Хоће ли Проинтер откупити и ЕуроЛаб? Зинули су на све, дабогда им у грлу стало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

03.08.2020 12:43

Да ли ће неко сносити одговорност за гашење фирме? Да ли су ови радници само број? Шта ће им понудити држава на бироу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2020 12:49

Радницима треба посао, а не социјална помоћ са бироа. Радници желе да раде и зараде плату. А држава им то отима.

Name

Радник

04.08.2020 17:21

Радници су преживјели КОРОНУ али губитак радних мјеста неће.

Name

Помоћ

03.08.2020 13:15

Људи су произвели течност за шајбе. УИО је уназад (од 2016.године) за сву увезену сировину рекла да је то алкохол и обрачунала им акцизу. Додали су "мало" камата и дошли до 4 милиона. И онда су на "ФИН" начин понудили "компромис": платите па ћемо вам вратити. А пошто знају да то нико не може платити, циљ је испуњен - УНИШТЕЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича мича

03.08.2020 14:05

... и на крају су сви напустили чаробну земљу БиХ. Само њих пар је остало да живе у изобиљу које отеше... Чича мича готова је прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

03.08.2020 14:12

Због дуплих "аршина" увијек највише плате они којима је најтеже, радници. Они остају без посла док се неко у канцеларији игра егзистенцијом њихових породица. И како се чини то задуго неће стати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

03.08.2020 14:20

Ако сте детаљно процитали овај текст мозете закљуцити да властима није стало да спасе домацу произвидњу и јадне људе који це оцигледно остати без посла. Иду избори...,само ме занима јел опет оцекују да це људи и поред оваквих пропуста и намјерних гресака гласати за исте???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабан

03.08.2020 15:09

50 породица пута минимално два цлана......раније се то звало геноцид...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас, сутра...

03.08.2020 15:14

Данас Еуро Лаб, сутра нека друга фирма. Народ мора рећи шта мисли, ово се тиче свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагично

03.08.2020 15:38

Ми смо земља гдје појединци из власти “умиру од смјеха”, док “живе од туђе несреће”. Ко год да се намјерио на ову или фирму са истом судбином мора знати да је “отето проклето”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектор

03.08.2020 15:45

Шта каже Сектор за порезе? Морали смо блокирати рачун. Шта каже Сектор за царине? Новим прописима ће то бити боље регулисано. Хахахахахаха.....Хахахахахаха..... Ма нормално. Сад отимајте, а послије регулишите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

03.08.2020 17:38

Свакодневне вијести: Без посла за четири мјесеца остало 9.028 радника, затим Корона "гаси" радна мјеста или Поште Српске у губитку за јос 1.7 милион марака. Пошто нам је мало утицаја те више силе, хајде да и ми "Оци привреде" несто учинимо за нашу привреду, па онда можемо процитати вијест попут ове Власти и УИО БиХ гасе домаће фирме. А знате ли шта је најжалосније? Што је ово само још једна у низу информација коју брзински прегледамо и пређемо на друге, ваљда лакше за схватити. И тако вијест о игри са унуцима буде најчитанија и има највише коментара. Питам се... да ли заиста схватамо колико се немарно води привреда, да ли заиста схватамо да се играју са радничким животима и судбинама, да ли заиста схватамо шта се конкретно овом предузећу догодило. Да ли заиста мисле да ће послије овог фијаска имати присталице у ове 53 породице?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.08.2020 17:39

Ако људи из власти не стоје иза свега против Еуро Лаба, тј ако немају свој лицни интерес , онда сам сигуран да це се ово заврсити позитивно у најкрацем могуцем року...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем нас лаже

03.08.2020 17:43

И даље су на власти лажови, марионете; прате наређења и све отимају за себе. Џабе хиљаду канала и све друштвене мреже; у екран набијамо главу и од сукоба сви беже. Систем те каже, не веруј шта ти каже; живот је борба; од рођења до гроба; зато устани одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем нас лаже, опет

03.08.2020 17:51

А ћутао си, веровао, надао се, гласао; Сад не верујеш како на дну да си се нашао. Зато тргни се на време, кад те боли гласно реци; То ниси дужан банци, ал' си дужан својој деци. Систем те лаже, не веруј шта ти каже; Овај живот је борба; Од рођења до гроба; Зато устани одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

03.08.2020 17:54

КАЗУ КОРОНА ГАСИ РАДНА МЈЕСТА, ИЗГЛЕДА ДА ЈОС НЕКО ГАСИ РАДНА МЈЕСТА ??? ЉУДИ СТА СЕ ДЕСАВА У ОВОЈ ЗЕМЉИ, ЗА КОГА ЦЕМО ГЛАСАТИ КАДА НАМ ГАСЕ РАДНА МЈЕСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxа

03.08.2020 18:42

Уништите и ово мало фирми што је остало, само на улицу нема друге, другачије нема опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуда

03.08.2020 19:11

Људи, подрзимо производњу, али у правом смислу .... Ово је брука невидјена, ста се ради....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенис

03.08.2020 19:14

Заиграли се рекетима ови у УИО. А Владо судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

03.08.2020 19:21

Казу, треба подрзати домацу производњу, па иде кампања, "Купујмо домаце", а они унисте домаци производ и угасе радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге ринге раја

03.08.2020 19:26

Кад ови Бајини преузме фирму, биће пјесме. Не може нам нико ништа! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дизни

03.08.2020 19:47

Надати се да це неко ставити прст на цело, размислити јос једном и зауставити овај суноврат....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суле

03.08.2020 19:56

Ово је циста воља појединца, срамотно ста нам се ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Режирани спор

03.08.2020 20:01

Има ли зивота послије демократије, док вјецно владају три исте партије. Пролазе избори, национални торови, резирани спорови, увијек исти фолови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

03.08.2020 20:04

Казу подрзите домацу производњу, па онда иде кампања "Купујмо домаце", а они унисте домаци производ и угасе радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

03.08.2020 20:49

Која је стета и неправда нанесена том предузецу. Врацати се ретроактивно , ција је одговорност???? ово је урадјено с оцитом намјером да се унисте. Запослени преко ноци на улици...а сто нам је привредни амбијент...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путовања

03.08.2020 22:25

Овај чланак треба да иде под рубрику Путовања - путујте из БиХ са картом у једном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало, ало

03.08.2020 22:37

Јави ли се Зора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико никуд

03.08.2020 22:41

Нема отпуштања радника! Нареди Ранка Мишић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

04.08.2020 04:50

Биће као са Сецтор Сецуритy-ом, ал на другачији начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААА

04.08.2020 07:19

Бас тако це изгледа бити,само сто неце Проинтер бити купац вец НН лице иза цега це стајати Бајина породица. УЗАС.

Name

Ко је тај?

04.08.2020 09:41

Ко је уопште директор Сектора за царине? Хоће ли разјаснити ову ситуацију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

04.08.2020 10:25

2021. година Ко пронађе гдје се може купити домаћи производ, добија вриједну награду. Чик пронађи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дизни

04.08.2020 11:55

Јапанци имају собу за плакање, који аматери. Ми имамо дрзаву за плакање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татататира

04.08.2020 16:27

Коцка до коцке коцкица, нас учи без много муке. Тамо другари пружају једни другима руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

04.08.2020 20:21

Да ли би неко из УИО изнио свој коментар? Да каже искрено шта мисли о овоме. Знате ли Ви из УИО колико је потребно енергије да се створе услови за производњу, да се нешто произведе, упакује, испоручи, изложи на полице, привуче потрошача, прода, наплати и претвори у новац који припада раднику. Новац који сте ОТЕЛИ, отели сте од радника који су радили. Од оних што предано и поштено раде. Ко је отео? Неко из канцеларије ко “стручно” тумачи законе и тарифу, ко не зна повезати пар чланова и извести суштину. Шта значи став да треба да се нешто плати, да би се вратило? Зашто да се плаћају пропусти царине? Ви сте удружена организација за отимање. Част поштеним радницима из УИО, па ћу рећи раздружена организација. Да радите у нормалној држави неко би одговарао за ово што сте учинили. Једну државу одржава привреда, те и институције требају бити у функцији исте. Закон треба да омогући рад, привређивање а не уништавање. Да ли сте толико стручни да сте у свему и увијек у праву? Признали сте да није било злоупотребе. Признали сте да постоји двојба. Зашто уништити фирму? Зашто уништити радна мјеста? Зашто уништити домаћи бренд? Знате ли шта значи створити и одржати бренд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више

04.08.2020 20:22

Апсолутно се слажем са претходним коментаром! Ово је земља апсурда! Шта је поента цијеле ове небулозе – да се дезинфекциона средства и све што ова фирма производи увози из Тешња (уз дужно поштовање компанији и њиховим радницима), из Хрватске, Словеније, Македоније,…, Молдавије… Ево, одлично – пошто се очекује ново “таласање” овог бајног вируса (вјеровали ми у то или не), границе ће сигурно, “предострожности ради”, бити затворене и, опет, ћемо бити у својим кавезима.. Шта ћемо јести, пити,…, чиме ћемо се дезинфиковати,… Зар је то уопште битно овој властели… Шта су за Зору Видовић, Миру Џакулу и њима сличне, 53 гладна радника, 53 гладне породице… Што би онај болесник, карактерно сличан њима, Стаљин рекао – само статистика! Е па, онда – ево приједлога-затворите све фабрике у БЛ или РС (ту шаку јада коју држите “на респираторима”), затворите сва предузећа осим, наравно, Проинтер-а (нека има бар нешто/неко да дочека стране делегације и медије када долазе у посјету – ко ће фризирати ст(р)ање у земљи), сви ћемо на улицу (јер кредите нећемо имати чиме враћати), па паси народе траву и коров… Можда постанемо свјетска сензација (људи – краве), па привучемо туристе и напунимо буџетску касу (обновимо Зори и “Зорама” одјевне комбинације)… Можда је ово и најбољи сценарио… Најреалнији је, већ, онај некадашњи румунски… Зато, држите се господо на власти… Можда баш о вашој судбини буду одређивале те 53 гладне породице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахатост

04.08.2020 20:29

Можда некада човјек себи и може дозволити да буде бахат. Треба покаткад разумјети и такво понашање. Али тешко је прихватити да се неко тако понаша учестало или да је чак по томе препознатљив. На дуге стазе, такво понашање ће му засигурно донијети више штете него користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд апсурда

04.08.2020 20:32

Необјашњиве појаве у друштву... Нешто није у реду, али је тешко схватити шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

04.08.2020 20:34

"Није истина да власт квари људе. Истина је само да будале, ако се домогну власти, кваре власт."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прогрес

04.08.2020 20:51

Ако сам добро схватио, возаћемо аутомобиле старе неколико година, али ћемо шајбе чистити старом, добром патоком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађионичар

04.08.2020 21:18

Замислимо да се на један мјесец замијене мјеста запослених из државних институција са радницима из реалног сектора - то су предузећа у којима се ради и ствара. Наравно, одређен број запослених из државних институција, јер не би за све било мјеста. Како би се послије тога боље разумјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не разумијем

04.08.2020 21:57

Како човјек да разумје кад не може да разумје?! А шта да разумје кад ништа не разумје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

05.08.2020 06:27

Само Србин Србина срозава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрав разум

05.08.2020 08:55

Ово је још један доказ лудила власти према домаћој привреди - произвођачима. Дилу између тајкуна и појединих носиоца власти нема краја! У овом случају, нису прецизни царински прописи, па као да их је "Еуро Лаб" доносио, или платите 4 милиона па ће вам бити враћено, а унапријед знају да је то немогуће. Каква прозирна лакрдија. Показаће се да иза свега стоји велики тајкун у спрези са неким носиоцима власти, да би дошао у посјед и бесцијење атрактивне локације и објекта што је, до сада, у неколико случајева и доказано, а за узврат појединци из власти ће бити награђени. Иду избори, требају паре за гласове, пакетићи од 20 КМ за наивне гласаче. Па зар се народ није опаметио за прозеклих 20 година! Домаћа производја не треба, има увоз "без царина и акциза", а штету држави подијелити са тајкунима (већ виђено). Само напријед, али докле? Сав криминал мора једном доћи на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.08.2020 17:23

Непрецизни закони о акцизама и царинској тарифи БиХ, двоструки аршини Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, неусаглашени прописи између ентитета и нерад власти домаћој привреди отежавају пословање, а поједине фирме су буквално затворили. хттпс://днс2.ртвбн.цом/3989317/власт-и-уио-бих-гасе-домаце-фирме-за-дезинфекцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуро Лаб

07.08.2020 05:53

Ово је злочин и убиство с предумишљајем. Хајде да видимо тко све увози средство против смрзавања за потребе производње, а тко мешетари ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Коциц

07.08.2020 11:10

Презивјели смо рат, поплаве, позаре и корону, а ови наси дусмани нас убисе без зрна барута! Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

08.08.2020 15:09

Засто привредници цуте, сутра мозда и вас цека овако несто. Засто се народ не пробуди, како цемо зивјети у оваквој дрзави, нико се не брине за обицан народ, само када треба гласати они су као несто уз народ, ста послије.....ста це сутра бити на рафама, који производаци, увозимо све и сваста а своје униставамо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуда

09.08.2020 16:07

Види се колико су људи насопани риалити соуима, мало их занима питање егзистенције. Нема емпатије са овим радницима који су остали без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

09.08.2020 17:02

" Купујмо домаце" оцито је неко "криво" схватио кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дизни

09.08.2020 17:06

Необразовани и неодговарајуци кадар, мозе да направи стете, које не могу ни досегнути у својим главама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упознајмо Српска

09.08.2020 20:10

Ово је овдје Српска, земља из сна у којој запосленима у Заводу за запосљавање треба увести другу смјену да би стигли урадити свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

11.08.2020 09:03

Радници у Заводу за запошљавање не треба да брину за своја радна мјеста.

Name

дам ти дам

11.08.2020 16:31

Проблематиком овог предузеца се нико не бави, сви су заузети, одмарају, немају времена. Угасити у данасње вријеме производно предузеце, угасити домаце брендове, раднике оставити без посла. Прави привредник схвата и разумије које су ово вриједности, потенцијал је у искусним и обуценим радницима. А да ли це и када схватити одговорни који нису ниста подузели да се заустави овај крах????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.08.2020 20:13

Људи, да ли је могуце да се нико од надлезних није огласио везано за ову проблематику јадних радника који су се пријавили на Биро??? Засто се ова вијест не објави на ТВ? Нису ваљда све ТВ приватне? Јадан смо ми народ кад све ово гледамо и трпимо, треба нас све послати на Биро, мозда се опаметимо и станемо у крај овом безвласцу и приватној земљи!!!

Name

дуда

13.08.2020 20:24

Ни Сицилија нам није равна, не мозе нам нико ниста, јаци смо од судбине....али докле????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2020 16:50

Докле ко може да поднесе. Све се врти око интереса. Ако можеш-купиш мир, а ако не можеш-угушен си! УИО (првенствено царине са сједиштем у БЛ) су задужене да одлучују о судбинама по субјективном одабиру.

Name

Јанко

21.08.2020 06:30

Ево, казе предсједница Зељка да је сад вазно да сацувамо привреду јер нас једино она мозе спасити кризе изазване вирусом корона. Јос само да буду сагласни и колеге из другог ентитета и проблем овог предузеца је ријесен за коју годину ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дам ти дам

23.08.2020 16:55

Вратите нам насе производе на рафе, дајте радницима да раде како би било боље за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарса

24.08.2020 07:23

Од понедјељка ће се главни почети бавити проблематиком привреде само да се заврше годишњи одмори. Све по приоритетима како и доликује институцијама ове државе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизни

27.08.2020 07:21

Прошло је исувише времена, дајте рјешавајте овај проблем , исправите ви из царина своју грешку и пустите ово наше домаће предузеће да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дам ти дам

29.08.2020 17:43

Мозда сви који требају одреаговати спавају " зимски сан".....вирус пореметио моздане вијуге...

Name

Мирко

28.08.2020 10:49

Купујмо домаће из УВОЗА, зар је могуће да политика ради свог интереса жели да уништи овако предузеће - ПРОИЗВОДЊУ које више малтене непостоји у БиХ??? Људи шта се ово дешава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дорис

30.08.2020 10:23

Није ни УИО безгресна институција, али се поставља питање засто нису реаговали приликом прве испоруке, вец су пустили ...па онда обрацунали / несто сто се враца/ када су стигли до неколико милиона...Здрав разум казе да је неко имао намјеру да унисти домацег производјаца. Вријеме це показати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

25.05.2021 13:22

О каквом повецању плата они говоре?Ово је као кад у брод поцне продирати вода,а власт хоце да јос оптерети брод да има веци терет.Реално иако непопуларно плате и троскове треба срезат СВИМА,а прицу врацат це нам унуци заборавите,требају они прво одобрити репрограм дуга,ста се неце десити,тј неце унуци ни стици прије нас у ред за наплату

ОДГОВОРИТЕ