Годинама живе и буде се у туђим кућама

Станари Дракулићке улице у бањалучком насељу Шарговац већ 20 година воде борбу за легализацију станова у којима живе. Већина станара су ратни војни инвалиди, избјеглице или породице погинулих, па су куће добили као донације влада Канаде и Норвешке, уз привремено рјешење и обећање да ће објекти у којима живе ускоро бити уредно укњижени. Међутим, све је остало само на обећању.

Република Српска 30.07.2020 | 21:32
Годинама живе и буде се у туђим кућама

„У донираним кућама живимо већ двије деценије, уз привремено рјешење и обећање да ће то ускоро бити на нас и укњижено“, огорчени су мјештани. Потребне документације надлежних институција којом би постали власници објеката, међутим, и даље нема.

„Заједно са комшијама обилазио сам бивше Министарство за избјеглице, Градску управу, небројено пута, обећавано нам је, али је сада све стало због проблема са Геодетском управом“, каже Неђељко Малић из бањалучког насеља Шарговац.

Упозоравају да већ 20 година живе у неизвјесности. Уредно измирују порезе на непокретности, у куће су инвестирали и свој новац због поправки и одржавања, а и даље чекају папир који би потврдио да је то њихово.

„Своје имање смо изгубили, а сада не знамо шта даље. Желимо да се ријеши то питање, а не да будемо у тоталној неизвјесности“, каже мјештанин Максим Домазет.

Подршку станарима у борби да на ову агонију коначно буде стављена тачка, дали су и из Партије демократског прогреса.

„Куће, домаћинства, кров над главом за наша избјегла и расељена лица, за наше борце, родитеље, мајке погинулих бораца, направиле су норвешка и канадска влада. Дакле, друге владе су саградиле нешто што није наша влада, наша власт, и сад је само остало да то што су други саградили Градска управа препише и да на откуп овим људима, да се једном за свагда пробуде у својој кући и кажу: Ово је наш кров над главом“, каже посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

„Прије тачно четири године, градоначелник је обећао грађанима да ће ријешити власнички статус објеката датих избјеглим и расељеним лицима. Четири године он је лагао, а они и данас живе и буде се у туђим кућама“, каже одборник ПДП-а у бањалучкој скупштини Јово Савановић.

Из бањалучке Градске управе одговарају да су од 2016. године укључени у рјешавање статуса ових станова, наводе да све траје предуго, јер су куће постављене на приватно земљиште:

“Разумијевања ради, поменуте објекте (типске монтажне куће), породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и избјеглим и расељеним лицима, 8. септембра 2003. године додијелила је Влада Републике Српске, односно ресорно министарство. Међутим, објекти су изграђени без ријешених имовинско-правних односа (земља није у власништву града - републике, већ је приватна имовина). Поред тога, за изграђене стамбене објекте не постоји обавезна документација (урбанистичко–технички услови, локацијски услови, пројекат, пројекат изведеног стања, технички пријем...)“, наводи се у саопштењу.

Из Градске управе увјеравају да ће све бити ријешено до краја ове године. Мјештани, међутим, кажу да приче о припреми документације слушају годинама, али да поред бројних обећања и даље свакодневно страхују да би на крају могли да заврше на улици.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

30.07.2020 19:52

А ви нисте били у власти БЛ 20 Год или,кога ви критикујете,

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

30.07.2020 23:39

А које издао дозволу за градњу тих куца на приватном опет власт јер је имала корист и гради а људи 20 и кусур година цека да сте сваке године по куцу ресавали досад бисте ресили проблем вако ниста а најгоре сто рекосе до краја године це рјесит ниста од тога нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

31.07.2020 06:55

Нису то туђе куће већ њихове, а то што се политизује од стране Драшка и ПДП за очекивати је јер иду избори. Чуј они улажу и врше поправке, па шта хоћете да вам још неко то џаба уради и окречи. Појма ви немате шта је постанар, јер да знате не би млатили ту празну причу. Ја знам и ја у томе имам искуство. Више имам стажа као постанар (42 године) него радног стажа а већ сам одавно у пензији. Да да постанар до краја живота. Ко ми је крив? Свакако ја и то убједљиво, мада нисам сам. До рата су ми уредно одбијали од плате за ту некакву ставку и шта ништа појела маца. Послије рата се нисам снашао и јбг сад ми крив овај онај само ја исправан, ма није то баш тако.

ОДГОВОРИТЕ