Godinama žive i bude se u tuđim kućama

Stanari Drakulićke ulice u banjalučkom naselju Šargovac već 20 godina vode borbu za legalizaciju stanova u kojima žive. Većina stanara su ratni vojni invalidi, izbjeglice ili porodice poginulih, pa su kuće dobili kao donacije vlada Kanade i Norveške, uz privremeno rješenje i obećanje da će objekti u kojima žive uskoro biti uredno uknjiženi. Međutim, sve je ostalo samo na obećanju.

Republika Srpska 30.07.2020 | 21:32
Godinama žive i bude se u tuđim kućama

„U doniranim kućama živimo već dvije decenije, uz privremeno rješenje i obećanje da će to uskoro biti na nas i uknjiženo“, ogorčeni su mještani. Potrebne dokumentacije nadležnih institucija kojom bi postali vlasnici objekata, međutim, i dalje nema.

„Zajedno sa komšijama obilazio sam bivše Ministarstvo za izbjeglice, Gradsku upravu, nebrojeno puta, obećavano nam je, ali je sada sve stalo zbog problema sa Geodetskom upravom“, kaže Neđeljko Malić iz banjalučkog naselja Šargovac.

Upozoravaju da već 20 godina žive u neizvjesnosti. Uredno izmiruju poreze na nepokretnosti, u kuće su investirali i svoj novac zbog popravki i održavanja, a i dalje čekaju papir koji bi potvrdio da je to njihovo.

„Svoje imanje smo izgubili, a sada ne znamo šta dalje. Želimo da se riješi to pitanje, a ne da budemo u totalnoj neizvjesnosti“, kaže mještanin Maksim Domazet.

Podršku stanarima u borbi da na ovu agoniju konačno bude stavljena tačka, dali su i iz Partije demokratskog progresa.

„Kuće, domaćinstva, krov nad glavom za naša izbjegla i raseljena lica, za naše borce, roditelje, majke poginulih boraca, napravile su norveška i kanadska vlada. Dakle, druge vlade su sagradile nešto što nije naša vlada, naša vlast, i sad je samo ostalo da to što su drugi sagradili Gradska uprava prepiše i da na otkup ovim ljudima, da se jednom za svagda probude u svojoj kući i kažu: Ovo je naš krov nad glavom“, kaže poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

„Prije tačno četiri godine, gradonačelnik je obećao građanima da će riješiti vlasnički status objekata datih izbjeglim i raseljenim licima. Četiri godine on je lagao, a oni i danas žive i bude se u tuđim kućama“, kaže odbornik PDP-a u banjalučkoj skupštini Jovo Savanović.

Iz banjalučke Gradske uprave odgovaraju da su od 2016. godine uključeni u rješavanje statusa ovih stanova, navode da sve traje predugo, jer su kuće postavljene na privatno zemljište:

“Razumijevanja radi, pomenute objekte (tipske montažne kuće), porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i izbjeglim i raseljenim licima, 8. septembra 2003. godine dodijelila je Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo. Međutim, objekti su izgrađeni bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa (zemlja nije u vlasništvu grada - republike, već je privatna imovina). Pored toga, za izgrađene stambene objekte ne postoji obavezna dokumentacija (urbanističko–tehnički uslovi, lokacijski uslovi, projekat, projekat izvedenog stanja, tehnički prijem...)“, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave uvjeravaju da će sve biti riješeno do kraja ove godine. Mještani, međutim, kažu da priče o pripremi dokumentacije slušaju godinama, ali da pored brojnih obećanja i dalje svakodnevno strahuju da bi na kraju mogli da završe na ulici.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

4d

30.07.2020 19:52

A vi niste bili u vlasti BL 20 God ili,koga vi kritikujete,

ODGOVORITE
Name

brecalo

30.07.2020 23:39

A koje izdao dozvolu za gradnju tih kuca na privatnom opet vlast jer je imala korist i gradi a ljudi 20 i kusur godina ceka da ste svake godine po kucu resavali dosad biste resili problem vako nista a najgore sto rekose do kraja godine ce rjesit nista od toga nema

ODGOVORITE
Name

А

31.07.2020 06:55

Нису то туђе куће већ њихове, а то што се политизује од стране Драшка и ПДП за очекивати је јер иду избори. Чуј они улажу и врше поправке, па шта хоћете да вам још неко то џаба уради и окречи. Појма ви немате шта је постанар, јер да знате не би млатили ту празну причу. Ја знам и ја у томе имам искуство. Више имам стажа као постанар (42 године) него радног стажа а већ сам одавно у пензији. Да да постанар до краја живота. Ко ми је крив? Свакако ја и то убједљиво, мада нисам сам. До рата су ми уредно одбијали од плате за ту некакву ставку и шта ништа појела маца. Послије рата се нисам снашао и јбг сад ми крив овај онај само ја исправан, ма није то баш тако.

ODGOVORITE