Само један путник извор заразе 700 људи на броду

У објављеној генетској анализи показује се да је изгледа само једна особа била извор заразе 700 људи на броду за туристичка крстарења Диамонд Принцесс, једног од првих жаришта Цовида-19 у свијету.

Свијет 29.07.2020 | 07:54
Само један путник извор заразе 700 људи на броду

Тај брод је постао идеални предмет за проучавање и богат је лекцијама за свјетску научну заједницу. 

У студији објављеној у америчком часопису ПНАС, тим јапанског Института за инфективне болести преноси да имају секвенцу генома вируса узетог од 148 путника и чланова посаде тог брода, које су јапанске власти ставиле у карантин од 14 дана 3. фебруара у луци Јокохама, пошто је један 80-огодишњи путник, који је претходно изашао с брода у Хонгконгу, 1. фебруара тестиран позитивно на вирус.

Сагу о карантину више од 3.600 путника и чланова посаде пратио је цијели свијет, а Јапан је критикован што није пустио да се брод евакуише, док су земље као што су САД вагале ризике враћања својих држављана кући.

На крају је око 700 од 3.711 људи на броду заражено корона вирусом, од којих је седам умрло.

Студија података добијених с тог затвореног простора заразе, довела је до првих процејна смртности од корона вируса (1,2 одсто), односа асимптоматичних особа (18 одсто). Најмање тридесетак студија које су разматрале стање на том броду, обављено је од фебруара, према сајту Цовид19.цом.

Нова генетска анализа материјала с брода показује да сви тамо нађени вируси дијеле исту мутацију, што указује да ширење САРС-ЦоВ-2 на броду потиче од само једног догађаја уноса, прије почетка карантина, закључују јапански научници.

Зараза се вјероватно раширила приликом великих скупова путника у заједничким просторијама гдје су играли, пјевали, куповали и присуствовали представама.

(Н1) 

Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Андриц

29.07.2020 06:24

Па од једног је све и кренуло у вези короне,није од педесет једног...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морало је

29.07.2020 08:22

Није се Брегзит тек тако слуцајно догодио.....

Name

Рале

29.07.2020 13:51

Ја открица. То знају и дјеца првог основне.логицно да је од једне особе. Ја мислим да је тај заразу донио у торби. Бас интересантно на овим великим бродовима увјек нека зараза. Просле године била је срацка. То је легло бактерија и вируса.препирају морску воду.Увјек им излет додје главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетмен

29.07.2020 18:31

За све је крив сисмис кои је слуцај но улетио једном кинезу у супу и то без маске Е сто не могу супље