Почиње испитивање присуства пиралена у Пословној зони

Стручњаци које је анагажовао УНДП долазе за седам дана у Бањалуку како би узели узорке земљишта из Пословне зоне Инцел у Бањалуци и утврдили присуство пиралена, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Република Српска 21.07.2020 | 18:15
Почиње испитивање присуства пиралена у Пословној зони

Голићева је данас, одговарајући на посланичко питање, истакла да је УНДП одабрао стручњаке и експерте из Чешке који треба да узму узорке у Пословној зони Инцел.

“Нестрпљиво очекујемо долазак специјализоване куће, одабране од стране УНДП-а, да изврши узорковање тла. Пошто је недавно одобрен улазак грађанима ЕУ у БиХ, стекли су се услови да стручњаци дођу. Обавјештени смо прије два, три дана да они 28. јула стижу у Бањалуку и да ће почети узорковање у Пословној зони Инцел. Опрема је већ на путу. Поново ћу нагласити да сви приватни власници парцела, на којима се утврди присуство пиралена, а који су изазвали присуство пиралена, они ће морати тај проблем ријешити и санирати из својих средства у обиму који се потврди у европским лабораторијама. Узорковању тла биће присутни и инспектори и представници града и сматрамо да ће то бити урађено како треба”, истакла је Голићева.

Додала је да ће се из средстава од 250.000 долара санирати земљиште у власништву Републике Српске и Града Бањалука у Пословној зони Инцел.

Анализе ће бити обављене на око 15-ак локација, а на којима је раније утврђено присуство пиралена више него што је дозвољено.

Претходно је посланик СНСД-а Момчило Антонић питао каква је даља процедура у вези са поступком УНДП-а који је ангажовао чешку фирму за узимање узорака у Пословној зони Инцел у Бањалуци.

Подсјећамо, Српскаинфо објавила је прије више од годину дана детаље о афери „Пирален“ односно о томе да се у кругу Пословне зоне Инцел налазе велике количине веома опасног и канцерогеног уља пирален.

Вјештачења су потврдила да се у кругу овог некадашњег гиганта налази контаминирно земљиште и да пиралена на поједним местима има до 9.000 пута више него што је дозвољено.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ахил

21.07.2020 16:22

Мајко мила а све насељено око инцела, мислим да је ово јефтини трик за откуп земљиста ,зиви били па видјели. А јесте нам тито да неказем ста у цјелу босну завалио само теску индустрију ,а и даље се клетете у њега ,оставио је јос 100 година иза себе да трује босну цјелу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

САДА ДОЛАЗЕ

21.07.2020 16:45

СВАШТА. ПА, ГДЈЕ СУ БИЛИ ХУМАНИТАРЦИ ДО САДА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2020 20:23

Уранили, зору преварили.

Name

Борис

21.07.2020 20:52

Зар су се и за то чекали избори па да СНСД покаже лажну бригу за народ. Зар се то није могло урадити претходних 20 година ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

22.07.2020 11:48

Окаснили једно 10 год

ОДГОВОРИТЕ