Počinje ispitivanje prisustva piralena u Poslovnoj zoni

Stručnjaci koje je anagažovao UNDP dolaze za sedam dana u Banjaluku kako bi uzeli uzorke zemljišta iz Poslovne zone Incel u Banjaluci i utvrdili prisustvo piralena, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Republika Srpska 21.07.2020 | 18:15
Počinje ispitivanje prisustva piralena u Poslovnoj zoni

Golićeva je danas, odgovarajući na poslaničko pitanje, istakla da je UNDP odabrao stručnjake i eksperte iz Češke koji treba da uzmu uzorke u Poslovnoj zoni Incel.

“Nestrpljivo očekujemo dolazak specijalizovane kuće, odabrane od strane UNDP-a, da izvrši uzorkovanje tla. Pošto je nedavno odobren ulazak građanima EU u BiH, stekli su se uslovi da stručnjaci dođu. Obavješteni smo prije dva, tri dana da oni 28. jula stižu u Banjaluku i da će početi uzorkovanje u Poslovnoj zoni Incel. Oprema je već na putu. Ponovo ću naglasiti da svi privatni vlasnici parcela, na kojima se utvrdi prisustvo piralena, a koji su izazvali prisustvo piralena, oni će morati taj problem riješiti i sanirati iz svojih sredstva u obimu koji se potvrdi u evropskim laboratorijama. Uzorkovanju tla biće prisutni i inspektori i predstavnici grada i smatramo da će to biti urađeno kako treba”, istakla je Golićeva.

Dodala je da će se iz sredstava od 250.000 dolara sanirati zemljište u vlasništvu Republike Srpske i Grada Banjaluka u Poslovnoj zoni Incel.

Analize će biti obavljene na oko 15-ak lokacija, a na kojima je ranije utvrđeno prisustvo piralena više nego što je dozvoljeno.

Prethodno je poslanik SNSD-a Momčilo Antonić pitao kakva je dalja procedura u vezi sa postupkom UNDP-a koji je angažovao češku firmu za uzimanje uzoraka u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci.

Podsjećamo, Srpskainfo objavila je prije više od godinu dana detalje o aferi „Piralen“ odnosno o tome da se u krugu Poslovne zone Incel nalaze velike količine veoma opasnog i kancerogenog ulja piralen.

Vještačenja su potvrdila da se u krugu ovog nekadašnjeg giganta nalazi kontaminirno zemljište i da piralena na pojednim mestima ima do 9.000 puta više nego što je dozvoljeno.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ahil

21.07.2020 16:22

Majko mila a sve naseljeno oko incela, mislim da je ovo jeftini trik za otkup zemljista ,zivi bili pa vidjeli. A jeste nam tito da nekazem sta u cjelu bosnu zavalio samo tesku industriju ,a i dalje se kletete u njega ,ostavio je jos 100 godina iza sebe da truje bosnu cjelu .

ODGOVORITE
Name

SADA DOLAZE

21.07.2020 16:45

SVAŠTA. PA, GDJE SU BILI HUMANITARCI DO SADA?

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2020 20:23

Uranili, zoru prevarili.

Name

Boris

21.07.2020 20:52

Zar su se i za to čekali izbori pa da SNSD pokaže lažnu brigu za narod. Zar se to nije moglo uraditi prethodnih 20 godina ???

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

22.07.2020 11:48

Okasnili jedno 10 god

ODGOVORITE