“БиХ није склоњена из јавне набавке ЕУ лијекова”

БиХ није склоњена из јавне набавке ЕУ лијекова, већ је укључена у процедуре јавне набавке ЕУ у оквиру резервних количина, као и неке друге земље, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Босна и Херцеговина 20.07.2020 | 20:42
“БиХ није склоњена из јавне набавке ЕУ лијекова”

Министарство цивилних послова је приступило прикупљању потреба за набавку лијекова “ремдесивир”, “хидроксихлорокин”, “калетра” и “интерферон бета”, трагом дописа Европске комисије Савјету министара у којем Савјет обавјештавају о њиховој одлуци да у складу са механизмима ЈПА покрену процедуру јавне набавке за наведене лијекове.

У саопштењу је истакнуто да је Министарство цивилних послова одмах прикупило пресјек потреба, које је прослиједило на даље поступање.

– Желимо истаћи да је ово била активност којом се показао значај брзог координисања у кризним ситуацијама између ентитета и користимо прилику да захвалимо ресорним министарствима здравства за добру сарадњу – наведено је у саопштењу.

Укупна вриједност набавке биће позната оног тренутка када буде завршена процедура јавних набавки, која је у надлежности Европске комисије, и када ресорна министарства дефинишу коначне потребе сходно цијенама, а финансијска средства за набавку лијекова су у надлежности ентитета и ресорних министарстава.

– Лијекови ће се појавити у БиХ оног тренутка када све процедуре буду окончане и не набављају се за тржиште, него за здравствене установе – наведено је у саопштењу.

Министарство је, реагујући на информације објављене у медијима да БиХ није укључена у процедуру јавне набавке ЕУ за лијекове, истакло да је оно на темељу исказаних потреба надлежних министарстава здравства и Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта два пута доставило табеларни преглед потреба за БиХ, с циљем укључивања у процедуру јавне набавке ЕУ за лијекове.

 

Министарство иностраних послова у Савјету министара се, електронском поруком од 12. јуна, послатом након радног времена (17.15 часова), обратило Министарству цивилних послова са захтјевом да се доставе трећи пут, до 15. јуна у 12.00 часова, усаглашене листе потреба ради покретања процедуре јавне набавке ЕУ за лијекове.

– Одмах 15. јуна је упућен допис ресорним министарствима са захтјевом да искажу потребе у најкраћем року и 17. јуна су стигли одговори из ентитетских министарстава, а 18. јуна из Брчко Дистрикта. Истог дана је комплетирана листа прослијеђена Министарству иностраних послова – наведено је у саопштењу.

Министарство цивилних послова, је у складу са законом дефинисаним надлежностима, било у обавези да затражи коначну потврду потреба од надлежних министарстава здравља и Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта.

У саопштењу је истакнуто да је ово министарство у два наврата достављало Министарству иностраних послова табеларни преглед потреба за БиХ, из којег су, након треће комплетиране листе, обавијештени да се БиХ може укључити у резервну набавку, као и све друге земље које до наведеног датума нису доставиле финалну потврду потреба.

Министарство цивилних послова је, посредством Министарства иностраних послова, затражило од Дирекције за здравље Европске комисије да БиХ буде укључена у процедуре јавне набавке ЕУ у оквиру резервних количина лијекова, с обзиром на то да ће и те количине лијекова бити планиране процедуром јавне набавке ЕУ.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар