Родитељи траже накнаде ако буде онлине настава

"Вјерујемо да ће, када надлежним у Министарству просвјете запријетимо 'по џепу', да ће почети да размишљају у правцу како да нешто ураде да будемо ми родитељи, али и ученици задовољни", поручила је Огњенка Јовичић, мајка троје основаца из Градишке и додала да сматрају да онлине образовање није рјешење, посебно за основце.

Република Српска 20.07.2020 | 08:45
Родитељи траже накнаде ако буде онлине настава

Група родитеља покренула је петицију да уколико се у септембру настава буде одвијала на даљину Влада РС сноси трошкове учења ђака на тај начин да се родитељу по дјетету исплаћује мјесечна накнада од 500 КМ.

Наиме, како кажу, у том случају би родитељ могао и да узме неплаћени одмор па буде учитељ свом дјетету или да плати стручно лице.

Огњенка Јовичић, мајка троје основаца из Градишке, која је с групом забринутих родитеља покренула ову петицију, истиче за "Независне" да страхују шта ће се десити у септембру и на који начин ће се одвијати настава.

"Вјерујем да све нас који имамо дјецу школског узраста већ мучи питање шта ће се десити ове школске године. Да ли ће дјеца пратити наставу из школских клупа или преко ТВ екрана? Много нас је који се бојимо те неизвјесности и онога што долази", истиче Јовичићева. Према њеним ријечима, како се не би поновила ситуација с краја прошле школске године група родитеља одлучила је да покуша да нешто промијени.

"Прво смо кренули с онлине петицијом чисто да испитамо јавно мјење оо томе, па ћемо онда након тога с конкретном бројком да се упутимо према Министарству просвјете и културе РС и након тога с нашим захтјевима и према Влади РС", казала је Јовичићева. Како каже, не мисле да ће надлежни да се обрадује тој идеји и да је прихвате.

"Међутим, надамо се и вјерујемо да ће, када запријетимо некоме 'по џепу', почети да размишљају у правцу како да нешто ураде да будемо ми родитељи, али и ученици задовољни", појаснила је Јовичићева и додала да сматрају да онлине образовање није рјешење, посебно за основце.

"Неки од недостатак су и то што дјеца до седмог разреда нису информатички описмењена, до четвртог разреда нису савладали латиницу, дјеца самостално не могу да прате наставу и обављају задатке и много је других проблема", закључила је Јовичићева.

Након што је покренута, онлине петиција на друштвеним мрежама привукала је многобројне забринуте родитеље, који су се укључили у расправу шта уколико би се настава одвијала на даљину.

Једна од њих је и Миланка Туцаковић, која је написала да су вишечлане породице веома тешко прошле кроз онлине наставу на крају школске године.

"Неки не могу приуштити за свако дијете по собу, простор за слушање наставе, као и тишину и мир док се вршила провјера знања", написала је она. Додала је да од септембра има три школарца, од првог па до шестог разреда, плус двогодишњака.

"Да ли неко има идеју како бити мајка и учитељица у овој ситуацији", пита се она.

Захтјеви уколико дође до онлине наставе:

- да се сваком ученику обезбиједи потребна техничка опрема

- да се омогуће одласци на консултације

- да апликације буду једноставне за кориштење

- начин наставе и слање задаћа да буду обједињени на једном порталу

- да се врати новац који су родитељи издвојили за уџбенике

- новчана накнада по сваком дјетету у износу од 500 КМ

(Независне новине)

Коментари / 85

Оставите коментар
Name

добој

20.07.2020 07:01

Жено јеси циркус, ја за петсто марака нећу жртвовати своје дјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.07.2020 07:39

Па ти си циркус.А сто зртвујес своје дијете,је ли га саљес у рат,је ли ти дијете није имало грипу никад,је ли никад није било болесно,па није куга.Срам те било...

Name

Скептик

20.07.2020 08:20

У Њемачкој, приједлог да се да се настава одржава на даљину преко ТВ, интернета и рачунара те мобилних телефона (вибер) није прошла! И такве наставе није ни било јер се поставило логично питање, ДА ЛИ СВИ УЧЕНИЦИ ИМАЈУ ТЕЛЕВИЗОР, РАЧУНАРЕ, МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНЕ И ИНТЕРНЕТ! По којем закону и пропису би ученици ,односно родитељи, морали све ово имати??? Сигуран сам да барем 20 % ђака ако не и више не испуњава те НАМЕТНУТЕ услове! То треба оборити на уставном суду!

Name

За Андрица

20.07.2020 08:37

Па ти слободно саљи своје дијете па нека оно онда зарази цитаву твоју породицу јер ионако корона није ниста јел тако?!

Name

НИНА

20.07.2020 08:38

ПА КОЛИКО ТИ ЖЕНО ПЛАЋАШ ШТО ТИ ТРОЈЕ ДЈЕЦЕ ИДЕ У ШКОЛУ. НУЛА МАРАКА. ШТО ТИ НЕ ПЛАЋАШ 750 МАРАКА ПО ДЈЕТЕТУ МЈЕСЕЧНО, ПА ДА МИ У ПРОСВЈЕТИ ИМАМО ПЛАТЕ 2500 МАРАКА?

Name

Цццц

20.07.2020 09:44

Нема наставе без школе, интерактивног учествовања ђака, испитивања пред професором. Ово што се ради је реда ради. Понудите страначком послодавцу да му радници од куће раде посао. Такође родитељи не могу бити замјена за наставнике.

Name

Ре Добој

20.07.2020 10:02

Са онлине наставом дијете ти неће моћи ни у Њемачку ни у странку

Name

Кочо

20.07.2020 07:06

Цијеним овакво размишљање и треба га подржати. Сигуран сам да 90% родитеља основаца није способно да прати и контролише обакав начин рада, посебно из математике, физике, хемије и страних језика. С поштовањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

20.07.2020 07:28

Слажем се у потпуности са Вама. Не знамо много тога из градива за основну школу, али кад треба нешто коментарисати, сви све знамо. Сви имају неке факултете ( са акредитацијом ), купљене дипломе, а не знају основне појмове. Не знају мјерне јединице, граматику, географске појмове, елементе из хемије...А уписују мастер студије, велики су и важни. Додје на посао, а не зна уплатницу испунити. Главни смо и најпаметнији и не може нам нико ништа. Једна глава, а шест језика. Ја ћу својој дјеци помоћи колико могу, помагала сам, трудила сам се и опет ћу јер ми је интерес да што више усвоје у ово вријеме када редовне наставе нема. И да, накнада ми не треба. А и наша дјеца би могла сама мало више. Не знају учити, нити хоће. Нису научени стрпљењу, пажњи и поштовању родитељског времена.

Name

Вау

20.07.2020 08:04

Да би родитељ био уцитељ, педагогија и уцитељски факултет би требало да се уведе као основно образовање. О цему ми прицамо?! Дјеца немају концентрацију, раздразљиви, не снадјени итд. Запослени родитељи су у хаосу, поред свог обављају и тудји посао. Мајке са троје или висе дјеце по цијели дан раде задаце. Ову лакрдију од наставе су измислили паразити овог друства.

Name

Име

20.07.2020 08:06

Дбој, ти си циркус. Велика подрска овим зенама.

Name

ре Кика

20.07.2020 10:07

Госпођо, треба да знате да не може свако да покаже дјетету математику, хемију или било који други предмет. Да може, школа не би ни постојала. Сви би учили од куће и на крају излазили на испит. Да ли стварно мислите да запослени родитељи, поред посла, обавеза у кући, могу сваки дан да сатима уче са својом дјецом?

Name

дане

20.07.2020 13:43

Има ту још материјала за уставни суд: сви наставници и професори су у овој фарси званој настава на даљину користили приватне телефоне, лаптопе, интернет везе, плаћене властитим средствима. Тако ће се вјероватно наставити и даље. А најјефтинији Интернет кошта 20- 30 КМ мјесечно, цијене телефона и лаптопа не треба ни помињати. Па сад израчунајте колико је у наставу на даљину уложено личних средстава наших грађана. Да ли је то законито и уставно? Јесу ли просвјетни радници дужни суфинансирати образовни систем?

Name

Лав за Нину

20.07.2020 16:45

Ови наши садашњи наставници не вриједе ни 300 км зато сто не уче дјецу ничему ова дјеца ништа незнају ни цитат ни писат како треба

Name

Владо

20.07.2020 20:29

Разумно

Name

дане

20.07.2020 07:08

Хвала Богу да је коначно изречена истина о настави на даљину. То је настава у којој улогу учитеља преузима родитељ и нема ни једног другог начина да ова настава функционише. Тамо гдје се родитељи нису ангажовали дијете је закинуто за елементарно право на образовање. И није само у питању информатичка писменост дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додао бих

20.07.2020 09:59

Да родитељ преузима и улогу учитеља али и улогу ученика (писе задаце, чита лектиру, црта цртеже итд) Реално дјеца су научила мање од 50% што науче на редовној настави...И будалаштина је ићи даље са он-лине јер дјеца кад нису у школи онда се заједно напољу играју и изложенија су зарази...а и треба прекинути ову комедију са короном...чувати се свако колико може, а држава ризичније групе и мирна Босна

Name

Уча

20.07.2020 07:08

Родители су 100% у праву само не знам одакле би се исплаћивало 500 КМ по ученику. Пензије су мизерне због тога што нема доволно новца у фонду. Зато постављам ово питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2020 08:06

Нек отпусте наставнике који су се за вријеме тв наставе изивљавали на дјеци у смислу да су им постављали и додатне задатке мимо тв сколе

Name

за ре

20.07.2020 09:52

слазем се, нека отпусте све нас наставнике, а Ви драги родитељи онда, уците васу дјецу, српском језику, математици, два страна језика, хемија, физика, биологија, историја, географија, информатика итд...и оно најбитније, васпитајте их...јер досад нисте... и нека вас плате по 500КМ по дјетету, немам ниста против...

Name

Батман

20.07.2020 11:01

Узети плате наставницима и дати родитељима. Свакако ми родитељи све радимо. ПОДРШКА ЗА ИНИЦИЈАТИВУ!!!

Name

Родитељ

20.07.2020 07:15

И ја мислим да родитељи нису спремни.Не сналазе се.Али измедју страха да ли се заразило,мислим сваки дан ста це бити.Уједно сам остала без посла због короне без наде да игдје радим онда нас има доста за списак колко и засто нам треба дрзава помоци.Туристицки вауцери? Да спремим бар несто дјетету за сколу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудник

20.07.2020 07:22

За родитеља.Какво црно заразавање, веца је могуцност 100 пута да се дијете отрује од хране коју једе за узину него да му ста буде од такозване короне

Name

Гласац

20.07.2020 07:34

НИЈЕ ИСТИНА ДА НЕМА НОВЦА ОВИ ЈЕ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА .СМАЊИТИ ТРОСКОВЕ НА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ,ПЛАТЕ ПОСЛАНИКА И ФУНКЦИОНЕРА СМАЊИТИ НА НИВО ПЛАТА У СРБИЈИ,ОБУСТАВИТИ СВА ИЗДВАЈАЊА ЗА ЛУКСУЗ ,СВЕ УСМЈЕРУТИ ЗА ЗДРАВСТВО И ОБРАЗОВАЊЕ КАД ОВО ПРОДЈЕ СВЕ ОСТАКИ ЦЕ СЕ НАДОКНАДИТИ.НЕ МОГУ РОДИТЕЉИ НАПУСТИТИ ПОСАО ДА РАДЕ СА ДЈЕЦОМ ОД КУЦЕ БЕСПЛАТНО А НАСТАВНИЦИ ЦЕ ПРИМАТИ ПЛАТУ РЕДОВНО.

Name

Ја како

20.07.2020 07:20

У праву је зена, само по дзепу па да видис оцел изводити бургије и дрзати онлајн наставу.Измисљена корона , измисљен вирус па ајде да се не ради него да се спрдамо.Таман и да је вирус опасан не знам колико морају сколе поцети да раде, да се уозбиљимо па коме је судјено да умре нека умире доста је висе овог циркуса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теоријо завјере

20.07.2020 08:38

Јес вала добро казес измислио бил гејц корону 'оце да нас ципују.

Name

Јјјј

20.07.2020 07:22

ДА!!!И ЈА ТРАЗИМ ОД ДРЗАВЕ ДА МИ УВЕДЕ ИНТЕРНЕТ И ДА ПЛАЦАЈУ..ДА МИ КУПЕ МОБИЛНИ И КАРТИЦУ И ДА МИ КУПЕ ЛАПТОП ЗА СКОЛУ!!!ПА ЦЕМО МОЦИ ИЦИ У СКОЛУ..ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

20.07.2020 07:24

У потпуности се слазем и подрзавам идеју.Прво дјеца током претходне он лајн наставе нису усвојила никакво знање сто је додатни проблем родитељима а и дјеци која це имати велики недостатак знања у даљем сколовању.Наставници који су се појавили по пар пута то је страсно било колико су не спремни били а гдје су остали били и за сто су примали плату док смо ми родитељи плацали инструкције и радили задаце са дјецо.Несто се заиста мора урадити по овом питању јер министарка просвјете заиста није у праву по питању својих изјава да је све протекло како треба и да су дјеца усвојила потебно знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столица

20.07.2020 08:39

Па кад сте Ви господјо Мајко тако препаметни и преспособни ја ево предлазем да Ви изадјете и Ви водите наставу. Ста знају неспособни наставници и уцитељи.

Name

за мајку

20.07.2020 09:57

прво вратите се у сколу и науците правопису, које инструкције, сто лазете? А ти исти наставници који су примали плату су васој размазеној дјецурлији били на располагању 24 сата, одговарали на поруке емаилове у свако доба дана, провјеравали задаце, цак и када сте ви родитељи урадили задацу дјеци, немате ви појма да би надтавници највисе вољели да се врате у уционицу, радили су 3 пута висе посла овако онлине него у редовној настави...

Name

Принцип

20.07.2020 23:47

Ти знање, више је него очигледно, мајко, ниси усвојила. Не знам који школу си ти похађала, онлајн или редовну, али теби је, бар ја тако мислим, потребна допунска настава из српског језика.

Name

Ре мајка

21.07.2020 07:41

Кад вец плацате инструкције неко најавио и приватне сколе па ето.Пре тога натјерајте дјецу да узму књиге у саке и уце и дан и ноц ,као ми прије.Него дај Бозе да се смири ово стање,него у коментарима ко предизборна кампања.Да сви радимо,колко толко...и да уце дјеца стране језике да их спремимо за одлазак у нормалније средине

Name

Миланка

20.07.2020 07:27

Какав безобразлук! Ста све неце смисити нас народ. Па људи то је ради сигурности васе дјеце да се не разбољевају и они и ви. И ја имам дијете и знам да це то бити теско организовати али тразити новац у овој ситуацији никако није разумно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.07.2020 07:36

Па битније је здравље дјеце од новца,па ваљда родитељи требају бити уз своју дјецу и помагати им.Ја имам три сколарца и стигне се се све хвала богу !Код нас само да се дизе хајка!

Name

Ре Миланка

20.07.2020 07:37

потпуно си у праву Миланка, најгори смо народ на свету.Цуј да им Држава плаца сто хоце да им застити дјецу а и да не губе сколску годину.Е па ви сто хоцете паре водите своју дјецу у сколу, па се заразите ви а не дјеца.Уштедеце се за мјесецну карту и узину бар 250 км ако уци од куце.

Name

бањалука

20.07.2020 07:37

Дрзава ако није способна да организује нормалну наставу нека се укине. А способни су да краду на све стране...

Name

Андриц

20.07.2020 07:43

Миланка,које сигурности,о цему прицас ти.Ста це им бити,нек иду,нек се друзе,задиркују,прљају,тако се гради имунитет.А ти си сигурно једна од оних мајки која кад додје на информације пита уцитељицу,је ли дијете појело цијелу узину или је пола бацило у канту,је ли пило воду са цесме,итд.За тебе није ни скола,ни дијете,ма ниста....

Name

Ре Андриц

20.07.2020 08:24

Ти се у хигијену и биологију разумијес ко саран у квантну физику.Види се да си сколу издалека ''заврсавао''.О синтакси и да не говорим, реценице и мисаони ток су ти запетљани као Гордијев цвор.

Name

Скептик

20.07.2020 09:25

Безобразлук је то што ти причаш. Сигурно немаш школске дјеце у кући. Шта ако неко нема рачунар и мобилни кући? И интернет? А таквих има јако много. Шта с њима?

Name

Наплата?

20.07.2020 07:28

А ста је с нама, који смо уцили професоре и наставнике како да користе компјутерске апликације, које су користили у онлине настави? Министарство није урадило ниста по том питању, осим сто су се на крају сликали на медијима тврдеци да су успјесно привели сколску годину крају, басх као и епидемију вируса ЦОВИД19. СНСД и подрепасхи су потпуно неспремно доцекали епидемију и све остало сто иде уз њу. Једино сто је сигурно је то, да су уредно примали незаслузене плате из будзета. По ко зна који пут су доказали своју непособност и неспремност да се носе са реалним проблемима. Није ни цудо са свим тим лазним дипломама које посједују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајка

20.07.2020 07:52

Слажем се са иницијативом .Настава се мозе организовати тако што це се скратити /преполовити трајање часа,дјеца треба да науче основне ствари а не да се затрпавају морем беспотребних информација као до сада да на крају не би знали ни основне твари... подијелити одјелења на мање групе...појачати мјере дезинфекције и контроле мјера дезинфекције -за то се морају издвојити срества ...Што се тиче он лајн наставе , само је задовољила форму... Без интеракције и озбиљне провјере знања дјеца баш ништа неће научити.Оцјењују се задаће које пишу маме, тате, баке и деке...Боље је паузирати школску годину

Name

Ре мајка

20.07.2020 14:43

Апсолутно се слажем са Вама, приједлог је одличан. Смањити обим градива, избацити мноштво непотребних ствари, смањити број дјеце у учионицама и обезбиједити поштовање заштитних мјера. Да ли је неопходно потребан оволики број лектира за средњу школу? Наше школство је иначе пренатрпано бројним непотребним и некорисним стварима. Мислим да ће се многи сложити са мном у томе.

Name

А

20.07.2020 18:29

Апсолутно најбољи је други модел! Заиста се учи толико непотребних ствари, а због чега? Само оптерећујете дјецу без разлога!

Name

??

20.07.2020 07:32

Чудан смо ми народ.. У јануару и фербруару, када је био сезонски грип(ко нам гарантује да то није била корона)разреди су били преполовљени, тад су се родитељи жалили да се школе затворе док се стање не смири. А сада, кад су још увијек на снази ванредне мјере измишљате свашта. Не кажем да је родитељима било лако, али треба се узети у обзир да је вирус још присутан,да се мора прилагодити ситуацији. Настава се завршила како је најбоље могла. Свма нам је досадила ова ситуација, ал ако требам бирати наставу на даљину и школске клупе (док је још вирус присутан) бирам наставу на даљину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2020 10:15

По томе треба све позатварати.

Name

добој

20.07.2020 07:59

Сто су вам рођена дјеца оптерећење, машала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

20.07.2020 08:34

Бас досло вријеме да су родитељима дјеца оптерецење!Назалост зато нам је тако све!

Name

Мамице

20.07.2020 08:42

Па како це господје имати времена за кафенисање, педикир, маникир, фитнес пилатес. Ко је видио проводити вријеме са дјецом.

Name

Ре Добој

20.07.2020 09:07

Потписујем.За време ратних десавања сколе је и било и није...како кад ...ја ето заврсила дрзавни факултет на Новосадском универзитету...ал нема посла за мене..ал са својом дјецом радим и провјеравам их...дал уце .ил су мобилни сакрили испод књиге...и ста казе струка..постујем...ал дал це превладати страх за здравље дјеце...видјет цу у септембру...сад страхујем

Name

Ре

20.07.2020 10:16

Не буди саркастичан. По теби школа и не треба. Нека родитељи уче дјецу.

Name

За ре Добој

20.07.2020 11:03

Господјо са факултетом, кад већ учите своју дјецу, чисто да знате, а и дјеца ваша.... да се пише видјећу, а не видјет ћу. Све неки писмен свијет.

Name

ПИЕТРЕН

20.07.2020 18:08

Дјеца нису оптерећење! Основно школовање је по Закону - обавезно и бесплатно! Оптерећење је када ме држава, као родитеља, додатно оптерећује надлежностима које је сама додјелила другим тјелима - образовним установама, тј. наставницима!

Name

Госпођо драга

20.07.2020 08:23

Како вам је ово само пало на памет. Очито је да ви немате довољно повјерења у своју дјецу да ће одгледати наставу и усвојити одређена знања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.07.2020 07:20

Очито је да Ви не разумије те шта је госпођа поручила, то је очито. Настава коју су изводили наши наставници је била поприлично спрчена, можда ви нисте ни пратили "часове" и не знате о чему је ријеч. Наставницима је речено да брзински одрже час од неколико минута, па можда је прошло први пут, али опет тако учити... Нема смисла, то није час нити се ту може дјеци појаснити градиво. Немају времена понашати се природно. Погледајте како су наставу изводили Срби и Хрвати, погледајте колико траје час у њиховој ТВ настави, па онда нешто блебећите! Најлакше је подијелити неко ордење, захвалнице или шта већ на крају, права будалештина, а и омаловажавање осталих учитеља, наставника.

Name

Рембрант

20.07.2020 08:36

Ал се багра острвила на дрзавне јасле...борацки додатак 14 км мјесецно а багра оце по 500км по једном дјетету хахаха.нема проблема само господјо оставите зиро рацун и стизе уплата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

21.07.2020 07:24

зато они који су имали просек плате специјалног тужилаштва примају пензије у висини нечије плате. То вам је 3 пензије једног просветара.

Name

Роб

20.07.2020 08:44

Се просветара на биро дјеци дати дипломе да су завршили разред и онако један уради задаћу а остали препису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбум

20.07.2020 08:52

Ста је драги родитељи, фрка вам? Е па сад видите како је просветним радницима сваки дан са васом дјецом. А вама мука сто сте три мјесеца били нон-стоп са СВОЈОМ дјецом! Ко бива нису ниста науцили? Ионако и кад је редовна скола оцјене им навлаците притиском и пријетњама наставном кадру. Пљујете по сколском систему и педагоским радницима откако дјеца поцну стицати образовање. Ето сад вам се прузила прилика да показете колико је васе знање боље од сваког плаценог уцитеља и професора па да вам дјеца заблистају бољим успјехом... Народ је давно рекао да свако дјецу мозе имати, али је мало родитеља у стању да од њих направи људе... Срам вас било сто своју неспособност и неодговорност пребацујете на друге. И јос бисте да их наплатите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

20.07.2020 14:54

Ви као просветни радник, сами сте бирали своје звање. И кад сте одлучили бити просветни радник, знали сте да ћете радити са дјецом а не са саксијама са цвијећем. Према томе немате права да се жалите што проводите вријеме са нашом дјецом, јер то је Ваш позив. Ова прича око 500 км је заиста смијешна, али и Ви бисте требали да се држите онога зашто сте плаћени (мало и јадно сте плаћени, али шта ћемо, свима нам је тако у овој држави, или бар већини).

Name

Ђоле

20.07.2020 09:19

Одузмите дјеци телефоне и видићете резултат. Направили сте од дјеце дебиле који само играју игрице. Не живимо ми у Јапану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АXИ

20.07.2020 09:31

Ја сам просвјетни радник и имам двоје дјеце.Радо бих узео неплацено и добивао 1000 КМ на двоје своје дјеце него 880 на 31 дијете у одјељењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

20.07.2020 09:41

Просветни сам радник,радим у средњој сколи и могу вам реци да је то лакрдија од наставе. Никакво знање,дјеца осакацена,а нама јако напорно. Радног времена немамо,вид нам слаби,резултати фризирани. Зато вас подрзавам у потпуности,зива ријец и контакт с дјецом је скола. Радицемо под маскама,има нацина да се спасу генерације у образовању. Наставите са протестом,имате насу подрску. Заједно смо јаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их их

20.07.2020 09:44

Каква комедија. Науците дјецу да раде, уце и испуњавају своје обавезе па нецете морати да сједите и радите њихове задаце. Сад тразите 500 КМ да радите са својом родјеном дјецом а прије епидемије сте тврдили да просвјетни радници имају лаган посао и ниста не раде. Одлуците се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наставник

20.07.2020 09:49

Браво родитељи! И ми наставници смо са вама! Пола њих у влади су и добили дипломе НА ДАЉИНУ па им је ово добро дошло! Подржавамо вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

20.07.2020 10:19

Ста би урадили с то 500 марака. Данасње мајке и онако не силазе са друствених мреза,праве селфије итд. па им није теско ни да прате наставу и помазу дјеци

Name

Да

20.07.2020 14:13

За ову "данашње мајке" да поручим да се упита какве ли су некадашње мајке, част изузецима које нису ждерале "цигаре", испијале кафе натенане, имале слободну суботу, поготово недјељу. Нису "данашње мајке" направиле телефоне нити Корону. Ти се нађе мудровати за данашње мајке.

Name

Имам идеју

20.07.2020 10:18

Петсто марака по дјетету? Учитељица учи 25 ученика за плату од 980 км. А мајке траже 500 км за једно дијете. 25 пута 500... Просветни радници, зашто ћутите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјајна идеја

20.07.2020 10:53

Хаххаха...па да знас да си у праву. Добра рацуница. Ево хоцемо ми просвјетни радници 100 по дјетету. Мени је доста и толико. ;-)

Name

дане

20.07.2020 11:22

Није ствар у томе шта мајке раде - проблем је у томе каква су дјеца - научена на готово, размажена. И сад, хајде да видим мајку која ће их привољети да раде нешто што их не занима и што им је у школи досадно.

Name

Мане

20.07.2020 10:40

Да ли вас је имало срамота? Радије би у јеку короне да саљете дјецу у сколу. Далеко било. Није поента да ви радите дјеци задацу, него ваљда они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.07.2020 11:14

Садасњи интелек.вецина су заврсили факултете,докторате све онлине,они знају да то мозе тако лако и једноставно са даљине сто даље од факса лаксе.....

Name

дане

20.07.2020 11:18

Права истина о задаћама у школи на даљину: веома мали број ученика прати наставу и пише задаћу. Старији разреди функционишу по систему другарске солидарности - један уради задаћу, остали препишу. Безобразлук иде и даље - некима је тешко и преписати, па шаљу туђу задаћу. Учење се своди на неколико кликова на телефону.Наставник би требао бити форензичар да то утврди. Млађим ученицима ( част ријетким изузецима) задаће пишу укућани, читање се уопште не вјежба, задатке из математике рачунају родитељи и дигитрони. И то се у школи оцјењује. И још се труде да их не закину у оцјени.

Name

Ре

20.07.2020 11:18

Ајде не драми, зна ли се јесу врацене све уплацене паре од саторцине?

Name

мајка

20.07.2020 11:53

Не треба вријеђати просвјетне раднике и њихов рад... само сам мишљења да стицања знања, посебно у основној школи, нема без школске клупе и контакта са учитељем- наставником...За то су се људи сколовали и треба да раде свој посао за своју плату...Нека занимања су много подцјењенија од њиховог , машински инжињер ради осмочасовно радно вријеме, сваки дан , у приватној фирми, за 800 км мјесечно...биједно

Name

Коментар

20.07.2020 11:15

Тако је, предузимајте несто ако вам не одговара, власт је ту због народа а не народ због власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

20.07.2020 11:18

Није циљ узимање новца, циљ је да они који доносе одлуке и оваквим сколовањем уназадјују дјецу, уцине несто и организују наставу тако да и просветарима и дјеци и родитељима буде прихватљиво. Да ли мислите да је сваки родитељ довољно едукован да помогне својој дјеци на овај нацин, да ли мислите да ти исти родитељи могу по цијели дан бити код куце због такве назови наставе, ко це зарадјивати за зивот, ко це надокнадити новац за куповину сколске опреме, да ли свако дјете има услове за овакав нацин рада... не будите безобразно безосјецајни када је вецина становниства на дну егзистенције. Мислите и радите за оне због којих сте ту гдје јесте а ако нисте способни уступите мјесто онима који то јесу. А коментари појединих говоре управо о лицној фрустрацији и неспособности да сагледају колико је овај вид сколовања за неке лакси али за дјецу погубан јер це их вецина полуписмени изаци из тзв сколе а такве су нам уназад висе година генерације дјеце која без основног знања добијају дипломе. Па ако це родитељи одрадити сав посао, Ви нам господо просветари и нисте потребни. Претресите мало тај тзв струцни кадар и нацин запосљавања и њихову не/способност па затим тразите рјесење за даље.. и као и у здравству склоните политику из ових установа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дане

20.07.2020 11:32

Видим да овдје има коментара родитеља који помажу дјеци у настави на даљину и сматрају да је то у реду и да то раде успјешно. Основна школа је право и обавеза сваког дјетета, а не само оног чији родитељи су финансијски, временски и интелектуално у могућности да им помогну у праћењу наставе. Школа на даљину одузима право на школовање сваком дјетету чији су родитељи или презапослени или сиромашни или неодговорни или немају мјесто за школу у свом систему вриједности. Зато и постоји држава - да омогући сваком дјетету школовање, без обзира ко га је родио. Ако то није тако, онда смо се вратили у феудализам и тонемо још дубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре ре Добој

20.07.2020 13:14

Узми књигу у саке па прво провјери о цему говорис.Фали ти знања ил си побјегао са тог цаса.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СК

20.07.2020 13:47

Настава на даљину нема смисла ако истовремено раде играонице, дјеца се друзе приватно после часова, старији разреди иду у кафиће итд. Градови су пуни сви ходају као да је све нормално. Онај ко ради мора на посао и он сам мозе донијети болест кући. Мања је шанса да се дијете зарази у школи него ван школе. А вјерујем да ни родитељима ни наставницима овај вид рада не одговара. А дјеца су јако мало научила. Треба школска година да крене редовно а ако се неко дијете разболи да остане код куће. Ионако се сада тестирају само они са симптомима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

20.07.2020 16:19

Некако и да разумијем онлајн наставу за гимназијалце, али за уценике медицинских скола...Власт зели необразовано становниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

21.07.2020 07:10

Па свака школа која подразумева праксу и помоћу које дијете стиче искуство. Не треба дијелити школе нити дјецу.

Name

Наставник

21.07.2020 04:48

Шта ће вам школе имате месара из Бакинаца и његову странку. Дјеца не морају ићи ни у основну школу. Лијепо одмах узму црвену књижицу и будућност им је осигурана. Могу постати нпр. посланик (читај подизач руке) на нивоу БиХ, или на нивоу РС. Ако имају урођену способност да организују возни парк, могу постати премијери а са способношћу причања бајки и лапрдања у неограниченим количинама, предсједник РС. Ту су наравно и бројне позиције у јавном сектору, општинама, катастрима, пошти, ел. привреди и сл. За оне основце који воле да муче и убијају ситне па и крупније животиње резервисана је позиција министра полиције. Тако да, без бриге. Само црвена књижица, ништа школа. То што дијете буде писмено, биће му само отежавајућа околност у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре наставник

21.07.2020 14:34

Потписујем...дзаба и факултет ако ниси цлан странке...у памет се родитељи ...цувајте здравље дјеци...ионако нам образована дјеца перу судје и возе камионе на западу....уците стране језике заједно са дјецом

Name

Напредна времена

21.07.2020 18:22

Хвала Богу, уводе се приватне и основне сколе. Сад це ови родитељи који су забринути за своју дјецу моци фино, дебело( неколико хиљада мара) да плате и да им дјеца заврсе сколу и да сакрију своју неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

22.07.2020 01:43

Онлајн БУДАЛАСТИНА. Треба родитељима признати труд. Треба дати накнаду засто не паметњаковици. Кад могу посланици у оба дома и тамо и вамо имати измисљене накнаде за ниста какав је проблем да се награде и родитељи и дјеца. Уцитељи, наставници, професори цаст изузетцима узели су себи за право у овим нацину предавања да раде ста и како хоце и у колико сати хоце. Посаљу лаицку поруку-задацу без и једног јединог објасњења за исту па ти размисњај. ПОДРШКА ЗА ПРЕДЛОГ..

ОДГОВОРИТЕ