Roditelji traže naknade ako bude online nastava

"Vjerujemo da će, kada nadležnim u Ministarstvu prosvjete zaprijetimo 'po džepu', da će početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni", poručila je Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Gradiške i dodala da smatraju da online obrazovanje nije rješenje, posebno za osnovce.

Republika Srpska 20.07.2020 | 08:45
Roditelji traže naknade ako bude online nastava

Grupa roditelja pokrenula je peticiju da ukoliko se u septembru nastava bude odvijala na daljinu Vlada RS snosi troškove učenja đaka na taj način da se roditelju po djetetu isplaćuje mjesečna naknada od 500 KM.

Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom djetetu ili da plati stručno lice.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe za "Nezavisne" da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

"Vjerujem da sve nas koji imamo djecu školskog uzrasta već muči pitanje šta će se desiti ove školske godine. Da li će djeca pratiti nastavu iz školskih klupa ili preko TV ekrana? Mnogo nas je koji se bojimo te neizvjesnosti i onoga što dolazi", ističe Jovičićeva. Prema njenim riječima, kako se ne bi ponovila situacija s kraja prošle školske godine grupa roditelja odlučila je da pokuša da nešto promijeni.

"Prvo smo krenuli s online peticijom čisto da ispitamo javno mjenje oo tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nakon toga s našim zahtjevima i prema Vladi RS", kazala je Jovičićeva. Kako kaže, ne misle da će nadležni da se obraduje toj ideji i da je prihvate.

"Međutim, nadamo se i vjerujemo da će, kada zaprijetimo nekome 'po džepu', početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni", pojasnila je Jovičićeva i dodala da smatraju da online obrazovanje nije rješenje, posebno za osnovce.

"Neki od nedostatak su i to što djeca do sedmog razreda nisu informatički opismenjena, do četvrtog razreda nisu savladali latinicu, djeca samostalno ne mogu da prate nastavu i obavljaju zadatke i mnogo je drugih problema", zaključila je Jovičićeva.

Nakon što je pokrenuta, online peticija na društvenim mrežama privukala je mnogobrojne zabrinute roditelje, koji su se uključili u raspravu šta ukoliko bi se nastava odvijala na daljinu.

Jedna od njih je i Milanka Tucaković, koja je napisala da su višečlane porodice veoma teško prošle kroz online nastavu na kraju školske godine.

"Neki ne mogu priuštiti za svako dijete po sobu, prostor za slušanje nastave, kao i tišinu i mir dok se vršila provjera znanja", napisala je ona. Dodala je da od septembra ima tri školarca, od prvog pa do šestog razreda, plus dvogodišnjaka.

"Da li neko ima ideju kako biti majka i učiteljica u ovoj situaciji", pita se ona.

Zahtjevi ukoliko dođe do online nastave:

- da se svakom učeniku obezbijedi potrebna tehnička oprema

- da se omoguće odlasci na konsultacije

- da aplikacije budu jednostavne za korištenje

- način nastave i slanje zadaća da budu objedinjeni na jednom portalu

- da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike

- novčana naknada po svakom djetetu u iznosu od 500 KM

(Nezavisne novine)

Komentari / 85

Ostavite komentar
Name

doboj

20.07.2020 07:01

Ženo jesi cirkus, ja za petsto maraka neću žrtvovati svoje djete.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.07.2020 07:39

Pa ti si cirkus.A sto zrtvujes svoje dijete,je li ga saljes u rat,je li ti dijete nije imalo gripu nikad,je li nikad nije bilo bolesno,pa nije kuga.Sram te bilo...

Name

Skeptik

20.07.2020 08:20

U Njemačkoj, prijedlog da se da se nastava održava na daljinu preko TV, interneta i računara te mobilnih telefona (viber) nije prošla! I takve nastave nije ni bilo jer se postavilo logično pitanje, DA LI SVI UČENICI IMAJU TELEVIZOR, RAČUNARE, MOBILNE TELEFONE I INTERNET! Po kojem zakonu i propisu bi učenici ,odnosno roditelji, morali sve ovo imati??? Siguran sam da barem 20 % đaka ako ne i više ne ispunjava te NAMETNUTE uslove! To treba oboriti na ustavnom sudu!

Name

Za Andrica

20.07.2020 08:37

Pa ti slobodno salji svoje dijete pa neka ono onda zarazi citavu tvoju porodicu jer ionako korona nije nista jel tako?!

Name

NINA

20.07.2020 08:38

PA KOLIKO TI ŽENO PLAĆAŠ ŠTO TI TROJE DJECE IDE U ŠKOLU. NULA MARAKA. ŠTO TI NE PLAĆAŠ 750 MARAKA PO DJETETU MJESEČNO, PA DA MI U PROSVJETI IMAMO PLATE 2500 MARAKA?

Name

Cccc

20.07.2020 09:44

Nema nastave bez škole, interaktivnog učestvovanja đaka, ispitivanja pred profesorom. Ovo što se radi je reda radi. Ponudite stranačkom poslodavcu da mu radnici od kuće rade posao. Takođe roditelji ne mogu biti zamjena za nastavnike.

Name

Re Doboj

20.07.2020 10:02

Sa online nastavom dijete ti neće moći ni u Njemačku ni u stranku

Name

Кочо

20.07.2020 07:06

Цијеним овакво размишљање и треба га подржати. Сигуран сам да 90% родитеља основаца није способно да прати и контролише обакав начин рада, посебно из математике, физике, хемије и страних језика. С поштовањем

ODGOVORITE
Name

Kika

20.07.2020 07:28

Slažem se u potpunosti sa Vama. Ne znamo mnogo toga iz gradiva za osnovnu školu, ali kad treba nešto komentarisati, svi sve znamo. Svi imaju neke fakultete ( sa akreditacijom ), kupljene diplome, a ne znaju osnovne pojmove. Ne znaju mjerne jedinice, gramatiku, geografske pojmove, elemente iz hemije...A upisuju master studije, veliki su i važni. Dodje na posao, a ne zna uplatnicu ispuniti. Glavni smo i najpametniji i ne može nam niko ništa. Jedna glava, a šest jezika. Ja ću svojoj djeci pomoći koliko mogu, pomagala sam, trudila sam se i opet ću jer mi je interes da što više usvoje u ovo vrijeme kada redovne nastave nema. I da, naknada mi ne treba. A i naša djeca bi mogla sama malo više. Ne znaju učiti, niti hoće. Nisu naučeni strpljenju, pažnji i poštovanju roditeljskog vremena.

Name

Vau

20.07.2020 08:04

Da bi roditelj bio ucitelj, pedagogija i uciteljski fakultet bi trebalo da se uvede kao osnovno obrazovanje. O cemu mi pricamo?! Djeca nemaju koncentraciju, razdrazljivi, ne snadjeni itd. Zaposleni roditelji su u haosu, pored svog obavljaju i tudji posao. Majke sa troje ili vise djece po cijeli dan rade zadace. Ovu lakrdiju od nastave su izmislili paraziti ovog drustva.

Name

Ime

20.07.2020 08:06

Dboj, ti si cirkus. Velika podrska ovim zenama.

Name

re Kika

20.07.2020 10:07

Gospođo, treba da znate da ne može svako da pokaže djetetu matematiku, hemiju ili bilo koji drugi predmet. Da može, škola ne bi ni postojala. Svi bi učili od kuće i na kraju izlazili na ispit. Da li stvarno mislite da zaposleni roditelji, pored posla, obaveza u kući, mogu svaki dan da satima uče sa svojom djecom?

Name

dane

20.07.2020 13:43

Ima tu još materijala za ustavni sud: svi nastavnici i profesori su u ovoj farsi zvanoj nastava na daljinu koristili privatne telefone, laptope, internet veze, plaćene vlastitim sredstvima. Tako će se vjerovatno nastaviti i dalje. A najjeftiniji Internet košta 20- 30 KM mjesečno, cijene telefona i laptopa ne treba ni pominjati. Pa sad izračunajte koliko je u nastavu na daljinu uloženo ličnih sredstava naših građana. Da li je to zakonito i ustavno? Jesu li prosvjetni radnici dužni sufinansirati obrazovni sistem?

Name

Lav za Ninu

20.07.2020 16:45

Ovi naši sadašnji nastavnici ne vrijede ni 300 km zato sto ne uče djecu ničemu ova djeca ništa neznaju ni citat ni pisat kako treba

Name

Vlado

20.07.2020 20:29

Razumno

Name

dane

20.07.2020 07:08

Hvala Bogu da je konačno izrečena istina o nastavi na daljinu. To je nastava u kojoj ulogu učitelja preuzima roditelj i nema ni jednog drugog načina da ova nastava funkcioniše. Tamo gdje se roditelji nisu angažovali dijete je zakinuto za elementarno pravo na obrazovanje. I nije samo u pitanju informatička pismenost djece.

ODGOVORITE
Name

Dodao bih

20.07.2020 09:59

Da roditelj preuzima i ulogu učitelja ali i ulogu učenika (pise zadace, čita lektiru, crta crteže itd) Realno djeca su naučila manje od 50% što nauče na redovnoj nastavi...I budalaština je ići dalje sa on-line jer djeca kad nisu u školi onda se zajedno napolju igraju i izloženija su zarazi...a i treba prekinuti ovu komediju sa koronom...čuvati se svako koliko može, a država rizičnije grupe i mirna Bosna

Name

Uča

20.07.2020 07:08

Roditeli su 100% u pravu samo ne znam odakle bi se isplaćivalo 500 KM po učeniku. Penzije su mizerne zbog toga što nema dovolno novca u fondu. Zato postavljam ovo pitanje.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2020 08:06

Nek otpuste nastavnike koji su se za vrijeme tv nastave izivljavali na djeci u smislu da su im postavljali i dodatne zadatke mimo tv skole

Name

za re

20.07.2020 09:52

slazem se, neka otpuste sve nas nastavnike, a Vi dragi roditelji onda, ucite vasu djecu, srpskom jeziku, matematici, dva strana jezika, hemija, fizika, biologija, istorija, geografija, informatika itd...i ono najbitnije, vaspitajte ih...jer dosad niste... i neka vas plate po 500KM po djetetu, nemam nista protiv...

Name

Batman

20.07.2020 11:01

Uzeti plate nastavnicima i dati roditeljima. Svakako mi roditelji sve radimo. PODRŠKA ZA INICIJATIVU!!!

Name

Roditelj

20.07.2020 07:15

I ja mislim da roditelji nisu spremni.Ne snalaze se.Ali izmedju straha da li se zarazilo,mislim svaki dan sta ce biti.Ujedno sam ostala bez posla zbog korone bez nade da igdje radim onda nas ima dosta za spisak kolko i zasto nam treba drzava pomoci.Turisticki vauceri? Da spremim bar nesto djetetu za skolu..

ODGOVORITE
Name

Rudnik

20.07.2020 07:22

Za roditelja.Kakvo crno zarazavanje, veca je mogucnost 100 puta da se dijete otruje od hrane koju jede za uzinu nego da mu sta bude od takozvane korone

Name

Glasac

20.07.2020 07:34

NIJE ISTINA DA NEMA NOVCA OVI JE VANREDNA SITUACIJA .SMANJITI TROSKOVE NA REPREZENTACIJI,PLATE POSLANIKA I FUNKCIONERA SMANJITI NA NIVO PLATA U SRBIJI,OBUSTAVITI SVA IZDVAJANJA ZA LUKSUZ ,SVE USMJERUTI ZA ZDRAVSTVO I OBRAZOVANJE KAD OVO PRODJE SVE OSTAKI CE SE NADOKNADITI.NE MOGU RODITELJI NAPUSTITI POSAO DA RADE SA DJECOM OD KUCE BESPLATNO A NASTAVNICI CE PRIMATI PLATU REDOVNO.

Name

Ja kako

20.07.2020 07:20

U pravu je zena, samo po dzepu pa da vidis ocel izvoditi burgije i drzati onlajn nastavu.Izmisljena korona , izmisljen virus pa ajde da se ne radi nego da se sprdamo.Taman i da je virus opasan ne znam koliko moraju skole poceti da rade, da se uozbiljimo pa kome je sudjeno da umre neka umire dosta je vise ovog cirkusa

ODGOVORITE
Name

Teorijo zavjere

20.07.2020 08:38

Jes vala dobro kazes izmislio bil gejc koronu 'oce da nas cipuju.

Name

Jjjj

20.07.2020 07:22

DA!!!I JA TRAZIM OD DRZAVE DA MI UVEDE INTERNET I DA PLACAJU..DA MI KUPE MOBILNI I KARTICU I DA MI KUPE LAPTOP ZA SKOLU!!!PA CEMO MOCI ICI U SKOLU..HVALA

ODGOVORITE
Name

Majka

20.07.2020 07:24

U potpunosti se slazem i podrzavam ideju.Prvo djeca tokom prethodne on lajn nastave nisu usvojila nikakvo znanje sto je dodatni problem roditeljima a i djeci koja ce imati veliki nedostatak znanja u daljem skolovanju.Nastavnici koji su se pojavili po par puta to je strasno bilo koliko su ne spremni bili a gdje su ostali bili i za sto su primali platu dok smo mi roditelji placali instrukcije i radili zadace sa djeco.Nesto se zaista mora uraditi po ovom pitanju jer ministarka prosvjete zaista nije u pravu po pitanju svojih izjava da je sve proteklo kako treba i da su djeca usvojila potebno znanje.

ODGOVORITE
Name

Stolica

20.07.2020 08:39

Pa kad ste Vi gospodjo Majko tako prepametni i presposobni ja evo predlazem da Vi izadjete i Vi vodite nastavu. Sta znaju nesposobni nastavnici i ucitelji.

Name

za majku

20.07.2020 09:57

prvo vratite se u skolu i naucite pravopisu, koje instrukcije, sto lazete? A ti isti nastavnici koji su primali platu su vasoj razmazenoj djecurliji bili na raspolaganju 24 sata, odgovarali na poruke emailove u svako doba dana, provjeravali zadace, cak i kada ste vi roditelji uradili zadacu djeci, nemate vi pojma da bi nadtavnici najvise voljeli da se vrate u ucionicu, radili su 3 puta vise posla ovako online nego u redovnoj nastavi...

Name

Принцип

20.07.2020 23:47

Ти знање, више је него очигледно, мајко, ниси усвојила. Не знам који школу си ти похађала, онлајн или редовну, али теби је, бар ја тако мислим, потребна допунска настава из српског језика.

Name

Re majka

21.07.2020 07:41

Kad vec placate instrukcije neko najavio i privatne skole pa eto.Pre toga natjerajte djecu da uzmu knjige u sake i uce i dan i noc ,kao mi prije.Nego daj Boze da se smiri ovo stanje,nego u komentarima ko predizborna kampanja.Da svi radimo,kolko tolko...i da uce djeca strane jezike da ih spremimo za odlazak u normalnije sredine

Name

Milanka

20.07.2020 07:27

Kakav bezobrazluk! Sta sve nece smisiti nas narod. Pa ljudi to je radi sigurnosti vase djece da se ne razboljevaju i oni i vi. I ja imam dijete i znam da ce to biti tesko organizovati ali traziti novac u ovoj situaciji nikako nije razumno!

ODGOVORITE
Name

Hm

20.07.2020 07:36

Pa bitnije je zdravlje djece od novca,pa valjda roditelji trebaju biti uz svoju djecu i pomagati im.Ja imam tri skolarca i stigne se se sve hvala bogu !Kod nas samo da se dize hajka!

Name

Re Milanka

20.07.2020 07:37

potpuno si u pravu Milanka, najgori smo narod na svetu.Cuj da im Država placa sto hoce da im zastiti djecu a i da ne gube skolsku godinu.E pa vi sto hocete pare vodite svoju djecu u skolu, pa se zarazite vi a ne djeca.Uštedece se za mjesecnu kartu i uzinu bar 250 km ako uci od kuce.

Name

banjaluka

20.07.2020 07:37

Drzava ako nije sposobna da organizuje normalnu nastavu neka se ukine. A sposobni su da kradu na sve strane...

Name

Andric

20.07.2020 07:43

Milanka,koje sigurnosti,o cemu pricas ti.Sta ce im biti,nek idu,nek se druze,zadirkuju,prljaju,tako se gradi imunitet.A ti si sigurno jedna od onih majki koja kad dodje na informacije pita uciteljicu,je li dijete pojelo cijelu uzinu ili je pola bacilo u kantu,je li pilo vodu sa cesme,itd.Za tebe nije ni skola,ni dijete,ma nista....

Name

Re Andric

20.07.2020 08:24

Ti se u higijenu i biologiju razumijes ko saran u kvantnu fiziku.Vidi se da si skolu izdaleka ''zavrsavao''.O sintaksi i da ne govorim, recenice i misaoni tok su ti zapetljani kao Gordijev cvor.

Name

Skeptik

20.07.2020 09:25

Bezobrazluk je to što ti pričaš. Sigurno nemaš školske djece u kući. Šta ako neko nema računar i mobilni kući? I internet? A takvih ima jako mnogo. Šta s njima?

Name

Naplata?

20.07.2020 07:28

A sta je s nama, koji smo ucili profesore i nastavnike kako da koriste kompjuterske aplikacije, koje su koristili u online nastavi? Ministarstvo nije uradilo nista po tom pitanju, osim sto su se na kraju slikali na medijima tvrdeci da su uspjesno priveli skolsku godinu kraju, bash kao i epidemiju virusa COVID19. SNSD i podrepashi su potpuno nespremno docekali epidemiju i sve ostalo sto ide uz nju. Jedino sto je sigurno je to, da su uredno primali nezasluzene plate iz budzeta. Po ko zna koji put su dokazali svoju neposobnost i nespremnost da se nose sa realnim problemima. Nije ni cudo sa svim tim laznim diplomama koje posjeduju.

ODGOVORITE
Name

majka

20.07.2020 07:52

Slažem se sa inicijativom .Nastava se moze organizovati tako što ce se skratiti /prepoloviti trajanje časa,djeca treba da nauče osnovne stvari a ne da se zatrpavaju morem bespotrebnih informacija kao do sada da na kraju ne bi znali ni osnovne tvari... podijeliti odjelenja na manje grupe...pojačati mjere dezinfekcije i kontrole mjera dezinfekcije -za to se moraju izdvojiti srestva ...Što se tiče on lajn nastave , samo je zadovoljila formu... Bez interakcije i ozbiljne provjere znanja djeca baš ništa neće naučiti.Ocjenjuju se zadaće koje pišu mame, tate, bake i deke...Bolje je pauzirati školsku godinu

Name

Re majka

20.07.2020 14:43

Apsolutno se slažem sa Vama, prijedlog je odličan. Smanjiti obim gradiva, izbaciti mnoštvo nepotrebnih stvari, smanjiti broj djece u učionicama i obezbijediti poštovanje zaštitnih mjera. Da li je neophodno potreban ovoliki broj lektira za srednju školu? Naše školstvo je inače prenatrpano brojnim nepotrebnim i nekorisnim stvarima. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom u tome.

Name

A

20.07.2020 18:29

Apsolutno najbolji je drugi model! Zaista se uči toliko nepotrebnih stvari, a zbog čega? Samo opterećujete djecu bez razloga!

Name

??

20.07.2020 07:32

Čudan smo mi narod.. U januaru i ferbruaru, kada je bio sezonski grip(ko nam garantuje da to nije bila korona)razredi su bili prepolovljeni, tad su se roditelji žalili da se škole zatvore dok se stanje ne smiri. A sada, kad su još uvijek na snazi vanredne mjere izmišljate svašta. Ne kažem da je roditeljima bilo lako, ali treba se uzeti u obzir da je virus još prisutan,da se mora prilagoditi situaciji. Nastava se završila kako je najbolje mogla. Svma nam je dosadila ova situacija, al ako trebam birati nastavu na daljinu i školske klupe (dok je još virus prisutan) biram nastavu na daljinu.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2020 10:15

Po tome treba sve pozatvarati.

Name

doboj

20.07.2020 07:59

Sto su vam rođena djeca opterećenje, mašala

ODGOVORITE
Name

Eh

20.07.2020 08:34

Bas doslo vrijeme da su roditeljima djeca opterecenje!Nazalost zato nam je tako sve!

Name

Mamice

20.07.2020 08:42

Pa kako ce gospodje imati vremena za kafenisanje, pedikir, manikir, fitnes pilates. Ko je vidio provoditi vrijeme sa djecom.

Name

Re Doboj

20.07.2020 09:07

Potpisujem.Za vreme ratnih desavanja skole je i bilo i nije...kako kad ...ja eto zavrsila drzavni fakultet na Novosadskom univerzitetu...al nema posla za mene..al sa svojom djecom radim i provjeravam ih...dal uce .il su mobilni sakrili ispod knjige...i sta kaze struka..postujem...al dal ce prevladati strah za zdravlje djece...vidjet cu u septembru...sad strahujem

Name

Re

20.07.2020 10:16

Ne budi sarkastičan. Po tebi škola i ne treba. Neka roditelji uče djecu.

Name

Za re Doboj

20.07.2020 11:03

Gospodjo sa fakultetom, kad već učite svoju djecu, čisto da znate, a i djeca vaša.... da se piše vidjeću, a ne vidjet ću. Sve neki pismen svijet.

Name

ПИЕТРЕН

20.07.2020 18:08

Дјеца нису оптерећење! Основно школовање је по Закону - обавезно и бесплатно! Оптерећење је када ме држава, као родитеља, додатно оптерећује надлежностима које је сама додјелила другим тјелима - образовним установама, тј. наставницима!

Name

Gospođo draga

20.07.2020 08:23

Kako vam je ovo samo palo na pamet. Očito je da vi nemate dovoljno povjerenja u svoju djecu da će odgledati nastavu i usvojiti određena znanja.

ODGOVORITE
Name

...

21.07.2020 07:20

Očito je da Vi ne razumije te šta je gospođa poručila, to je očito. Nastava koju su izvodili naši nastavnici je bila poprilično sprčena, možda vi niste ni pratili "časove" i ne znate o čemu je riječ. Nastavnicima je rečeno da brzinski održe čas od nekoliko minuta, pa možda je prošlo prvi put, ali opet tako učiti... Nema smisla, to nije čas niti se tu može djeci pojasniti gradivo. Nemaju vremena ponašati se prirodno. Pogledajte kako su nastavu izvodili Srbi i Hrvati, pogledajte koliko traje čas u njihovoj TV nastavi, pa onda nešto blebećite! Najlakše je podijeliti neko ordenje, zahvalnice ili šta već na kraju, prava budaleština, a i omalovažavanje ostalih učitelja, nastavnika.

Name

Rembrant

20.07.2020 08:36

Al se bagra ostrvila na drzavne jasle...boracki dodatak 14 km mjesecno a bagra oce po 500km po jednom djetetu hahaha.nema problema samo gospodjo ostavite ziro racun i stize uplata .

ODGOVORITE
Name

Znaj

21.07.2020 07:24

zato oni koji su imali prosek plate specijalnog tužilaštva primaju penzije u visini nečije plate. To vam je 3 penzije jednog prosvetara.

Name

Rob

20.07.2020 08:44

Se prosvetara na biro djeci dati diplome da su završili razred i onako jedan uradi zadaću a ostali prepisu

ODGOVORITE
Name

Bumbum

20.07.2020 08:52

Sta je dragi roditelji, frka vam? E pa sad vidite kako je prosvetnim radnicima svaki dan sa vasom djecom. A vama muka sto ste tri mjeseca bili non-stop sa SVOJOM djecom! Ko biva nisu nista naucili? Ionako i kad je redovna skola ocjene im navlacite pritiskom i prijetnjama nastavnom kadru. Pljujete po skolskom sistemu i pedagoskim radnicima otkako djeca pocnu sticati obrazovanje. Eto sad vam se pruzila prilika da pokazete koliko je vase znanje bolje od svakog placenog ucitelja i profesora pa da vam djeca zablistaju boljim uspjehom... Narod je davno rekao da svako djecu moze imati, ali je malo roditelja u stanju da od njih napravi ljude... Sram vas bilo sto svoju nesposobnost i neodgovornost prebacujete na druge. I jos biste da ih naplatite.

ODGOVORITE
Name

ja

20.07.2020 14:54

Vi kao prosvetni radnik, sami ste birali svoje zvanje. I kad ste odlučili biti prosvetni radnik, znali ste da ćete raditi sa djecom a ne sa saksijama sa cvijećem. Prema tome nemate prava da se žalite što provodite vrijeme sa našom djecom, jer to je Vaš poziv. Ova priča oko 500 km je zaista smiješna, ali i Vi biste trebali da se držite onoga zašto ste plaćeni (malo i jadno ste plaćeni, ali šta ćemo, svima nam je tako u ovoj državi, ili bar većini).

Name

Đole

20.07.2020 09:19

Oduzmite djeci telefone i vidićete rezultat. Napravili ste od djece debile koji samo igraju igrice. Ne živimo mi u Japanu.

ODGOVORITE
Name

AXI

20.07.2020 09:31

Ja sam prosvjetni radnik i imam dvoje djece.Rado bih uzeo neplaceno i dobivao 1000 KM na dvoje svoje djece nego 880 na 31 dijete u odjeljenju.

ODGOVORITE
Name

Jana

20.07.2020 09:41

Prosvetni sam radnik,radim u srednjoj skoli i mogu vam reci da je to lakrdija od nastave. Nikakvo znanje,djeca osakacena,a nama jako naporno. Radnog vremena nemamo,vid nam slabi,rezultati frizirani. Zato vas podrzavam u potpunosti,ziva rijec i kontakt s djecom je skola. Radicemo pod maskama,ima nacina da se spasu generacije u obrazovanju. Nastavite sa protestom,imate nasu podrsku. Zajedno smo jaci.

ODGOVORITE
Name

Ih ih

20.07.2020 09:44

Kakva komedija. Naucite djecu da rade, uce i ispunjavaju svoje obaveze pa necete morati da sjedite i radite njihove zadace. Sad trazite 500 KM da radite sa svojom rodjenom djecom a prije epidemije ste tvrdili da prosvjetni radnici imaju lagan posao i nista ne rade. Odlucite se.

ODGOVORITE
Name

nastavnik

20.07.2020 09:49

Bravo roditelji! I mi nastavnici smo sa vama! Pola njih u vladi su i dobili diplome NA DALJINU pa im je ovo dobro došlo! Podržavamo vas!

ODGOVORITE
Name

Lela

20.07.2020 10:19

Sta bi uradili s to 500 maraka. Danasnje majke i onako ne silaze sa drustvenih mreza,prave selfije itd. pa im nije tesko ni da prate nastavu i pomazu djeci

Name

Da

20.07.2020 14:13

Za ovu "današnje majke" da poručim da se upita kakve li su nekadašnje majke, čast izuzecima koje nisu žderale "cigare", ispijale kafe natenane, imale slobodnu subotu, pogotovo nedjelju. Nisu "današnje majke" napravile telefone niti Koronu. Ti se nađe mudrovati za današnje majke.

Name

Imam ideju

20.07.2020 10:18

Petsto maraka po djetetu? Učiteljica uči 25 učenika za platu od 980 km. A majke traže 500 km za jedno dijete. 25 puta 500... Prosvetni radnici, zašto ćutite?

ODGOVORITE
Name

Sjajna ideja

20.07.2020 10:53

Hahhaha...pa da znas da si u pravu. Dobra racunica. Evo hocemo mi prosvjetni radnici 100 po djetetu. Meni je dosta i toliko. ;-)

Name

dane

20.07.2020 11:22

Nije stvar u tome šta majke rade - problem je u tome kakva su djeca - naučena na gotovo, razmažena. I sad, hajde da vidim majku koja će ih privoljeti da rade nešto što ih ne zanima i što im je u školi dosadno.

Name

Mane

20.07.2020 10:40

Da li vas je imalo sramota? Radije bi u jeku korone da saljete djecu u skolu. Daleko bilo. Nije poenta da vi radite djeci zadacu, nego valjda oni.

ODGOVORITE
Name

RS

20.07.2020 11:14

Sadasnji intelek.vecina su zavrsili fakultete,doktorate sve online,oni znaju da to moze tako lako i jednostavno sa daljine sto dalje od faksa lakse.....

Name

dane

20.07.2020 11:18

Prava istina o zadaćama u školi na daljinu: veoma mali broj učenika prati nastavu i piše zadaću. Stariji razredi funkcionišu po sistemu drugarske solidarnosti - jedan uradi zadaću, ostali prepišu. Bezobrazluk ide i dalje - nekima je teško i prepisati, pa šalju tuđu zadaću. Učenje se svodi na nekoliko klikova na telefonu.Nastavnik bi trebao biti forenzičar da to utvrdi. Mlađim učenicima ( čast rijetkim izuzecima) zadaće pišu ukućani, čitanje se uopšte ne vježba, zadatke iz matematike računaju roditelji i digitroni. I to se u školi ocjenjuje. I još se trude da ih ne zakinu u ocjeni.

Name

Re

20.07.2020 11:18

Ajde ne drami, zna li se jesu vracene sve uplacene pare od satorcine?

Name

majka

20.07.2020 11:53

Ne treba vrijeđati prosvjetne radnike i njihov rad... samo sam mišljenja da sticanja znanja, posebno u osnovnoj školi, nema bez školske klupe i kontakta sa učiteljem- nastavnikom...Za to su se ljudi skolovali i treba da rade svoj posao za svoju platu...Neka zanimanja su mnogo podcjenjenija od njihovog , mašinski inžinjer radi osmočasovno radno vrijeme, svaki dan , u privatnoj firmi, za 800 km mjesečno...bijedno

Name

Komentar

20.07.2020 11:15

Tako je, preduzimajte nesto ako vam ne odgovara, vlast je tu zbog naroda a ne narod zbog vlasti!

ODGOVORITE
Name

Sanja

20.07.2020 11:18

Nije cilj uzimanje novca, cilj je da oni koji donose odluke i ovakvim skolovanjem unazadjuju djecu, ucine nesto i organizuju nastavu tako da i prosvetarima i djeci i roditeljima bude prihvatljivo. Da li mislite da je svaki roditelj dovoljno edukovan da pomogne svojoj djeci na ovaj nacin, da li mislite da ti isti roditelji mogu po cijeli dan biti kod kuce zbog takve nazovi nastave, ko ce zaradjivati za zivot, ko ce nadoknaditi novac za kupovinu skolske opreme, da li svako djete ima uslove za ovakav nacin rada... ne budite bezobrazno bezosjecajni kada je vecina stanovnistva na dnu egzistencije. Mislite i radite za one zbog kojih ste tu gdje jeste a ako niste sposobni ustupite mjesto onima koji to jesu. A komentari pojedinih govore upravo o licnoj frustraciji i nesposobnosti da sagledaju koliko je ovaj vid skolovanja za neke laksi ali za djecu poguban jer ce ih vecina polupismeni izaci iz tzv skole a takve su nam unazad vise godina generacije djece koja bez osnovnog znanja dobijaju diplome. Pa ako ce roditelji odraditi sav posao, Vi nam gospodo prosvetari i niste potrebni. Pretresite malo taj tzv strucni kadar i nacin zaposljavanja i njihovu ne/sposobnost pa zatim trazite rjesenje za dalje.. i kao i u zdravstvu sklonite politiku iz ovih ustanova.

ODGOVORITE
Name

dane

20.07.2020 11:32

Vidim da ovdje ima komentara roditelja koji pomažu djeci u nastavi na daljinu i smatraju da je to u redu i da to rade uspješno. Osnovna škola je pravo i obaveza svakog djeteta, a ne samo onog čiji roditelji su finansijski, vremenski i intelektualno u mogućnosti da im pomognu u praćenju nastave. Škola na daljinu oduzima pravo na školovanje svakom djetetu čiji su roditelji ili prezaposleni ili siromašni ili neodgovorni ili nemaju mjesto za školu u svom sistemu vrijednosti. Zato i postoji država - da omogući svakom djetetu školovanje, bez obzira ko ga je rodio. Ako to nije tako, onda smo se vratili u feudalizam i tonemo još dublje.

ODGOVORITE
Name

Re za re re Doboj

20.07.2020 13:14

Uzmi knjigu u sake pa prvo provjeri o cemu govoris.Fali ti znanja il si pobjegao sa tog casa.....

ODGOVORITE
Name

SK

20.07.2020 13:47

Nastava na daljinu nema smisla ako istovremeno rade igraonice, djeca se druze privatno posle časova, stariji razredi idu u kafiće itd. Gradovi su puni svi hodaju kao da je sve normalno. Onaj ko radi mora na posao i on sam moze donijeti bolest kući. Manja je šansa da se dijete zarazi u školi nego van škole. A vjerujem da ni roditeljima ni nastavnicima ovaj vid rada ne odgovara. A djeca su jako malo naučila. Treba školska godina da krene redovno a ako se neko dijete razboli da ostane kod kuće. Ionako se sada testiraju samo oni sa simptomima.

ODGOVORITE
Name

drnd

20.07.2020 16:19

Nekako i da razumijem onlajn nastavu za gimnazijalce, ali za ucenike medicinskih skola...Vlast zeli neobrazovano stanovnistvo.

ODGOVORITE
Name

Znaj

21.07.2020 07:10

Pa svaka škola koja podrazumeva praksu i pomoću koje dijete stiče iskustvo. Ne treba dijeliti škole niti djecu.

Name

Наставник

21.07.2020 04:48

Шта ће вам школе имате месара из Бакинаца и његову странку. Дјеца не морају ићи ни у основну школу. Лијепо одмах узму црвену књижицу и будућност им је осигурана. Могу постати нпр. посланик (читај подизач руке) на нивоу БиХ, или на нивоу РС. Ако имају урођену способност да организују возни парк, могу постати премијери а са способношћу причања бајки и лапрдања у неограниченим количинама, предсједник РС. Ту су наравно и бројне позиције у јавном сектору, општинама, катастрима, пошти, ел. привреди и сл. За оне основце који воле да муче и убијају ситне па и крупније животиње резервисана је позиција министра полиције. Тако да, без бриге. Само црвена књижица, ништа школа. То што дијете буде писмено, биће му само отежавајућа околност у животу.

ODGOVORITE
Name

Re nastavnik

21.07.2020 14:34

Potpisujem...dzaba i fakultet ako nisi clan stranke...u pamet se roditelji ...cuvajte zdravlje djeci...ionako nam obrazovana djeca peru sudje i voze kamione na zapadu....ucite strane jezike zajedno sa djecom

Name

Napredna vremena

21.07.2020 18:22

Hvala Bogu, uvode se privatne i osnovne skole. Sad ce ovi roditelji koji su zabrinuti za svoju djecu moci fino, debelo( nekoliko hiljada mara) da plate i da im djeca zavrse skolu i da sakriju svoju nesposobnost.

ODGOVORITE
Name

Lili

22.07.2020 01:43

Onlajn BUDALASTINA. Treba roditeljima priznati trud. Treba dati naknadu zasto ne pametnjakovici. Kad mogu poslanici u oba doma i tamo i vamo imati izmisljene naknade za nista kakav je problem da se nagrade i roditelji i djeca. Ucitelji, nastavnici, profesori cast izuzetcima uzeli su sebi za pravo u ovim nacinu predavanja da rade sta i kako hoce i u koliko sati hoce. Posalju laicku poruku-zadacu bez i jednog jedinog objasnjenja za istu pa ti razmisnjaj. PODRŠKA ZA PREDLOG..

ODGOVORITE